Το Mνημείο των Χαμένων Ευκαιριών

Γιώργος Κακούρης Δημοσιεύθηκε 12.3.2018

Κάποτε είχα γράψει πως το αιώνιο εργοτάξιο της πλατείας Ελευθερίας είναι σαν τη λύση του Κυπριακού. Το έργο που δεν είναι κανείς σίγουρος αν θέλει, του οποίου το σχέδιο πολλοί αμφισβήτησαν αλλά κανένας δεν πρότεινε να βγουν τα θεμέλια και να αρχίσουμε από την αρχή, και το οποίο χάνει τη μια προθεσμία μετά την άλλη.


Είναι το έργο που πάντα φτάνει πολύ κοντά στο να τελειώσει, αλλά για το οποίο πάντα υπάρχει κάτι παραπάνω που πρέπει να γίνει. Και για τις καθυστερήσεις του δεν ευθύνεται ένας, αλλά πολλοί σε μια αλυσίδα συνεχών αποτυχιών και κακών υπολογισμών. Από αυτούς που τράβηξαν την πρώτη γραμμή στο χαρτί μέχρι εκείνους που ετοίμασαν τις λεπτομέρειες και από αυτούς που αναλαμβάνουν τη διεύθυνση της δουλειάς επί του εδάφους μέχρι εκείνους που πρέπει να φέρουν τα υλικά.
Το εργοτάξιο της πλατείας Ελευθερίας είναι σαν τη λύση του Κυπριακού: κανείς δεν είναι σίγουρος αν τη θέλει, πολλοί την αμφισβητούν και χάνει τη μια προθεσμία μετά την άλλη

Τελευταία, η αγαπημένη μου αναλογία άρχισε να χάνει τη συνοχή της. Η γέφυρα που άνοιξε στο κεντρικό σημείο της πλατείας -ενώ τα έργα συνεχίζονται και στα δύο στηθαία της αλλά και στη σκάλα που οδηγεί στην κάτω πλατεία- θα μπορούσε, αν είχε προχωρήσει το Κυπριακό, να παραλληλιστεί με τη μετά τη λύση εποχή.

Δηλαδή, με τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία το σχέδιο πέρασε στα δημοψηφίσματα, η λύση υπογράφτηκε, οι δομές στήθηκαν, αλλά όλη η νέα κατάσταση πραγμάτων ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί. Αυτή τη στιγμή θα είχαμε, αν όλα πήγαιναν καλά στο Κραν Μοντανά, ομοσπονδιακές εκλογές και Ε/Κ και Τ/Κ γερουσιαστές και βουλευτές να ορκίζονται στο νέο Σύνταγμα, με μεταβατικούς στην προεδρία τους Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Τα κόμματα δεν θα ήταν ακόμα έτοιμα να προχωρήσουν από κοινού και θα έκαναν συσκέψεις επί συσκέψεων μεταξύ τους για να δημιουργήσουν τις νέες διακοινοτικές συμμαχίες και σχηματισμούς. Τα οδοφράγματα της παλιάς πόλης δεν θα είχαν όλα ανοίξει, αλλά θα έφευγαν σταδιακά οι βαρέλες, θα ξεκινούσε το ξεχορτάριασμα της νεκρής ζώνης και η διάσωση των κτηρίων.

Με το άνοιγμα της γέφυράς της, η πλατεία Ελευθερίας έχει γίνει γέφυρα και προς ένα παράλληλο σύμπαν, μια άλλη πραγματικότητα. Η πύλη μεταξύ των κόσμων που θα οδηγούσε εκεί έχει σχεδόν κλείσει. Και η πλατεία θα μπορεί να γίνει το μνημείο που πάντα μας έλειπε από την πρωτεύουσα - το Μνημείο των Χαμένων Ευκαιριών στο Κυπριακό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;