Χαμένες ευκαιρίες

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 10.11.2014

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Άκρα του τάφου σιωπή από τις Πολιτιστικές υπηρεσίες και τους σκηνοθέτες, σχετικά με το κείμενο της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και με το σχόλιο που γράφτηκε στη στήλη των παραπολιτικών της εφημερίδας πριν απ' αυτό.


* Για το θέμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ Golden Island International Film Festival ο λόγος.


* Τι να πουν κιόλας, δεν ξέρω. Αλλά, κάτι, έστω.


* Δεν πειράζει. Βολεύει η σιωπή στις πλείστες περιπτώσεις.


* Συζητούσαμε τις προάλλες με κόσμο που ενδιαφέρεται για τα πολιτιστικά, σχολιάζοντας κατά πόσο αντιδρούν οι καλλιτέχνες σε όσα συμβαίνουν στην κυπριακή κοινωνία. Δεν υπάρχει τρόπος να μετρήσουμε αντιδράσεις και φαντάζομαι πως οι περισσότερες γίνονται σποραδικά.


* Είναι αυτό που είχε πει στην πρόσφατη συνέντευξή του στο "Π" ο Έλληνας σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς: "Δεν συναντιούνται οι άνθρωποι στην Κύπρο" και εννοούσε ότι και ομοϊδεάτες να υπάρχουν, ο ένας είναι στην ανατολή κι ο άλλος στη δύση. Δυο ώρες δρόμος.


* Σε κάθε περίπτωση, δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα -η μια ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, δεν ξέρουμε πώς πήγε, η δεύτερη πραγματοποιείται αύριο [δες πάνω]- στην "καλλιτεχνική κοινότητα", όπου συζητείται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η οικονομική κρίση.


* Τέτοιου είδους κινήσεις είναι σημαντικές ως προς την ανάπτυξη ενός διαλόγου, έστω στον κλειστό, και συχνά με μηδενική επίδραση, κύκλο της τέχνης.


* Και το Κέντρο Τεχνών, όμως, με την πρόσφατη έκθεσή του που ολοκληρώθηκε μόλις χθες, το Treasure Island, επιχείρησε να προσεγγίσει κριτικά την κοινωνία μας, ξεκινώντας από το συχνά αμαρτωλό παρελθόν της αλλά και το απερίσκεπτο παρόν που αγνόησε την όποια σοφία ήταν κρυμμένη στην κυπριακή γη.


* Με λίγα λόγια, μπορεί να ρέπει ο σύγχρονος πολιτισμός να παράγεται συνοδεία κοκτέιλ [συνέβη: επιχορηγημένου από ρωσική τράπεζα], υπάρχουν όμως και καλές κινήσεις που δεν πρέπει να παραβλέπουμε.


* Κι είναι σημαντικό να τις προσεγγίζουμε και να έχουμε τη διάθεση να τις βγάλουμε προς τα έξω, να τις μελετήσουμε, να τις αναλύσουμε, να μιλήσουμε γι' αυτές αργότερα.


* Ειδάλλως θα έχουν πάει χαμένες.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ