Τμήμα Αρχαιοτήτων και η οικία Αζίνα κυριάρχησαν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Πολιτισμού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.11.2022
Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, το απόγευμα της Παρασκευής. 

Η επικείμενη ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού και η χρήση της οικίας Αζίνα στη Χλώρακα κυριάρχησαν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Πολιτισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, το απόγευμα της Παρασκευής.

Αρχικά, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Τουμαζής, ανέφερε ότι στόχος του Υφυπουργείου είναι «η διαμόρφωση ενός ιδιαίτερου προγράμματος για τη διατήρηση, προώθηση και εξέλιξη των επαπειλούμενων χειροτεχνικών δραστηριοτήτων της χώρας που είναι εγγεγραμμένες στον κατάλογο της UNESCO ως στοιχεία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου». Σημείωσε ακόμη τη φιλοδοξία του Υφυπουργείου «να διαμορφώσει τις υφιστάμενες πολιτιστικές δυνάμεις σε μία δημιουργική πολιτιστική βιομηχανία, η οποία να μπορεί να απασχολεί βιώσιμα το 7,5% της συνολικής απασχόλησης στην Κύπρο και κατ’ επέκταση να αντιπροσωπεύει το 4,5% του κυπριακού ΑΕΠ».

Εν συνεχεία, ο κ. Τουμαζής ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Πολιτισμού για το 2023 ανέρχεται στα €29.113.663, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Οικονομικών προέκρινε την αύξηση του κονδυλίου για τον κινηματογράφο κατά €1.000.000, με αποτέλεσμα αυτό πλέον να ανέρχεται στα €2.650.000. «Οι τακτικές δαπάνες του προϋπολογισμού ανέρχονται στα €15.541.064 (συμπεριλαμβανομένων των μισθών) και αντιστοιχούν στο 53% επί του συνόλου του προϋπολογισμού, ενώ οι αναπτυξιακές δαπάνες ανέρχονται σε €13.572.599 και αντιστοιχούν στο 47% επί του συνόλου του προϋπολογισμού», εξήγησε.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι το σύνολο των δαπανών της Διοίκησης του Υφυπουργείου ανέρχεται σε €9.396.641, στο οποίο περιλαμβάνεται η χορηγία προς τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, ύψους €5.300.000, η οποία προηγουμένως βρισκόταν κάτω από το ΥΠΑΝ, καθώς και η χορηγία προς το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου που προηγουμένως βρισκόταν κάτω από το Υπουργείο Οικονομικών, ύψους €3.000.000. Περιλαμβάνεται επίσης μεταξύ άλλων η Χορηγία προς το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 (ΣΙΜΑΕ), ύψους €361.236.

Το σύνολο των δαπανών του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού (τέως Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΝ) ανέρχεται στα €6.860.932, ανέφερε ο κ. Τουμαζής. Σε αυτό, εκτός από τους μισθούς και τις λειτουργικές δαπάνες, περιλαμβάνεται πρόνοια ύψους €2.650.000 για τις κινηματογραφικές παραγωγές, καθώς επίσης και πρόνοια ύψους €1.650.000 για την Πολιτιστική Υποδομή. Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι στο εν λόγω κονδύλι, πρόνοια ύψους €300.000 αφορά την ανέγερση του κτηρίου της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, διευκρινίζοντας ότι το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί άμεσα το 2023 για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τον σχεδιασμό του κτηρίου.

Ο κ. Τουμαζής είπε ακόμη ότι η πρόνοια για τα Άλλα Σχέδια Πολιτιστικής Ανάπτυξης ανέρχεται στα €7.540.099 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Επιχορήγηση Πολιτιστικών Φορέων και Ατόμων για Πολιτιστικές Δραστηριότητες ύψους €5.650.000 και τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις.

Από πλευράς ΔΗΣΥ, ο Βουλευτής Γιώργος Κάρουλλας δήλωσε ότι υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τις δράσεις του Υφυπουργείου. Ακόμη, ρώτησε τον Υφυπουργό Πολιτισμού σχετικά με τις δράσεις που έχει υπ’ όψιν για τη στήριξη των καλλιτεχνών, καθώς και για την ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο από το 2023. Οι Βουλευτές, Χάρης Γεωργιάδης και Ονούφριος Κουλλά, επίσης του ΔΗΣΥ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έργο που παράγει το Υφυπουργείο Πολιτισμού και για την ύπαρξη οράματος στον τομέα του πολιτισμού.

Απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Κάρουλλα, ο κ. Τουμαζής είπε ότι, στο πλαίσιο της μετατροπής της Κύπρου σε κόμβο πολιτισμού, δύο ευρωπαϊκά δίκτυα θα δημιουργήσουν παραρτήματα στην Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα έχουν συναφθεί συνεργασίες με την Ελλάδα και τη Γαλλία για ανάληψη δράσεων. Σε ό,τι αφορά το Τμήμα Αρχαιοτήτων, εξήγησε ότι από τη νέα χρονιά ξεκινά μια σειρά εντατικών διαβουλεύσεων για την ομαλή ένταξη του Τμήματος στο Υφυπουργείο και ότι έχουν ενταχθεί τα άρθρα του Τμήματος Αρχαιοτήτων στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου.

Αναφερόμενος στον τομέα της πολιτιστικής διπλωματίας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι τέθηκαν οι βάσεις για συνέργειες μεταξύ της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας. Μιλώντας για τη στελέχωση του Υφυπουργείου, είπε ότι έχει ετοιμαστεί οργανόγραμμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομη κατάληξη. Ακόμη, διευκρίνισε ότι αξιοποιείται το υφιστάμενο προσωπικό, ενώ έχει ζητηθεί να ανοιχτεί ικανός αριθμός θέσεων.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης έκανε λόγο για «δημοσιονομικά ουδέτερο» προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Πολιτισμού, και παράλληλα απηύθυνε ερωτήματα προς τον κ. Τουμαζή αναφορικά με το Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη, το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη, τον εμπλουτισμό κτηρίων του Δημοσίου με έργα τέχνης, τα κονδύλια για το ίδρυμα Γρίβα και για εκδόσεις που αφορούν τον Γεώργιο Γρίβα, καθώς και για το σχέδιο διαμόρφωσης της οικίας Αζίνα στη Χλώρακα. Ο Βουλευτής Χρίστος Χριστόφιας ρώτησε αν προνοείται η στήριξη των ερασιτεχνικών φορέων δημιουργίας και αν θα προχωρήσει η ανέγερση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης πέραν της προκήρυξης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Ο Βουλευτής Ανδρέας Καυκαλιάς ζήτησε το σχόλιο του Υφυπουργού Πολιτισμού για το επίδομα των ηθοποιών.

Ο κ. Τουμαζής τόνισε ότι δεν υπάρχει κονδύλι στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου για Ίδρυμα Γεώργιου Γρίβα, προσθέτοντας ότι θα φέρει νομοσχέδιο περί επιδόματος καλλιτέχνη και πνευματικής ιδιοκτησίας. Σε ό,τι αφορά τον ελάχιστο εμπλουτισμό κτηρίων με έργα τέχνης, είπε πως θα καλυφθούν και κτήρια που αγοράζονται από το Δημόσιο, ενώ θα προκηρύσσεται παράλληλα αρχιτεκτονικός και καλλιτεχνικός διαγωνισμός. Μιλώντας για τις συμβουλευτικές επιτροπές, εξήγησε ότι η αξιολόγηση του Σχεδίου Θυμέλη γίνεται από ανεξάρτητες επιτροπές που σχετίζονται με το θέατρο, ενώ η τελική αξιολόγηση γίνεται από ανεξάρτητη επιτροπή θεατρολόγων. «Πιστεύουμε στη διαφάνεια των διαδικασιών», υπέδειξε.

Αναφερόμενος στην ερασιτεχνική δημιουργία, ο Υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι το θέμα μελετάται και ότι υπάρχει χώρος βελτίωσης. Σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, ανέφερε ότι στις αρχές του 2023 ξεκινά ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Παράλληλα, σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2023 ολοκληρώνονται οι εργασίες στη Λέμπα, στον χώρο που δημιούργησε ο αείμνηστος εικαστικός Στας Παράσχος. Καταληκτικά, επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου δεν είναι ουδέτερος, αφού υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις κονδυλίων για διοργάνωση και στήριξη δράσεων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, επανήλθε στο θέμα που είχε εγείρει για το Ίδρυμα Γρίβα και την οικία Αζίνα και στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Τουμαζής, ανέφερε ότι το Υφυπουργείο δεν έχει τον προϋπολογισμό του ΣΙΜΑΕ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε θλίψη για το ότι η οικία Αζίνα θα χρησιμοποιηθεί ως Ίδρυμα Διγενή για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, ενώ ζήτησε ηχογραφημένα πρακτικά από τη συνεδρία της Βουλής που αφορούσε την αποδέσμευση κονδυλίου για το Ίδρυμα Γρίβα.

Στην παρέμβασή της, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ζήτησε να πέσουν οι τόνοι αναφορικά με το θέμα που ηγέρθη για Ίδρυμα Γεώργιου Γρίβα.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, χαρακτήρισε το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως «βαθύ κράτος» και ζήτησε να δοθεί έμφαση τις αρχαιότητες του τόπου. Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, είπε ότι περίμενε να υπάρχουν σαφέστερες αναφορές στην ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Στην απάντησή του, ο κ. Τουμαζής εξήγησε ότι υπεύθυνος του Τμήματος Αρχαιοτήτων μέχρι την 1η Ιουλίου 2023 είναι το Υπουργείο Μεταφορών. Επιπλέον, εξέφρασε την ετοιμότητα του Υφυπουργείου για ομαλή ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, προσθέτοντας ότι τώρα το Υφυπουργείο ασχολείται με τη στέγαση του Τμήματος. «Δεν μπορούμε να εντάξουμε κονδύλια για το Τμήμα που δεν έχει ενταχθεί ακόμα», διευκρίνισε.

Από πλευράς ΔΗΠΑ, ο Βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υφυπουργείο Πολιτισμού, συμπληρώνοντας ότι το οργανόγραμμά του «έπρεπε να περάσει απαρατήρητο από το Υπουργείο Οικονομικών». Ακόμη, ζήτησε διευκρινίσεις για την ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο. Επανερχόμενος στο θέμα της οικίας Αζίνα στη Χλώρακα, ανέφερε ότι έμαθε πως θα μετατραπεί σε μουσείο του Αγώνα της ΕΟΚΑ, όχι σε μουσείο Γεώργιου Γρίβα. Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι είχε ζητήσει αναστολή της ένταξης του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού μέχρι να ετοιμαστεί η δομή του.

Απαντώντας στους Βουλευτές της ΔΗΠΑ, ο Γιάννης Τουμαζής τόνισε ότι προσπάθησε να χαρτογραφήσει την κατάσταση του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των συναντήσεών του με την ηγεσία του Τμήματος, το οποίο «πρέπει να λειτουργήσει με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο». «Θέλουμε τη στήριξη όλων των βουλευτών για να αποκτήσει τη δομή που πρέπει», επεσήμανε.

Μιλώντας για το οργανόγραμμα του Υφυπουργείου, εξήγησε ότι αποτελείται από 3 κύρια τμήματα (Αρχαιοτήτων, Νεότερου-Σύγχρονου Πολιτισμού, Ερευνών-Μελετών). Εξέφρασε τη βούληση για συνέργειες μεταξύ των 3 τμημάτων. Καταλήγοντας, ο κ. Τουμαζής ανέφερε ότι το Υφυπουργείο θέλει να θεσπίσει δύο νέες αντιπροσωπείες στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα αναζητεί Διευθυντή για το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

MOMus | Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη επανασυστήνει τη συλλογή του

MOMus | Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη επανασυστήνει τη συλλογή του

MOMus | Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη επανασυστήνει τη συλλογή του

«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»

«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»

«Το κράτος δολοφονεί μετανάστες/τριες»: Με φωνές διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε η έναρξη του «Cyprus Film Days 2024»

Έλληνας αστροφωτογράφος-ντοκιμαντερίστας ταξιδεύει και βιντεοσκοπεί το σύμπαν μέσα απ

Έλληνας αστροφωτογράφος-ντοκιμαντερίστας ταξιδεύει και βιντεοσκοπεί το σύμπαν μέσα απ' τα μεγάλα τηλεσκόπια της Γης

Έλληνας αστροφωτογράφος-ντοκιμαντερίστας ταξιδεύει και βιντεοσκοπεί το σύμπαν μέσα απ' τα μεγάλα τηλεσκόπια της Γης