Παράθυρο logo
Independence day
Δημοσιεύθηκε 03.10.2016
Independence day

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης


Για δεύτερη χρονιά έγινε παράσταση αρχαίου ελληνικού δράματος, αυτή τη φορά και με τη συνεργασία των κρατικών θεάτρων της Ελλάδας, χωρίς να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος. Ο κόσμος περνά καθημερινά και ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί το ψευδοκράτος. Τουρκοκύπριοι ικανοποιούν τα καπιταλιστικά τους απωθημένα σε πολυκαταστήματα του νότου και Ελληνοκύπριοι ικανοποιούν την ανάγκη να βγαίνουν από τη χώρα χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν το 'ναν αλλό 'ναν μέσω των κατεχομένων, χωρίς, και πάλι, να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.


Αν ήταν τόσο απλό να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, ορισμένοι στα κατεχόμενα θα το είχαν επιδιώξει ήδη, μην νομίζετε. Ας κάνουμε όμως ένα κοινωνικό πείραμα. Αν δεν συμφωνείτε με το ανέβασμα της παράστασης στην αρχαία Σαλαμίνα, πείτε μου αν άλλαξε στο παραμικρό η άποψή σας τώρα που διαβάζατε τις παραπάνω γραμμές ή οποιοδήποτε επιχείρημα των τελευταίων ημερών. Αν συμφωνείτε με το ανέβασμα της παράστασης, πείτε μου αν πειστήκατε στο ελάχιστο από τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς.


Οι αντιδράσεις για την επικαιρότητα και για τα όσα συμβαίνουν δεν φιλτράρονται απλώς από τις απόψεις μας. Αποτελούν συνάρτηση των απόψεων που ήδη έχουμε. Αρκετοί έχουμε ήδη επιλέξει τι θα πιστεύουμε στον αιώνα τον απάντα, ανάλογα με το ποιος εκφράζει την άποψη που καλούμαστε να αξιολογήσουμε. Για μια χώρα όπου γιορτάζονται τόσες ημέρες ανεξαρτησίας (εκτός από την κυπριακή, προσμετρούμε και μια ελληνική, μια τουρκική και μια τουρκοκυπριακή), δεν το έχουμε και πολύ με τον ανεξάρτητο τρόπο σκέψης.


Γιατί λοιπόν συζητάμε ακόμα την παράσταση της «Αντιγόνης» τόσες μέρες μετά; Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα δεις κανονικές συζητήσεις, όπου ο καθένας θέτει επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα και όλοι καλούνται να κάνουν μια σύνθεση. Είμαστε ικανοποιημένοι να μουρμουρούμε οι μεν εναντίον των «φασιστών» και οι δε εναντίον των «προδοτών». Ως αυτοϊκανοποιούμενες συλλογικότητες παρά ανεξάρτητοι πολίτες.


Εργασία για το σπίτι: βρείτε την άποψη κάποιου φίλου σας ή γνωστού σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έρχεται σε αντίθεση με τη δική σας και επιχειρήστε να έρθετε σε γόνιμη αντιπαράθεση. Αναζητώντας τους λόγους της άλλης θέσης, αναγνωρίζοντας τα ενδεχομένως σεβαστά σημεία, αναγκάζοντας τους συνεννοήσιμους να αναδειχθούν έτσι ώστε να φαίνονται ξεκάθαρα οι αμπάλατοι. Μόνο έτσι ίσως ένας-ένας να διεκδικήσουμε την πνευματική μας ανεξαρτησία, στηριζόμενοι ο ένας στον άλλον.