Η Κύπρος δεν ευτύχησε να έχει αρχεία που να αφορούν γενικά στην Ιστορία της, γιατί πάντοτε βρισκόταν κάτω από την κυριαρχία ξένων κατακτητών. Τα πλούσια όμως βενετικά αρχεία ευτυχώς διασώζουν πολύτιμες ειδήσεις όχι μόνον για την περίοδο της Βενετοκρατίας, δηλαδή τον 16ο αιώνα, αλλά και για την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Οι Βενετοί, ως γνωστόν, διατήρησαν τους θεσμούς του φραγκικού βασιλείου της Κύπρου και πολύ συχνά ανέτρεχαν στις φραγκικές πηγές και γι' αυτό ακριβώς στα βενετικά αρχεία απαντούν πηγές που αναφέρονται στη φραγκική περίοδο. Από τις βενετικές πηγές και από τις φραγκικές που έχουν διασωθεί στα βενετικά αρχεία πολλά και άγνωστα στοιχεία έχουν έρθει πρόσφατα στο φως με αρχειακή έρευνα και έχουν εμπλουτίσει την κυπριακή Ιστορία σε πολλούς τομείς. Μεταξύ άλλων πληροφορηθήκαμε περισσότερα και για την τοπογραφία της πρωτεύουσάς μας. Περιβόλια, βρύσες, ναοί, πλατείες, μονές και άλλα μέχρι πρόσφατα παντελώς άγνωστα μάς γνωστοποιήθηκαν βάσει βενετικών αρχειακών μαρτυριών. Ενδιαφέροντα στοιχεία απαντούν επίσης σε αρχειακές πηγές και μη για μεσαιωνικές συνοικίες της Λευκωσίας, γεγονός που εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για την τοπογραφία της πόλης και γενικά για την Ιστορία της
Η συνοικία των Αρμενίων
Στα χρονικά τόσο του Λεοντίου Μαχαιρά όσο και του Γεωργίου Βουστρωνίου, οι οποίοι συντάσσουν τα χρονικά τους κατά τον 15ο αιώνα, απαντούν πληροφορίες ότι στη Λευκωσία υπήρχε συνοικία των Αρμενίων. Η ύπαρξη μιας τέτοιας συνοικίας ήταν εύλογο γεγονός αφού πολλοί Αρμένιοι είχαν εγκατασταθεί στην Κύπρο κυρίως με την ίδρυση του φραγκικού βασιλείου και κατοικούσαν όχι μόνο στις πόλεις, αλλά και σε χωριά της μεγαλονήσου. Ο Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρεται το 1373 σε εχθροπραξίες που είχαν ξεσπάσει μεταξύ Γενουατών και κατοίκων της Λευκωσίας, οι οποίες είχαν αρχίσει από τη συνοικία των Αρμενίων. "Και αρχέψαν από την Αρμενίαν...", όπως σημειώνει ο ίδιος. Επίσης σε άλλη αναφορά του μας πληροφορεί ότι η συνοικία των Αρμενίων ήταν πλησίον της πύλης του Αγίου Ανδρέα.
Ο χρονικογράφος Γεώργιος Βουστρώνιος αναφέρεται αρκετές φορές στο χρονικό του στη συνοικία των Αρμενίων και από τα όσα σημειώνει πληροφορούμαστε και σε ποια περιοχή της Λευκωσίας βρισκόταν. Γειτνίαζε, σύμφωνα με τα γραφόμενά του, με την περιοχή στην οποία ήταν οικοδομημένο το ανάκτορο των Lusignan. O Βουστρώνιος αναφέρεται βέβαια στο δεύτερο ανάκτορο των Lusignan, το οποίο είχαν καταστρέψει οι Μαμελούκοι το 1426 και το οποίο βρισκόταν προς την περιοχή της Πύλης Πάφου. Η συνοικία των Αρμενίων είναι γνωστή έως σήμερα στην ίδια περιοχή αν και βρίσκεται στην κατεχόμενη Λευκωσία και οι κατοικίες των Αρμενίων έχουν καταπατηθεί από τους Τούρκους. Από τη συνοικία των Αρμενίων ο πρίγκιπας Ιάκωβος και μετέπειτα βασιλιάς Ιάκωβος Β΄ Lusignan αναχώρησε κρυφά για τη Ρόδο. Ο χρονικογράφος σημειώνει σχετικά: "...και μίαν νύχταν εβγήκεν από την Αρμενίαν απέ το κάστρον" ενώ σε άλλο σημείο του χρονικού του αναφερόμενος στην επιστροφή του Ιακώβου και των συντρόφων του στη Λευκωσία γράφει:"...ήρταν εις την Λευκουσίαν...και εμπήκαν απέ το τειχόκαστρον απέ την Αρμενίαν...".
Η συνοικία των Ατταλειωτών