Αξίες και ιδανικά 19ου αιώνος

Γιώργος Κακούρης Δημοσιεύθηκε 2.4.2018

Μοιράζεται αξίες και ιδανικά με μια ομάδα τύπων με απλοϊκή σκέψη, που παραδέχονται ανοιχτά πως είναι το τοπικό παράρτημα της Χρυσής Αυγής. Το είπε ο υπουργός Παιδείας [και Πολιτισμού] της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Μοιράζεται, δηλαδή, αξίες και ιδανικά με το παράρτημα μιας οργάνωσης που στην Ελλάδα κατηγορείται για δολοφονίες και επιθέσεις. Ο μόνος λόγος που η κυπριακή τοπική οργάνωση δεν πιάστηκε να σχετίζεται άμεσα με επιθέσεις ήταν επειδή ήταν πιο προσεκτική. Και ήταν πιο προσεκτική γιατί ήξερε πως η συντηρητική κυπριακή κοινωνία δεν σηκώνει πολλές πολλές ακρότητες. Και αυτό το καταλάβαινε από τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

Τώρα, όμως, που το πολιτικό σύστημα σπεύδει να ανταγωνιστεί σε εθνικοφροσύνη τον κάθε ελλειμματικό ακραίο, θα δούμε κατά πόσο η τοπική οργάνωση θα συνεχίσει την πορεία της προς μια ακροδεξιά των νοικοκυραίων ή αν θα αποθρασυνθεί για να επιστρέψει στους τραμπουκισμούς που αποτελούν το υπόστρωμα της συμπεριφοράς της.
Brain Drain: Να μείνουν τα λαμπρά μυαλά εδώ να κάνουν τι; Να προσπαθούν να πείσουν τον κάθε Χαμπιαούρη να δει τον κόσμο με άλλο φακό;

Ο πολιτικός και μιντιακός γραμματισμός των Κυπρίων είναι ανύπαρκτος – δεν ξέρουμε πώς να αξιολογήσουμε μια είδηση ως πραγματική ή fake, πώς να διαβάσουμε τις δηλώσεις πολιτικών και τις ειδήσεις που κυκλοφορούν μαζί με τα όσα κρύβονται πίσω από τις λέξεις τους. Οι κοινωνίες αλλάζουν και αποκτούν όλο και πιο πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά τη στιγμή που οι Κύπριοι δεν ξέρουμε τα βασικά για την ιστορία της χώρας και τα στοιχεία της που δεν ταιριάζουν ακριβώς με το αφήγημα των χιλιάδων χρόνων πολιτισμού. Ο γεωγραφικός χώρος της Κύπρου μετατρέπεται σταδιακά στην επόμενη μεγάλη έρημο τη στιγμή που το κράτος κινείται σαν να μην συμβαίνει τίποτα και λες και οι αναπτύξεις μας μπορούν να υπάρξουν σε ένα παράλληλο σύμπαν που δεν το επηρεάζει η κλιματική αλλαγή.

Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα νέες ιδέες για το πώς προχωρούμε στον 21ο αιώνα. Σε όλους τους τομείς. Αλλά μας κυβερνούν μυαλά κολλημένα στον 19ο, που προσπαθούν απεγνωσμένα να πείσουν το παρελθόν πως του ταιριάζουν και εκεί θα παραμείνουν.

Και έρχονται με θράσος μετά για να ζητήσουν καινοτομία και καταπολέμηση του brain drain, της φυγής μορφωμένων ανθρώπων στο εξωτερικό. Να μείνουν εδώ να κάνουν τι; Να προσπαθούν να πείσουν τον κάθε Χαμπιαούρη να δει τον κόσμο με άλλο φακό;

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις