Παράθυρο logo
Το δάσος
Δημοσιεύθηκε 11.05.2015
Το δάσος

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Και αυτό της Αθαλάσσας που πρέπει να σωθεί οπωσδήποτε, αλλά και το άλλο, το μεταφορικό.


* Η επικαιρότητα της περασμένης βδομάδας ήταν μάλλον ευνοϊκή για την κοινωνία μας: αν και οι συζητήσεις που τη συνόδευαν δεν ήταν εξίσου ευνοϊκές για τη νοοτροπία μας.


* Σύμφωνο συμβίωσης: "Οι ομοφυλόφιλοι έχουν ψυχολογικά", αποφάνθηκε ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου.


* Νέο πρόγραμμα στην Παιδεία: η έγνοια των -πλείστων- διαφωνούντων είναι οι ώρες, όχι η ουσία.


* Νέο ωράριο καταστημάτων: ο φιλελευθερισμός έδειξε τα δόντια του και ο Ζαχαρίας Κουλίας τα δικά του: "Γιατί να μεν δουλεύκουν ούλλοι κάθε μέρα; Εγώ θέλω να πααίννω εκκλησιά Τετάρτη δείλις!"


* Πολιτισμός του διαλόγου και των επιχειρημάτων, απών.


* Τους παράλογους δεν τους ακούει κανείς, έτσι κι αλλιώς. Και οι περισσότεροι λογικοί καταφεύγουν σε έναν πολύ ενοχλητικό σαρκασμό, ειρωνευόμενοι την "άλλη πλευρά".


* Πάντως, οι δύο μεγάλες κοινωνικές συζητήσεις -του συμφώνου συμβίωσης και των ωραρίων των καταστημάτων- έχουν ένα κοινό άξονα: τη σύγκρουση δύο δυνάμεων. Αφενός της κοινωνικής ανάπτυξης με τον συντηρητισμό, αφετέρου του φιλελευθερισμού με ένα πιο παραδοσιακό μοντέλο λειτουργίας.


* Η νοοτροπία με την οποία συζητήσαμε και θα συνεχίσουμε να συζητάμε για τα δύο αυτά θέματα είναι ο πολιτισμός μας.


* Ο πολιτισμός μας είναι, επίσης, η διοργάνωση συνεδρίου για την παιδεία στην οποία προσκαλούνται να συνομιλήσουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Κ. Χριστοφίδης, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δ. Ταλιαδώρος και... ο μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος!


* Το συνέδριο έχει θέμα "Παιδεία και Κρίση ή Κρίση στην Παιδεία;". Η κρίση στη διοργάνωση του ίδιου του συνεδρίου είναι σίγουρη. Σκέφτομαι να πάω προς υπεράσπιση του πρύτανη, θα τον φάνε ζωντανό ο εθνικισμός και ο θρησκευτικός φανατισμός τον καημένο.


* Σε κάθε περίπτωση, οι δυνάμεις του προοδευτισμού στη χώρα μας αντιλαμβάνομαι ότι θέλουν δύο πράγματα: αφενός να σωθεί το δάσος της Αθαλάσσας διότι πια ως κοινωνία ωριμάσαμε και τις Κυριακές θέλουμε να πηγαίνουμε στα πάρκα, όχι στο mall. Αφετέρου να παραμείνει ανοιχτό το mall τις Κυριακές γιατί αυτό θα πει εξέλιξη σε μια ώριμη και ανεπτυγμένη κοινωνία όπως η δική μας.


* Κι αν η εξέλιξη έρχεται, επίσης, διαμέσου της παιδείας, τη συζητάμε με τον μητροπολίτη.


* Το κύριο θέμα στο σημερινό Π είναι η κατεδάφιση της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής στη Λάρνακα. Οι αρθρογράφοι, Αιμιλία Σιάντου και Πέτρος Φωκαΐδης, αναδεικνύουν με πολύ σαφή τρόπο ένα μοτίβο που οδηγεί κάθε φορά τα δημόσια κτήρια κυπριακού μοντερνισμού στην κατεδάφιση: τα κτήρια παύουν να λειτουργούν, αφήνονται στη φθορά από τον χρόνο, τον άνθρωπο, τη φύση, έρχονται τα ΜΜΕ να τα απαξιώσουν ως 'εστίες μόλυνσης', καθίστανται προβληματικά και ως μόνη λύση προβάλλεται η κατεδάφιση.


* Σκοπός των πολιτών με άποψη -για το δάσος, το δέντρο, τις Κυριακές, τη Διανέλλειο- είναι να δώσουν εναλλακτικές σε αυτή τη "μόνη λύση". Σκοπός του πολιτισμού είναι να δώσει εναλλακτικές


* Ώστε να τίθεται συνεχώς ενώπιόν μας το περιβόητο ερώτημα:


* Τελικά, ως κοινωνία, τι θέλουμε;