Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας: καλοκαιρινή έκδοση τον Ιούλιο

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 30.6.2020

Το πράσινο φως για την επανεκκίνησή τους την 1η και όχι στις 14 Ιουλίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, πήραν οι κλειστοί θεατρικοί και κινηματογραφικοί χώροι. 


Όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας, «λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους επιδημιολογικούς δείκτες και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της νόσου Covid-19, αποφασίστηκε από την 1η Ιουλίου 2020 να επιτραπεί η διοργάνωση και η διεξαγωγή συναυλιών/θεατρικών παραστάσεων σε οργανωμένους ανοικτούς χώρους με προκαθορισμένες θέσεις [...] και να επαναλειτουργήσουν τα κλειστά θέατρα και τα σινεμά με βάση οδηγίες που αφορούν τους κανόνες ασφάλειας και υγείας για τη λειτουργία των κλειστών θεάτρων και κινηματογράφων».

Με αυτό ως δεδομένο, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, μεταξύ των υπολοίπων θεάτρων, ετοιμάζει άμεσα την επανέναρξη εκδηλώσεων στην πρόσφατα ανακαινισμένη αίθουσά του.

Μίνι φεστιβάλ

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του θεάτρου, Γιώργο Παπαγεωργίου, το Δημοτικό Θέατρο θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του με μια καλοκαιρινή έκδοση του Φεστιβάλ Λευκωσίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Οκτώβρη με μεγάλη επιτυχία. Το φετινό φεστιβάλ, που έχει διεθνή χαρακτήρα, αποφασίστηκε να μετατεθεί για το 2021 αφού για φέτος οι μεγάλες διεθνείς παραγωγές ήταν αβέβαιο αν θα ήταν εφικτό να φιλοξενηθούν.

Η μικρή, καλοκαιρινή έκδοση του φεστιβάλ προγραμματίζεται περί τα μέσα Ιουλίου και θα έχει διάρκεια μέχρι τις πρώτες μέρες Αυγούστου. Στο πλαίσιό της, θα φιλοξενηθούν κάποιες παραγωγές από Κύπρο αλλά και από Ελλάδα στους τομείς της μουσικής, του κινηματογράφου και του θεάτρου.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά το θέατρο, η πρόταση του Δημοτικού Θεάτρου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: πρόκειται για μια ιδέα που φτάνει από τη Νέα Υόρκη, το λεγόμενο 24-hour plays, όπου σκηνοθέτες, θεατρικοί συγγραφείς και ηθοποιοί «κλείνονται» σε έναν θεατρικό χώρο για 24 ώρες και καλούνται να δημιουργήσουν νέα θεατρικά έργα διάρκειας μερικών λεπτών. Στο εγχείρημα του Δημοτικού Θεάτρου θα συμμετάσχουν έξι νέοι θεατρικοί συγγραφείς, ισάριθμοι σκηνοθέτες, πολλοί ηθοποιοί, σκηνογράφοι, τεχνικοί και άλλοι συντελεστές μιας θεατρικής παραγωγής. Στους θεατρικούς συγγραφείς θα δοθεί ένας θεματικός άξονας σχετικός με την επικαιρότητα. Το τελικό αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί ενώπιον κοινού στο πλαίσιο αυτής της καλοκαιρινής και δη πολυαναμενόμενης έκδοσης του Φεστιβάλ Λευκωσίας.

Άνοιγμα με απόσταση ενός μέτρου

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες για την πραγματοποίηση παραστάσεων και προβολών σε κλειστούς χώρους, ο μέγιστος αριθμός ατόμων που θα επιτρέπεται να βρίσκεται ταυτόχρονα στον χώρο «θα υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του ωφέλιμου χώρου και νοουμένου ότι θα δίνονται θέσεις με διαφορά ενός μέτρου ή δύο θέσεων ανάμεσα σε άτομα ή παρέες, όπως ζητηθεί», όπως αναφέρουν οι σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι η προκράτηση εισιτηρίων ή θέσεων θα είναι απαραίτητη για την καλύτερη λειτουργία των χώρων.

Πάντως, από τη μέχρι τώρα πραγματοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους φάνηκε ότι οι νέες πρακτικές που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού λειτουργούν καλά, τόσο για τους διοργανωτές όσο και για το κοινό, αρκεί να υπάρχουν καλή προεργασία και οργάνωση.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η απόφαση για επαναλειτουργία των κλειστών θεατρικών και κινηματογραφικών χώρων έγινε ύστερα από πολλές κατ' ιδίαν συναντήσεις και συζητήσεις, αλλά και μια ανοιχτή επιστολή των πέντε μεγάλων θεάτρων της Κύπρου (Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Θέατρο Ριάλτο και ΘΟΚ) που ζητούσαν να ανοίξουν νωρίτερα από τη 14η Ιουλίου, όπως είχε αρχικά οριστεί η επανεκκίνησή τους, κατά την 4η δηλαδή και τελευταία φάση της «επιστροφής στην κανονικότητα».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αντιδρά στις δηλώσεις Κασσιανίδου το Θέατρο Versus: Προσχηματική η διαβούλευση για «Θυμέλη»

Αντιδρά στις δηλώσεις Κασσιανίδου το Θέατρο Versus: Προσχηματική η διαβούλευση για «Θυμέλη»

Αντιδρά στις δηλώσεις Κασσιανίδου το Θέατρο Versus: Προσχηματική η διαβούλευση για «Θυμέλη»

Υπουργικό: Ενέκρινε τον νέο Στρατηγικό Σχεδιασμό για το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού - Οι 5 πυλώνες

Υπουργικό: Ενέκρινε τον νέο Στρατηγικό Σχεδιασμό για το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού - Οι 5 πυλώνες

Υπουργικό: Ενέκρινε τον νέο Στρατηγικό Σχεδιασμό για το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού - Οι 5 πυλώνες