Από το Fediverse στο LinkedIn

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 12.3.2023

Μην έχετε καμία αμφιβολία, έρχονται σημαντικές αλλαγές στα social media όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Κατ’ αρχάς, τα προβλήματα που δημιούργησε ο Μασκ στο Twitter εγκαινίασαν την εποχή του «what’s next?». Κάθε εβδομάδα ακούμε για καινούργιες προσπάθειες. Χθες ήταν το Mastodon, σήμερα το BlueSky του «πρώην» του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, αύριο ποιος ξέρει τι ακόμα; Ένα κοινό έχουν αυτά όλα μεταξύ τους, είναι δίκτυα που βασίζονται σε διαφορετικές, αποκεντρωμένες τεχνολογίες. Όλες μαζί ορίζουν αυτό που ακούμε όλο και πιο συχνά, το Fediverse. Το Fediverse είναι ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων διακομιστών, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους μεταξύ τους με βάση αποκεντρωμένα πρωτόκολλα δικτύωσης. Οι διακομιστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε υπηρεσία, όπως τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή για τη φιλοξενία αρχείων. Κάθε ένας από αυτούς τους διακομιστές είναι σε θέση να συνομιλεί με τους άλλους και όλοι μαζί δημιουργούν έναν γιγαντιαίο ιστό κοινωνικών δικτύων. Είναι κάτι σαν οι χρήστες του Twitter να μπορούσαν να δουν αναρτήσεις από τους χρήστες του Facebook και οι χρήστες του Facebook να μπορούσαν να δουν αναρτήσεις από χρήστες του Twitter. Το όνομά του είναι ένας συνδυασμός των λέξεων «federation» (ομοσπονδία) και «universe» (σύμπαν).

Μήπως θυμηθήκατε το Metaverse του Ζάκερμπεργκ που πήγε άπατο το κακόμοιρο; Τόσα και τόσα γράψαμε και στο τέλος τίποτα. Για την ώρα τουλάχιστον, δεν ξέρουμε αύριο τι θα συμβεί. Είναι λοιπόν πιθανό και το Fediverse να έχει την ίδια τύχη; Είναι, πώς δεν είναι; Γι’ αυτό ας κρατάμε μικρό καλάθι. Θεωρώ ότι η εποχή που θέλουμε να είμαστε σ’ ένα social γιατί εκεί είναι και όλοι οι άλλοι δεν έχει περάσει ακόμα.

Κατά δεύτερον, είναι και τα μικρότερα social που ανεβαίνουν πολύ σε δημοφιλία. Ας πάρουμε για παράδειγμα το LinkedIn. Όλο και περισσότεροι φίλοι μου το χρησιμοποιούν. Από όσα μου λένε, καταλαβαίνω ότι τους έχουν κουράσει οι αποψάρες των διαφόρων στα άλλα social και προτιμούν να δικτυώνονται επαγγελματικά στο LinkedIn. Διαβάζω ότι ετοιμάζει και κάποιες καινούργιες λειτουργίες, αλλά ήδη έχει προσθέσει πολλά τα τελευταία χρόνια, με κυριότερα τα διαδικτυακά μαθήματα, αλλά και τις αγγελίες θέσεων εργασίας. Να θυμίσω επίσης ότι τη χρονιά που ο Μαρκ έφτιαχνε το Facebook, το 2006, το LinkedIn ήταν στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του και μόλις γίνονταν κερδοφόρο. Απλώς εκείνη την εποχή ήταν –και είναι ακόμα- ιδιαίτερα προσανατολισμένο σε μια μαρκετίστικη άποψη της ζωής. Στο LinkedIn πουλάμε το προϊόν μας, και κυρίως πουλάμε τον εαυτό μας.

Στο LinkedIn, επίσης, κάνουμε δικτύωση: συναντάμε ανθρώπους που είναι κοντά στα επαγγελματικά μας ενδιαφέροντα και οι αναρτήσεις τους είναι σχετικές. Μην μου πείτε ότι δεν έχετε βαρεθεί να βλέπετε γατάκια και σκυλάκια στο Facebook. Ή ακόμα αναγγελίες θανάτων υπερήλικων γονέων, υπέρηχους εγκυμοσύνης και αποφοιτήσεις εφήβων. Μέχρι και έλεγχο προόδου έχω διαβάσει. Στο LinkedIn κανείς δεν τολμάει να κάνει τέτοια. Ακόμη. Ελπίζω.

Δεν εγκαταλείπουν το Facebook ή το Twitter για να πάνε στο LinkedIn, απλώς του δίνουν περισσότερη σημασία και περνούν κάποιο από τον χρόνο που αφιέρωναν στα άλλα εκεί. Όπως πάμε, δεν θα είναι μόνο οι αναρτήσεις που θα διαγκωνίζονται για την προσοχή μας, αλλά οι πλατφόρμες των social η μία την άλλη.

Θα έχετε σίγουρα καταλάβει εδώ και καιρό ότι εγώ τουλάχιστον έχω κουραστεί απ’ όλα. Δεν λέω, είναι κάτι βράδια που είμαι τόσο κουρασμένη, που ούτε για ύπνο δεν μπορώ να πάω που πιάνω τον εαυτό μου να χαζεύει στο Instagram. Αλλά αυτό γίνεται όλο και πιο σπάνια. Οι ρυθμοί της ζωής, ιδιαίτερα όλων όσων είμαστε στα παραγωγικά χρόνια και με μικρά ή νέα παιδιά, δεν επιτρέπουν και πολύ χάζι, ανεξάρτητα τι προσπαθούν να κάνουν τα ίδια τα social. Είμαι σίγουρη λοιπόν ότι δεν είμαι μόνο εγώ που αλλάζω.

Τα δύο αυτά κεφάλαια, το Fediverse και η ανάδυση κι άλλων μικρότερων social, είναι κάποια από τα σημάδια των αλλαγών που έρχονται… κι εδώ θα είμαστε ν’ αποκρυπτογραφήσουμε κι άλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Μακροχρόνιο στοιχείο» τα Γλυπτά, λέει Βρετανός Υφυπουργός

«Μακροχρόνιο στοιχείο» τα Γλυπτά, λέει Βρετανός Υφυπουργός

«Μακροχρόνιο στοιχείο» τα Γλυπτά, λέει Βρετανός Υφυπουργός

ZUSSAMEN FALLEN | Η νέα όπερα του Άντη Σκορδή στο Βερολίνο

ZUSSAMEN FALLEN | Η νέα όπερα του Άντη Σκορδή στο Βερολίνο

ZUSSAMEN FALLEN | Η νέα όπερα του Άντη Σκορδή στο Βερολίνο

«Φτώχια γένους θηλυκού»

«Φτώχια γένους θηλυκού»

«Φτώχια γένους θηλυκού»

«Ο μολυβένιος στρατιώτης» | Αλλαγή σκηνής και ώρας έναρξης αυτή την Κυριακή

«Ο μολυβένιος στρατιώτης» | Αλλαγή σκηνής και ώρας έναρξης αυτή την Κυριακή

«Ο μολυβένιος στρατιώτης» | Αλλαγή σκηνής και ώρας έναρξης αυτή την Κυριακή