Αυτή την ευθύνη ποιος θα την πάρει;

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 2.3.2015

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Μπρος-πίσω για να βρεθεί η «τέλεια συνταγή» των Βραβείων Θεάτρου πάει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, λαμβάνοντας καινούργιες αποφάσεις ή επιστρέφοντας σε ήδη καταργημένες [όπως στην ξεχωριστή κριτική επιτροπή για τις παραστάσεις για παιδιά, που προϋπήρχε].


* Υπάρχει, όμως, ιδανική συνταγή σε οποιονδήποτε θεσμό εξαρτάται από αισθητικά κριτήρια;


* Προσωπικά νομίζω πως όχι. Θα υπάρχουν πάντα οι παραπονούμενοι, δικαίως ή αδίκως, οι συμφωνίες και οι διαφωνίες.


* Ακόμη και η εκάστοτε κριτική επιτροπή φαντάζομαι ότι θα έχει τις διαφωνίες της.


* Προσωπικά θα ήθελα να δω κι άλλες παραστάσεις να διεκδικούν βραβεία: Την Καρδιά Ενός Σκύλου, τον Εχθρό του Λαού ή άλλα βραβεία για τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα για 2. Στη σκηνοθεσία, για παράδειγμα, και στις ερμηνείες.


* Αλλά αυτό είναι προσωπικό κριτήριο.


* Γι’ αυτό και δεν υπάρχει ιδανική συνταγή κι είναι καλό να σταματήσουμε να την αναζητούμε.


* Από την άλλη, υπάρχουν στοιχεία αδιαμφισβήτητα.


* Μια τέλεια ερμηνεία, για παράδειγμα, που δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει. Και τη σεζόν που αφορούν τα βραβεία, δηλαδή τη θεατρική περίοδο 2013-14, υπήρξαν ερμηνείες που συζητήθηκαν από το ευρύτερο κοινό, όπως αυτή της Αννίτας Σαντοριναίου στον μονόλογο «Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!», που δεν βρίσκεται στις υποψηφιότητες.


* Όμως δεν δίνονται βραβεία κοινού, ακόμη. * Άλλο αδιαμφισβήτητο ίσως είναι οι απαιτήσεις εκάστου ρόλου. Εικάζω ότι άλλες απαιτήσεις έχει ένας ρόλος Α κι άλλες ένας ρόλος Β, άλλες ένας ρόλος σε κλασικό αριστούργημα κι άλλες ένας ρόλος σε κυπριακή ηθογραφία.


* Άλλες απαιτήσεις και στη σκηνοθεσία ενός έργου. Και στα σκηνικά όμως: πόσο θετικά λειτούργησαν τα σκηνικά στην όλη εικόνα και κατανόηση ενός έργου, για παράδειγμα;


* Κάθε απόφαση κριτικής επιτροπής, λοιπόν, είτε θα μας ικανοποιεί είτε θα μας απογοητεύει. Και κάθε κριτική επιτροπή πρέπει να είναι έτοιμη για τη δική της κριτική. Και να αναλαμβάνει τις όποιες ευθύνες τη βαραίνουν.


* Το μεγάλο σασπένς, πάντως, κρύβεται κάθε φορά στο Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου.


* Το οποίο από την επόμενη χρονιά θα απονέμεται με απόφαση του δ.σ. του ΘΟΚ και όχι της κριτικής επιτροπής. Μάλιστα δεν είναι σίγουρο πως θα απονέμεται κάθε χρονιά. Εξάλλου, σύντομα θα εκλείψουν οι μεγάλες προσωπικότητες στον θεατρικό χώρο στις οποίες απευθύνεται το εν λόγω βραβείο.


* Η απόφαση για ετήσια απονομή των βραβείων, πάντως, δεν είναι καθόλου παράλογη, αν σκεφτεί κανείς πόσο έχει διευρυνθεί ο θεατρικός χάρτης. Λογικό, λοιπόν, όπως όλα τα βραβεία, να δίνονται κι αυτά κάθε χρόνο αντί να στοιβάζονται οι παραγωγές από δύο σεζόν σε ένα και μόνο πρόγραμμα.


* Αλλάζοντας θέμα, αύριο αναμένεται να τοποθετηθεί επισήμως το Θέατρο Ριάλτο, ο νέος διευθυντής του Γιώργος Παπαγεωργίου και το νέο δ.σ. με πρόεδρο τον Κίκη Καζαμία [ναι, τον πρώην υπουργό Οικονομικών] σχετικά με τους ψιθύρους που συνόδευσαν την πρόσφατη διαδικασία πρόσληψης διευθυντή στο Ριάλτο.


* Το θέατρο θα πραγματοποιήσει αύριο στη Λεμεσό συνέντευξη Τύπου όπου, εκτός από τις «προγραμματικές δηλώσεις», θα γίνει αναφορά στα δημοσιεύματα και τις δημόσιες τοποθετήσεις.


* Η συνέντευξη Τύπου είναι σαφώς μια πολύ καλύτερη οδός από την αποστολή μιας απλής ανακοίνωσης για να τοποθετηθούν το θέατρο και ο χορηγός του, το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, με λεπτομέρεια επί του θέματος που απασχόλησε -και αναστάτωσε;- κυρίως τους ενδιαφερόμενους στην πόλη της Λεμεσού, όπου στεγάζεται το Ριάλτο. Για το οποίο έχουν έναν λόγο παραπάνω να δείχνουν την αγάπη και την ανησυχία τους.


* Ευτυχώς ήρθε το καρναβάλι στην πόλη και πήγε... πάσα κακόν.


* Αλλά και καρναβάλι να μην είχαμε, άπασα η αναστάτωση δεν διαρκεί περισσότερο από μία βδομάδα. Τσεκαρισμένο.


* Οπότε τα πράγματα στο Ριάλτο θα βαίνουν, πια, καλώς: καθείς θα κάνει τη δουλειά του κανονικά [και προσωπικά θεωρώ ότι θα δούμε αποτέλεσμα, αν όχι αυτή τη σεζόν, που κάποιος καθορισμένος προγραμματισμός φαντάζομαι ότι υπάρχει, οπωσδήποτε την επόμενη] και σύντομα θα ξεχαστούν τα υπόλοιπα.


* Προσωπικό κριτήριο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ