Σκουριασμένο νησί

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 3.11.2014

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Ένα βήμα μπροστά, δέκα πίσω.


* Ο λόγος για την ανακοίνωση των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σχετικά με τη διεξαγωγή ενός διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου, του Golden Island International Film Festival, στους κινηματογράφους των κατεχομένων αλλά και σε δύο χώρους στις ελεύθερες περιοχές [Ή μήπως είναι "ψευδοκινηματογράφοι" και "ούτω καλούμενες ελεύθερες περιοχές";]


* Αυτούσια την ανακοίνωση μπορείτε να τη διαβάσετε στη σελίδα 4, όπου δημοσιεύουμε και μια συνέντευξη της καλλιτεχνικής διευθύντριας του φεστιβάλ, της [Τουρκο]Κύπριας του Λονδίνου Γεσίμ Γκιουζελπινάρ.


* Στην ίδια σελίδα μπορείτε να διαβάσετε και την αντίδρασή της σχετικά με την ανακοίνωση των Πολιτιστικών υπηρεσιών αλλά και το κάλεσμά της προς τους σκηνοθέτες: "Ελπίζω να δείξουν την ανωτερότητά τους και να μοιραστούν μαζί μας την τέχνη τους".


* Προς το παρόν, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από την Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου, στην οποία άλλωστε μεταβιβάστηκε η ανακοίνωση των Πολιτιστικών υπηρεσιών ώστε να την κοινοποιήσουν στα μέλη τους.


* Πάντως, αν αντιλαμβάνομαι σωστά τα επιχειρήματα σχετικά με τη MH συμμετοχή των σκηνοθετών, ειδικά όσων έχουν λάβει κρατική επιχορήγηση για τις ταινίες τους, στο εν λόγω φεστιβάλ, συνοψίζονται ως εξής:


* α. Χρησιμοποιείται η Κύπρος / αυτό το... Cyprus που είναι παραπλανητικό για τους ξένους, λένε. Έχουν δίκαιο; Μπα. Στον επίσημο τίτλο του φεστιβάλ, Golden Island International Film Festival, δεν περιλαμβάνεται η λέξη Κύπρος, παρά μόνο όταν αναφέρεται ο τόπος διεξαγωγής του. Που είναι... η Κύπρος. Εκτός αν προτιμούμε να χρησιμοποιείται ο όρος North Cyprus. Ή, εκτός αν για να δείξουν οι διοργανωτές την καλή πρόθεσή τους, να έλεγαν "Κάνουμε αυτό το φεστιβάλ στην Ψευδοκύπρο. Ελάτε!".


* β. Μα να πάει ταινία που φέρει το λογότυπο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε φεστιβάλ των κατεχομένων; Πρώτον, το φεστιβάλ δεν είναι "κρατικό". Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεύτερον, υπενθυμίζω τις πολιτιστικές δράσεις / συνεργασίες που είχε με κάθε επισημότητα το ίδιο το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, όχι απλά στα κατεχόμενα αλλά στην ίδια την χώρα του εισβολέα, την Τουρκία: για να αναφέρω μόνο αυτές που έρχονται τώρα στο μυαλό: Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη, εικαστική έκθεση και πάλι στην Πόλη. Βέβαια, είναι ωραίο να σουλατσάρουν οι λειτουργοί στην Πόλη...


* γ. Το φεστιβάλ είναι επιχορηγημένο από τουρκική εταιρεία και θα ήταν αδιανόητο να δεχτεί κυπριακή [;] ταινία βραβεία από τουρκική εταιρεία. Νewsflash: το 90% των ρούχων που φοράς αν ψωνίζεις από πολυεθνικές, έρχονται από την Τουρκία.


* Αντιλαμβάνομαι τα νομικά κωλύματα, και ίσως ήταν υποχρεωμένες οι Πολιτιστικές υπηρεσίες να εκδώσουν, έστω τυπικά, αυτή την ανακοίνωση.


* Ωστόσο, αν είναι για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δέκα πίσω κάθε φορά, ας το αφήσουμε καλύτερα.


* Και οι σκηνοθέτες, αυτοί οι ελεύθερα σκεπτώμενοι άνθρωποι, είναι καιρός να πάρουν θέση. Γιατί η οικονομική ανελευθερία τους, κάποια στιγμή θα τους κοστίσει πιο ακριβά από τις ταινίες τους.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ