«Η Μηχανή του Τούρινγκ» με τον Ορφέα Αυγουστίδη στο Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.5.2023
Παρασκευή 19 Μαΐου, στις 20.30 και Σάββατο 20 Μαΐου, στις 17.00 και στις 20.30.

Μετά τις δύο sold out παραστάσεις, στις 19 και 20 Μαΐου της παράστασης «Η Μηχανή του Τούρινγκ», με τον Ορφέα Αυγουστίδη, ενημερώνουμε το φιλοθέαμον κοινό ότι προστέθηκε άλλη μία παράσταση το Σάββατο 20 Μαΐου, στις 5 το απόγευμα.

«Η Μηχανή του Τούρινγκ», η εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία από την Ελλάδα, με την ιδιοφυή ερμηνεία του Ορφέα Αυγουστίδη στον ρόλο του Άλαν Τούρινγκ (Θεατρικά Βραβεία Κοινού Αθηνοράματος 2022, Βραβείο Ανδρικού Ρόλου, 1ο βραβείο), σε διασκευή και σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, μετά από 200 sold out παραστάσεις και περισσότερους από 63.000 θεατές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κλείνει τον κύκλο παραστάσεων της στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στις 19 και 20 Μαΐου 2023.

Ο συγγραφέας γράφει ένα έργο για την συναρπαστική ιστορία του Άλαν Τούρινγκ, του μαθηματικού που κατάφερε να σπάσει τον κώδικα Enigma των Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα καταδικάστηκε για την ομοφυλοφιλία του. Η συμβολή του στην συντριπτική ήττα των Ναζί αλλά και η συμβολή του στην επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης έμεινε κρυφή, λόγω της ομοφυλοφιλίας του, της διαπόμπευσης και της αυτοκτονίας του, μέχρι το 2013 που η βασίλισσα Ελισάβετ αναγνώρισε επίσημα τις υπηρεσίες του.

O Τούρινγκ υπήρξε αδάμαστο πνεύμα, πολύ μπροστά από την εποχή του, εχθρός του πουριτανισμού της σκέψης, ταγμένος στο όραμά του και αποκλεισμένος από κάθε κοινωνική νόρμα. Μια μαθηματική ιδιοφυία, ένας «ήρωας» πολέμου αλλά πάνω από όλα ο υπερασπιστής της ανθρώπινης φαντασίας και μοναδικότητας. Η απόδειξη πως η ανθρώπινη ψυχή είναι ικανή να ξεπερνάει κάθε όριο, κάθε κοινωνικό παρεμβατισμό, κάθε στερεότυπο, κάθε αναστολή.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Θεατρικός συγγραφέας: Benoît Solès

Εμπνευσμένο από το θεατρικό έργο του Hugh Whitemore «BREAKING THE CODE». Βασισμένο στο βιβλίο του Andrew Hodges «ALAN TURING: THE ENIGMA».

Στον ρόλο του Άλαν Τούρινγκ ο Ορφέας Αυγουστίδης.

Σκηνοθεσία - Διασκευή: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος

Σκηνικά - Κοστούμια: Όλγα Μπρούμα

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Μουσική: Μαρίζα Ρίζου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Trailers: Άκης Πολύζος

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Διεύθυνση Παραγωγής: Χρηστίνα Νιάρου

Παραγωγή: Μιχάλης Αδάμ – Prime Entertainment

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Η Μηχανή του Τούρινγκ»: Παρασκευή 19 Μαΐου, στις 20.30 και Σάββατο 20 Μαΐου στις 17.00 και στις 20.30.

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com και στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα - Παρασκευή, 10 π.μ. - 1 μ.μ.)

Πληροφορίες: 22797979 (Δευτέρα - Παρασκευή, 10 π.μ. - 1 μ.μ.) & www.nicosia.org.cy

Χορηγοί Επικοινωνίας: Alpha Κύπρου & Alphanews.live.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία