Είμαστε όλοι ανθέλληνες

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 1.7.2013

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Ο Λεμεσιανός Γιάννης Οικονομίδης ήταν ο "Αθηναίος της εβδομάδας" στη γνωστή στήλη της εφημερίδας LiFO.


* O σκηνοθέτης των ταινιών "Σπιρτόκουτο", "Ψυχή στο στόμα" και "Μαχαιροβγάλτης" ζει στα Εξάρχεια εδώ και πολλά χρόνια και ως "Αθηναίος", πια, λέει: "Ήμουν μόλις επτά χρόνων όταν έγινε το πραξικόπημα, αλλά το θυμάμαι πολύ καλά. Όλο το νταβαντούρι της εισβολής, τα νέα από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τους πρόσφυγες.


* " Τρομοκρατημένοι όλοι, κρυβόμασταν στα υπόγεια για τον φόβο βομβαρδισμών. Παράλληλα με την εισβολή μαινόταν ένας μίνι εμφύλιος μεταξύ μακαριακών και ΕΟΚΑ Β, όλα μέσα σε δύο μήνες. Αυτό το βίωμα έχει περάσει στη δουλειά μου, γι' αυτό και υποσυνείδητα υπάρχει ο πόλεμος στις ταινίες μου".


* Τον Γιάννη Οικονομίδη τον θεωρώ έναν εξαιρετικά ταλαντούχο σκηνοθέτη. Με πολύ συγκεκριμένες απόψεις στις οποίες δεν βάζει ζάχαρη για να τις γλυκάνει και να τις κάνει αρεστές, ίσως, στους υπόλοιπους.


* Γι' αυτό και οι ταινίες του είναι μοναδικές. Δεν ανήκουν σε κάποιο ρεύμα ή στο σύγχρονο "ελληνικό κινηματογραφικό κύμα" των ταινιών του Λάνθιμου και της Τσαγγάρη που μόνο όσοι ξέρουν θα τις ξεχωρίσουν.


* Μιλάει με ειλικρίνεια, οι διπλωματικοί τρόποι είναι γι' αυτόν άγνωστη έννοια. Τον έχουν πει φασίστα. * "Ο φασισμός είναι ένα φαινόμενο. Είναι ένα μικρόβιο που δυνητικά, όταν ο οργανισμός είναι αδύναμος, μπορεί να σε φάει ζωντανό. Η ιστορία απέδειξε ότι ο Έλληνας δεν είναι μεν φασίστας, αλλά μπορεί και να είναι. Δεν είναι ξενοφοβικός, αλλά μπορεί κάλλιστα να γίνει. Μπορεί να είναι ενωμένος, και να αιματοκυλιστεί σε έναν εμφύλιο. Ζούμε σε μια εποχή που είναι ευνοϊκή για τα μικρόβια", λέει στη στήλη της LiFO.


* "Όλα ξεκινούν από το ότι πρέπει να μάθουμε ποιοι είμαστε. Αν διαβάσεις ελληνική ιστορία, θα ξεράσεις. Δεν θα νιώσεις καθόλου περήφανος. Από την άλλη, υπάρχουν στιγμές μεγάλης εθνικής έκλαμψης, αλλά στην πραγματικότητα η ιστορία μας από το '21 μέχρι σήμερα είναι μια ιστορία ντροπής. Μια χώρα που τρώει τις σάρκες της. Τα καλύτερα παιδιά της τα έχει στείλει στο χώμα. Πρώτοι στην προδοσία, πρώτοι στη ρουφιανιά, πρώτοι στον δωσιλογισμό. Ακόμα και τον ίδιο μας τον τόπο, τις πόλεις μας, τα έχουμε καταστρέψει. Στην ουσία, όταν στρέφεσαι με τέτοιο μένος εναντίον του άλλου είναι γιατί θέλεις να αποφύγεις να κοιτάξεις τον εαυτό σου. Από εκεί ξεκινάει. Ίσως και η δουλειά μου να γυρνάει γύρω από αυτό. Ρε μάγκες, κοιτάξτε τι είμαστε! Κοιτάξτε τον εαυτό σας".


* Στη νέα του ταινία, με τίτλο "Γκρίζο Φως", ο Γιάννης Οικονομίδης έφερε το συνεργείο του στην Κύπρο για γυρίσματα.


* Και το 2014, όταν πια η ταινία θα είναι στους κινηματογράφους, θα είναι μάλλον ένα κάλεσμα για να δούμε κι εμείς τους εαυτούς μας στον καθρέφτη, εμείς οι "Κύπριοι".


* "Κάποιοι συντηρητικοί ακροδεξιοί με έχουν χαρακτηρίσει ανθέλληνα. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου βαθιά πατριώτη. Και αγαπώ βαθιά την Ελλάδα. Ακριβώς γιατί η Ελλάδα με πληγώνει βαθιά. Και κάνω αυτό το έργο συνειδητά. Είμαι ταγμένος να φωτίσω και να αποκαλύψω τη σκοτεινή πλευρά αυτής της κοινωνίας. Μόνο έτσι θα γίνουμε καλύτεροι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, παρά μόνο αν κοιτάξεις μέσα σου. Να δεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Ιδεολογία είναι η πίστη και ο αγώνας για ένα δίκαιο κόσμο. Η μόνη ιδεολογία είναι να σέβεσαι τον άλλον".


* Κάπου εδώ συναντώνται ο Οικονομίδης και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, για τον οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες ένα απόσπασμα συνέντευξής του με τίτλο "Ανθέλληνας ο Αλκίνοος".


* Τελικά, είμαστε πολλοί οι "ανθέλληνες" και μ' αρέσει.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ