Παράθυρο logo
Οι ευρωβουλευτές σε γραμμές και στήλες
Δημοσιεύθηκε 10.06.2014 18:38
Οι ευρωβουλευτές σε γραμμές και στήλες

@valia_kaimaki

Δημοσιογράφος που να σέβεται τον εαυτό του και να μην ξέρει να δουλέψει τέλεια το excel δεν υπάρχει. «Και γιατί, παρακαλώ;», θα με ρωτούσε ο φίλος μου ο Διονύσης που σπούδασε στη Φιλοσοφική. Και απαντώ:
Ετοιμάζοντας μια άσκηση για τους φοιτητές μου στην ενότητα «Δημοσιογραφία των δεδομένων», έπεσα πάνω σ’ έναν πολύ ενδιαφέροντα πίνακα: τον συλλογικό απολογισμό του έργου των απερχόμενων ευρωβουλευτών. Ο πίνακας είχε και τους 766 ευρωβουλευτές, τις εκθέσεις και τις γνωμοδοτήσεις που συνέταξαν, τις τροπολογίες σε εκθέσεις που κατέθεσαν, τις ερωτήσεις που έκαναν, τις γραπτές δηλώσεις και τα ψηφίσματα που υπέγραψαν. Μια εξαιρετική δουλειά από το VoteWatch Europe [votewatch.eu].


Για να μην ταλαιπωρώ τον κόσμο, διάλεξα την πρώτη στήλη με τις εκθέσεις που συνέταξαν. Γιατί τη συγκεκριμένη; Συνήθως όλοι μετράνε με τις «Ερωτήσεις». Οι Ερωτήσεις, όμως, απευθύνονται κυρίως προς την Επιτροπή και τις περισσότερες φορές αναφέρονται σε εθνικά ζητήματα [για τα οποία συνήθως η Επιτροπή δεν έχει γνώμη]. Έτσι ο καθένας μπορεί να γράψει όσες θέλει. Το πραγματικό κοινοβουλευτικό έργο γίνεται μέσα από τις εκθέσεις και τις γνωμοδοτήσεις, την πιο κουραστική δουλειά απ’ όλες. Καταρχάς, απαιτεί να κερδίσεις την εμπιστοσύνη της πολιτικής σου ομάδας για να σου εμπιστευτεί την έκθεση. Στη συνέχεια απαιτεί άριστη γνώση του θέματος, απαιτεί να έχεις στο γραφείο σου αληθινούς ειδικούς [και όχι τον ανιψιό του κουμπάρου] και απαιτεί στη συνέχεια να δώσεις μάχη για την έκθεσή σου, η οποία θα μετεξελιχθεί σε Οδηγία ή άλλη νομοθετική ρύθμιση. Στη μάχη αυτή παζαρεύεις προτάσεις και τροπολογίες, παρουσιάζεις συμβιβαστικές λύσεις, έχεις την πρωτοβουλία αλλά και την ευθύνη να φέρεις σε πέρας το δύσκολο έργο του νομοθέτη. Και μάλιστα χωρίς πλειοψηφίες, αλλά με συναίνεση.


Πάμε λοιπόν να «παίξουμε» λίγο. Από τους 766 βουλευτές έγιναν συνολικά 2.051 εκθέσεις, αυτό μας δίνει 2,6 ανά βουλευτή. Πόσοι από αυτούς συνολικά έχουν κάνει τις 2,6 τους; Ας πούμε 2 για να είμαστε καλοί… Οι 391, κάτι λιγότερο από τους μισούς… Για την ακρίβεια, το excel μου μαρτυράει ότι υπάρχουν 200 βουλευτές που δεν έχουν κάνει ούτε μία έκθεση. Είναι όλοι πρωτάρηδες; Κάθε άλλο: η πρώτη των πρώτων, με 54 εκθέσεις, Ιταλίδα Μπάρμπαρα Ματέρα [γεν. το 1981] ήταν στην πρώτη της θητεία. Το ίδιο και ο Έλληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Σταυρακάκης, που φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα με 31 εκθέσεις. Ο οποίος είχε και «καυτή πατάτα» στα χέρια, αφού η κύρια ασχολία του ήταν ο προϋπολογισμός και οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτόν. Μιλώντας μαζί του, πολλές φορές, κυρίως για τα ΕΣΠΑ, τον ρώτησα πώς τα καταφέρνει και μου απάντησε: «όρεξη για δουλειά και καλοί συνεργάτες». Από τους ευρωβουλευτές της Κύπρου πρώτος τερμάτισε ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης με 3 εκθέσεις.


Αλλά να μην τα βάζουμε μόνο με τους δικούς μας. Οι Ερωτήσεις, που φτάνουν μέχρι τη χώρα του καθενός, είναι αγαπημένο σπορ πολλών επώνυμων ευρωβουλευτών, οι οποίοι δεν έχουν τον χρόνο ν’ ασχοληθούν με το κοινοβουλευτικό έργο. Για παράδειγμα, ο Μάρτιν Σουλτς, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ομάδας των Σοσιαλιστών, δεν έχει κάνει ούτε μία έκθεση. Κατανοητό γιατί ήταν πρόεδρος του ΕΚ και είχε μεγάλες ευθύνες. Οι Λεπέν, πατέρας και κόρη, επίσης καμία έκθεση, και καλά η κόρη είναι αρχηγός, ο πατέρας; Τα στατιστικά τους είναι γεμάτα μηδενικά, ούτε καν Ερωτήσεις.


Θα μπορούσα να συνεχίσω και να αποδείξω ότι η μέση τιμή είναι πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο και να δούμε τι μπορεί να σημαίνει πολιτικά και αυτό, αλλά θα το αφήσω για την άσκηση. Οι καινούργιοι ευρωβουλευτές μας καλά θα κάνουν να θυμούνται ότι υπάρχει και το excel. Ραντεβού μετά το πέρας του πρώτου έτους της κοινοβουλευτικής θητείας τους.