Ο Kόσμος της Κύπρου σε selfies

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 9.3.2015

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου κλείνει ένα χρόνο λειτουργίας η Λεβέντειος Πινακοθήκη.


* Και επειδή μπορεί, θα το γιορτάσει δεόντως με εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν στις 25 του μήνα και θα φτάσουν μέχρι και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στις 18 του Μάη.


* Η Πινακοθήκη θα έχει ελεύθερη είσοδο στις 25 Μαρτίου, την 1η Απριλίου, την Πρωτομαγιά και το τριήμερο 16-18 Μαΐου.


* Τα εντυπωσιακά, όμως, είναι άλλα.


* Έχοντας στην κατοχή του τον γνωστό πίνακα "Ο Κόσμος της Κύπρου", το Ίδρυμα και η Πινακοθήκη αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο πίνακα, ψηφιακό αυτή τη φορά, του Κόσμου της Κύπρου Σήμερα. Με selfies.


* Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες, αλλά η δημιουργία του θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου, γι' αυτό αν ζητήσει κανείς τη selfie σας στην Πινακοθήκη, μην νομίσετε πως είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Στα σοβαρά θα μιλάνε.


* Το δεύτερο πολύ ενδιαφέρον δεν αφορά τους ενήλικες αλλά τα παιδιά ετών 10 - 12. Βρέθηκε επιτέλους μουσείο/πινακοθήκη στην Κύπρο να διοργανώσει "Μια νύχτα στο Μουσείο"!


* Όσοι γονείς παιδιών σε αυτή την ηλικία, σημειώστε την ημερομηνία: 15 Μαΐου.


* Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία μιας μοναδικής νυχτερινής περιπέτειας μέσα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.


* Η πρώτη εκδήλωση της Πινακοθήκης, και πιο άμεση χρονικά, θα είναι η πρώτη ατομική έκθεση που θα φιλοξενήσει στο πλαίσιο του προγράμματος "Νέοι Κύπριοι Καλλιτέχνες στην Λεβέντειο Πινακοθήκη". Η αρχή θα γίνει στις 25 Μαρτίου με έκθεση του Ανδρέα Καλλή. Η τελευταία φορά που είδαμε έργα του καλλιτέχνη ήταν τον Οκτώβριο 2014 στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας.


* Προσπέρασαν οι περισσότεροι την είδηση της περασμένης βδομάδας στα θέματα πολιτισμού: το Υπουργικό ενέκρινε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για πάταξη της σύλησης και της παράνομης διακίνησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.


* Σιδηρόδρομος τίτλος για μια Εθνική Επιτροπή που άργησε πάρα πολύ να συσταθεί, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα θέματα της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών θησαυρών απασχολούσαν πάντα -και δη μετά το 1974- τη χώρα μας.


* Η σύστασή της, πάντως, μεταξύ των σκοπών της οποίας είναι ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για τον εντοπισμό και επαναπατρισμό παράνομα εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών, μαρτυρεί ακριβώς ότι μέχρι τώρα επικρατούσε ένα μπάχαλο.


* Και επειδή ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, το υπουργείο του οποίου πρότεινε την εν λόγω Επιτροπή, απουσίαζε εις τας Ασίας και δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε μαζί του, αναρωτιόμαστε πότε θα τεθεί σε λειτουργία και εάν οι διάφορες υπηρεσίες θα... συντονιστούν για το τσουνάμι που λέγεται Αϊντίν Ντικμέν.


* Στις 16 Μαρτίου το Εφετείο του Μονάχου θα πάρει την απόφασή του σχετικά με τον επαναπατρισμό θησαυρών που βρίσκονται από το 1997 στο Μόναχο, όταν εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα του αρχαιοκάπηλου Ντικμέν. Υπενθυμίζουμε το φιάσκο που ζήσαμε τις προάλλες όταν σε προηγούμενη εκδίκαση της υπόθεσής μας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα χρονικά στο δικαστήριο ο Ντικμέν ενώ την Κυπριακή Δημοκρατία και την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσωπούσε ο δικηγόρος μας, ένας Γερμανός που κλήθηκε κιόλας να κάνει διακανονισμό.


* Γι' αυτό η εν λόγω Επιτροπή δεν είναι από τις περιπτώσεις που λέει κανείς "Κάλλιο αργά παρά ποτέ" αλλά "τετέλεσται".


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ