Εορταστικό διήμερο παραστάσεων για όλους από τον ΘΟΚ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.1.2023
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του νέου χρόνου ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου σηκώνει αυλαία με νέες αλλά και υφιστάμενες παραγωγές.

ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ

Η Νέα Σκηνή παρουσιάζει την ανατρεπτική κωμωδία του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ Οι Παίχτες, σε σκηνοθεσία της ανερχόμενης σκηνοθέτριας Μαρίας Βαρνακκίδου, με μια δυνατή ομάδα συνεργατών και συντελεστών. Έναρξη παραστάσεων το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023 στις 20:30 και Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023 στις 18:00. Η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων.

Το έργο

Ένας έμπειρος τζογαδόρος και διαβόητος απατεώνας καταφτάνει σε ένα πανδοχείο, σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, αναζητώντας το επόμενο θύμα του. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με το ιδιαίτερα εξυπηρετικό προσωπικό και μια παρέα «ομολόγων» του, οι οποίοι μοιράζονται μαζί του το ίδιο πάθος για τον τζόγο. Η συνάντησή τους θα είναι γεμάτη απρόβλεπτες και ανατρεπτικές καταστάσεις, όπου κανείς δεν μπορεί να διακρίνει έναν απατεώνα από έναν τίμιο άνθρωπο.

Η κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ ξεκίνησε να γράφεται μεταξύ 1832 και 1837, ολοκληρώθηκε το 1842 και παρουσιάστηκε επί σκηνής, αν και λογοκριμένη, το 1843. Με ιδιαίτερα σκωπτική διάθεση, ο συγγραφέας ξεσκεπάζει τις σκοτεινές γωνιές και τα πάθη της ανθρώπινης ψυχής, που παραμένουν αναλλοίωτα παρά το πέρασμα του χρόνου. Όλα είναι ένα φρενήρες παιχνίδι μεταμφιέσεων και προσωπείων, στο οποίο τα όρια ανάμεσα στο ψεύδος και την αλήθεια, στην ατιμία και την εντιμότητα, στην ειλικρίνεια και την υποκρισία είναι θολά και δυσδιάκριτα.

Ταυτότητα Παράστασης

Μετάφραση-Διασκευή: Γιώργος Κουτλής

Σκηνοθεσία: Μαρία Βαρνακκίδου

Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου

Κινησιολογία: Λία Χαράκη

Μουσική: Πάνος Μπάρτζης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης

Βοηθός σκηνοθέτιδας: Λουκία Πιερίδου

Παίζουν: Πέτρος Γιωρκάτζης, Αντώνης Κατσαρής, Κλείτος Κωμοδίκης, Μάριος Κωνσταντίνου, Γιάννης Μίνως, Γιώργος Χριστοφορίδης

Φωτογραφία: Αντώνης Φαρμακάς

Σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων

4419779216686038 21223221

«ΡΩΤΑ ΜΕ ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΩ»

Το Θεάτρου Αποθήκες ΘΟΚ στο πλαίσιο των Δράσεων του προγράμματος «Νέ@ σε έρημο νησί» παρουσιάζει το έργο Ρώτα με όταν ξυπνήσω του Χαράλαμπου Γιάννου, σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου, το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023, στις 20:30.

Το έργο

Φίλοι και γονείς γιορτάζουν τα δέκατα πέμπτα γενέθλια της Ουρανίας. Για την ίδια, όμως, δεν αποτελούν γιορτή. Αντιμέτωπη με ένα δικό της πρόβλημα παραιτείται από την επαφή με τον κόσμο γύρω της κι όλοι αναζητούν να μάθουν τι έχει συμβεί. Στο κέντρο της ιστορίας του έργου βρίσκεται η Ουρανία και κοντά της ένας κύκλος ενηλίκων και εφήβων: δύο γονείς που ανησυχούν για εκείνην, ένας αδιάφορος αδελφός, η φίλη της, Μπι, που πασχίζει να διαλευκάνει το μυστήριο, ένα ωραιοπαθές αγόρι κι ένας «χορός» συνομηλίκων που την παρακολουθεί και σχολιάζει τις πράξεις της. Η φιλία, ο έρωτας, η σεξουαλικότητα, η αναζήτηση του πραγματικού εαυτού, τα μυστικά κι οι αλήθειες είναι κάποιες από τις θεματικές που αντηχούν στον κόσμο του έργου.

Το έργο γράφτηκε μετά από ανάθεση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στον καταξιωμένο Κύπριο συγγραφέα, Χαράλαμπο Γιάννου, κι εξελίχθηκε μέσα από δημιουργική συνεργασία με τη σκηνοθέτρια, τους καλλιτεχνικούς επιμελητές και μια ομάδα εφήβων. Πρόκειται για ένα υλικό που φωτίζει τον εφηβικό ψυχισμό, φέρνοντας στην επιφάνεια τις αγωνίες, τα αδιέξοδα και τα όνειρα των νέων ανθρώπων. Η Αλεξία Παπαλαζάρου, που σκηνοθετεί το έργο, με την ευαίσθητη και ρεαλιστική ματιά της και μαζί με μία ομάδα νέων ταλαντούχων συνεργατών, ξεδιπλώνει με γρήγορο ρυθμό, ένταση και συναίσθημα το ανήσυχο σύμπαν που κουβαλούν οι εφηβικές ψυχές.

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου

Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη

Σκηνικά-Κοστούμια: Stavri Papa

Μουσική: Αντώνης Αντωνίου

Κίνηση: Εύα Καλομοίρη

Σχεδιασμός φωτισμού: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτριας: Μαρία Πισιήλη

Παίζουν: Φάνος Θεοφάνους, Ραφαέλλα Καβάζη, Μάρκος Καλλής, Άνθη Κάσινου, Κωνσταντίνος Τσίτσιος, Μυρσίνη Χριστοδούλου

Φωτογραφία: Γιώργος Χαραλάμπους

4419781204116699 33431

«Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ»

Η Σκηνή 018 του ΘΟΚ συνεχίζει το ταξίδι της για το Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες, του Ιούλιου Βερν, με μια απογευματινή παράσταση την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023, στις 18:00. Μια φαντασμαγορική παράσταση για όλη την οικογένεια με ένα από τα πλέον αγαπημένα και περιπετειώδη αναγνώσματα της παιδικής ηλικίας, από μια ομάδα ταλαντούχων συνεργατών αποκαλύπτει σε μικρούς αλλά και μεγάλους την ομορφιά του κόσμου, την αξία της φιλίας, την μαγεία της εξερεύνησης και την γνωριμία με την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα.

Το έργο

Η ιστορία ξεκινά όταν ο Βρετανός ευγενής Φιλέας Φογκ και ο Γάλλος Ζαν Πασπαρτού, που μπαίνει στην υπηρεσία του, αποφασίζουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες για να κερδίσουν ένα στοίχημα. Σε μια διαδρομή-παιχνίδι με τον χρόνο, διασχίζουν χώρες, χρησιμοποιούν κάθε μέσο που βρίσκουν στη διάθεσή τους, συναντώνται με πολιτισμούς από την Ανατολή ως τη Δύση, ξεπερνούν εμπόδια και προβλήματα, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να κερδίσουν το δύσκολο στοίχημα και να δικαιώσουν την τολμηρή απόφασή τους. Κάθε σταθμός είναι μια συναρπαστική εμπειρία, πότε ριψοκίνδυνη, πότε απογοητευτική και πάντοτε αποκαλυπτική.

Ταυτότητα Παράστασης

Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου

Σκηνοθεσία: Μάριος Κακουλλής

Σκηνικά: Έλενα Τερέπεη

Κοστούμια: Ρέα Ολυμπίου

Μουσική-Μουσική διδασκαλία: Χρυσή Ανδρέου

Χορογραφία-Κίνηση: Φώτης Νικολάoυ

Στίχοι: Σταύρος Σταύρου

Ειδικές κατασκευές: Ανδριανή Ρουσογένους

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλίκη Αχνιώτου

Στούντιο/Ενορχήστρωση: Μάριος Χατζίκος

Παίζουν: Χρυσή Ανδρέου, Δημήτρης Αντωνίου, Γρηγόρης Γεωργίου,

Έλενα Καλλινίκου, Αντρέας Κουτσόφτας, Πάνος Μακρής, Άντρεα Μαύρου, Πολυξένη Σάββα, Άννη Χούρη

Φωτογραφίες: Έλενα Τερέπεη

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Τιμές Εισιτηρίων

€12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Γενική Είσοδος ΣΚΗΝΗΣ 018 | €6

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»