Από το Cock μέχρι τη... μικρή οθόνη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 11.12.2017

Γράφει ο Μιχάλης Σταύρου


Η έκρηξη ομοφοβίας, λογοκρισίας ή απλά... αμπαλατοσύνης δεν είναι προνόμιο των κατοίκων της Σωτήρας. Μεγάλος υπερασπιστής του τριπτύχου πατρίς - θρησκεία - οικογένεια είναι φυσικά η κυπριακή τηλεόραση η οποία επιδίδεται συχνά σε "ψαλιδίσματα", και μάλιστα κάνοντάς το απροκάλυπτα και ανερυθρίαστα, χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των προθέσεών της. Σύμμαχός της η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, που κατηγορήθηκε ουκ ολίγες φορές πως έχει στις αρχές της βαθιά ριζωμένο τον συντηρητισμό και με πρόσχημα τη λεγόμενη οικογενειακή ζώνη, και την προστασία των ανηλίκων, ρίχνει συχνά - πυκνά καμπάνες στους τηλεοπτικούς οργανισμούς για θέματα σεξουαλικού περιεχομένου. Ας θυμηθούμε τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις και ας μην ξεχνούμε πως το... πρώτο κρούσμα λογοκρισίας στην κυπριακή TV ήταν η καταστροφή της πρώτης κυπριακής σειράς "Κατωθκιόν της Μαδαρής", επειδή ο περιβόητος Φιρφιρής θεωρήθηκε... λειψός με ομοφυλοφιλικές τάσεις (!).

Δεκέμβριος 2006: Η εκπομπή της Ελίτας Μιχαηλίδου "Τολμώ" συζητά στην εκπομπή της για τις λεσβίες και πώς αντιμετωπίζονται από την κυπριακή κοινωνία. Οι απόψεις που ακούγονται από τηλεθεάτριες που τηλεφωνούν στην εκπομπή δεν αρέσουν στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης που επιβάλλει πρόστιμο 3 χιλιάδων λιρών στον σταθμό επειδή όλα όσα ακούγονται εκπέμπονται εντός οικογενειακής ζώνης.
Νοέμβριος 2013: Η σειρά "Εφτά ουρανοί και σύννεφα αλήτες" του Σίγμα βρίσκεται στη δεύτερη σεζόν προβολής της, χωρίς ωστόσο να έχει την ίδια θερμή αποδοχή από το κοινό. Έτσι ο Δημήτρης Τοκαρής αποφασίζει να εντάξει γκέι ζευγάρι στη σειρά. Ο σεναριογράφος γράφει στο facebook πως δέχεται επιθέσεις από θεατές. Στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης πάντως δεν έφτασαν ποτέ καταγγελίες, ενώ ούτε εξέτασε την υπόθεση αυτεπάγγελτα. Πάντως, για την ιστορία, τα ποσοστά της σειράς, ανέβηκαν...
Μάρτιος 2015: Η τρίτη σεναριακή απόπειρα του Γιώργου Καπουτζίδη "Εθνική Ελλάδας" είχε περισσότερα κοινωνικά μηνύματα, παρά ατάκες, μόνο που κάποια από αυτά δεν άρεσαν στο Mega Κύπρου. Με πρόφαση την προβολή της σειράς στην (οικογενειακή) ζώνη των 19.30, το κανάλι σε μια πρωτοφανή κίνηση αυτολογοκρισίας κόβει τη σκηνή στην οποία ένας προπονητής δέχεται ομοφοβική επίθεση. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, οι οπαδοί του κυνισμού έκαναν λόγο για μεθοδευμένη φίμωση του καλλιτέχνη, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ένιψε τας χείρας της και το κανάλι αναγκάστηκε να απολογηθεί αναφέροντας πως η "κομμένη σκηνή" θα μεταδοθεί κανονικά στην επανάληψη της σειράς στη ζώνη των 22.00. Δεν προβλήθηκε ποτέ.

Η λογοκρισία, πάντως, αποτελεί φαινόμενο βαθιά ριζωμένο στην τηλεοπτική ιστορία στην οποία, αν κανείς ανατρέξει, θα διαπιστώσει καγχάζοντας ότι το πρώτο... πουλί που λογοκρίθηκε ήταν ο περίφημος πια Τουίτι που θεωρήθηκε πολύ γυμνός επειδή ήταν άφτερος. Και στην Ελλάδα όμως χύθηκε πολύ μελάνι για την απόφαση της αρμόδιας αρχής να επιβάλει πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ στο Mega για το φιλί δύο ανδρών στη σειρά "Κλείσε τα μάτια".

Φωτογραφία: O Γιάννης Μεντώνης στον ρόλο του Φιρφιρή (3ος από αριστερά) στην σειρά "Κατωθκιόν της Μαδαρής"

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας