Tea Ceremony: διαδικτυακή πρόσκληση σε τσάι

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.3.2020

Ενα νέο εγχείρημα για τον ίδιο και το κυπριακό θέατρο ξεκινά την Τρίτη 23 Μαρτίου ο ηθοποιός Μάριος Ιωάννου, που ανεβάζει σε ζωντανή αναμετάδοση από το σπίτι του την βραβευμένη του περφόρμανς Tea Ceremony.


Ο γνωστός ηθοποιός παρουσιάζει το εν λόγω έργο, που έγραψε ο ίδιος σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Άχιμ Βίλαντ, από το 2018, οπότε έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού. Έκτοτε το Tea Ceremony ταξιδεύει ανά τον κόσμο με σημαντικότερη στιγμή τη βράβευσή του στο Φεστιβάλ Θεάτρου του Μιλάνο (Milano Off) με το βραβείο καλύτερης παράστασης.

Πομπός συγκίνησης

«Το θέατρο, κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε όλοι, αναγκάστηκε να ρίξει αυλαία. Προσμένοντας με ανυπομονησία τη μέρα που θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό, οι καλλιτέχνες βρίσκουμε αναγκαστικά τρόπους να συνεχίσουμε να 'εκπέμπουμε' συγκίνηση», σχολιάζει ο Μάριος Ιωάννου για να εξηγήσει το σκεπτικό της παρουσίασης του έργου του διαδικτυακά. «Ως SRSLY_yours (ομάδα παραγωγής), αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την παράσταση «Tea Ceremony» (Τελετή Τσαγιού) χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως μέσο για να επικοινωνούμε την αλήθεια μας με τον/τη θεατή.»

Την παράσταση θα μπορεί να βιώνει κανείς από την οθόνη της συσκευής του σε ζωντανή αναμετάδοση -ένας θεατής ανά φορά- από το αυτοσχέδιο δωμάτιο τσαγιού που ο Μάριος Ιωάννου έστησε στο σπίτι του.

«Είναι δεδομένο πως το θέατρο είναι άμεση ανταλλαγή ενέργειας και έχει ιερή σημασία η ζωντανή σχέση θεατή-ηθοποιού», σημειώνει ακόμη ο γνωστός ηθοποιός. Ωστόσο, «κατά την πρωτόγνωρη περιπέτεια που ζούμε και που όλων μας ελπίδα είναι να τελειώσει όσο πιο σύντομα γίνεται, είναι σίγουρα ένας τρόπος να συνεχίσει το θέατρο να φτάνει στην καρδιά του θεατή έστω και μέσα από την οθόνη του κομπιούτερ του» επισημαίνει.
«Είναι ένας τρόπος να συνεχίσει το θέατρο να φτάνει στην καρδιά του θεατή έστω και μέσα από την οθόνη του κομπιούτερ του» σημειώνει ο Μάριος Ιωάννου για την απόφαση να παρουσιάζει τη δουλειά του διαδικτυακά

Το έργο: «Ενας χαμηλόφωνος λυγμός εν μέσω εκκωφαντικού θορύβου»

Το Tea Ceremony είναι ένας μονόλογος στην αγγλική γλώσσα, βασισμένος στην ιαπωνική τελετουργία του τσαγιού στη διάρκεια της οποίας η γκέισσα Κικουνοχάνα παρασέρνει τους καλεσμένους της σε ένα ταξίδι χαλάρωσης και απόλαυσης, αλλά όχι μόνο.

«Όλα είναι τέλεια μα δεν μένουν εκεί. Αποδομούνται με τελετουργική ακρίβεια. Η γκέισσα Κικουνοχάνα προκαλεί τον εαυτό της αλλά και το κοινό. Το καπιταλιστικό, καταναλωτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η ίδια και οι συνδαιτημόνες της καταρρέει αργά και σταθερά. Ποιοι μαζεύουν το μυρωδάτο μας τσάι; Ποιοι και κάτω από ποιες συνθήκες μαζεύουν τον χρυσό που κοσμεί τα φλυτζάνια μας; Με μαγική κίνηση, χορό και τραγούδι, η οικοδέσποινα παρασύρεται και παρασέρνει ευγενικά σε όχι τόσο ευγενικές αλήθειες που αφορούν την παιδική εργασία, τη σύγχρονη δουλεία, το εμπόριο σώματος και ψυχής» αναφέρεται στη σύνοψη για το έργο.

Σε μια κριτική σε ιταλικό μέσο για το έργο αναφέρεται: «Ο μονόλογος αποτελεί ένα κοινωνικοπολιτικό σχόλιο στην εκμετάλλευση του ισχυρού εις βάρος του αδυνάμου και στο υπέρτατο τίμημα που πληρώνει η ανθρωπότητα στο σκοτεινό και αδηφάγο σύστημα που συντηρεί και από το οποίο μοιραία σαγηνεύεται. Πρόκειται για ένα μελαγχολικό τραγούδι, έναν ευαίσθητο ψίθυρο, ένα χαμηλόφωνος λυγμός εν μέσω εκκωφαντικού θορύβου.»

Συντελεστές
Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Αchim Wieland
Ηθοποιός: Μάριος Ιωάννου
Κείμενο: Achim Wieland, Μάριος Ιωάννου
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Akiko Hamazaki.Zuiou Shinozuka
Χορογραφία - Κίνηση: Αλέξης Βασιλείου
Παραδοσιακός Ιαπωνικός Χορός: Zuiou Shinozuka
Κοστούμι: ΙωάνναΤσάμη
Φωτισμοί: Βασίλης Πετεινάρης
Περούκα: Μάριος Νεοφύτου

+ Οι παραστάσεις ξεκινούν την Τρίτη, 23 Μαρτίου 2020. Κάθε παράσταση έχει διάρκεια 50 λεπτών. Εισιτήρια προς 15 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θεατές καλούνται να διευθετούν το ραντεβού τους τηλεφωνικά στο 99916507 (Στέφανη Νεοφύτου) ή στο stefanieneofytou@gmail.com. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 9:50 το βράδυ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία