The Disaster Artist

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.4.2018

Γράφει ο Χρίστος Βαλιαντής, 14


Το The Disaster Artist είναι μια ταινία σε σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού James Franco και συμπρωταγωνιστεί στην ταινία μαζί με τον αδελφό του τον Dave Franco.  Το σενάριο υπογράφουν οι Scott Neustadter και Michael H. Weber προσαρμόζοντας για τη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο βιβλίο του Greg Sestero. Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που αφορούν την δημιουργία της «θρυλικής» ταινίας The Room που για όσους δεν  γνωρίζουν θεωρείται ίσως μια από τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών και με το πέρασμα του χρόνου έχει αποκτήσει μια γιγάντια ομάδα θαυμαστών, κυρίως γιατί είναι άθελα της γελοία.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Greg Sestero και του Tommy Wiseau στην προσπάθεια τους να κυνηγήσουν το όνειρο τους να γίνουν αστέρες του κινηματογράφου. Όταν η ζωή τους γυρίζει την πλάτη, αποφασίζουν να κάνουν την δική τους ταινία και φυσικά άθελα τους έγραψαν ιστορία στα χρονικά του κινηματογράφου.

Η ταινία λειτουργεί σαν  ένα δράμα που μιλάει για τα όνειρα με ρεαλιστικό τρόπο χωρίς όμως να πέφτει στα κλισέ του Χόλυγουντ και σε προσγειώνει στην πραγματικότητα των συχνών αποτυχιών της ζωής. Επίσης, η ταινία περισσότερο απ’ όλα είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία  που σαν θεατή δεν θα σε αφήνει να πάρεις ανάσα από τα γέλια. Κατά την άποψη μου, για να απολαύσεις πλήρως την ταινία πρέπει να έχεις δει το The Room γιατί υπάρχουν σκηνές που για να τις καταλάβεις πρέπει να έχεις δει την ταινία. Όμως και χωρίς να έχεις καμία ιδέα για την προαναφερόμενη ταινία μπορείς να την απολαύσεις αφού οι πλείστες σκηνές δεν απαιτούν τέτοιου είδους γνώσεις.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορίας βλέπουμε δύο άτομα με πραγματικό πάθος για να επιτύχουν στον χώρο του κινηματογράφου  και να αποδείξουν στους ανθρώπους που τους αμφισβήτησαν ότι θα τα καταφέρουν. Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας του Sestero είναι σαν κάθε άνθρωπος με τις δικές του φιλοδοξίες και σχέδια για το μέλλον κάνοντας τον πιο αγαπητό και πιο ανθρώπινο. Από την άλλη, ο χαρακτήρας του Tommy είναι ένα μεγάλο μυστήριο και όπως στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει τίποτα για αυτόν. Είναι τόσα ιδιόμορφος και συνάμα ενδιαφέρον που είναι εύκολα ο καλύτερος χαρακτήρας σε όλη την ταινία κλέβοντας την παράσταση σε όποια σκηνή βρίσκεται.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια της ταινίας είναι οι ηθοποιοί οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό όχι μόνο στο να μοιάζουν με τα πρόσωπα που υποδύονται αλλά  και επίσης να δίνουν μερικές από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας τους. Ειδικά ο James Franco ο οποίος υποδύεται τον Tommy Wiseau είναι εντυπωσιακός. Καταφέρνει με τελειότητα να μιμείται την ξεχωριστή προφορά του χαρακτήρα του και να αναδημιουργεί κάποιες από τις πιο διάσημες σκηνές της ταινίας The Room αλλά και ταυτόχρονα να δίνει μια εκκεντρική και συγκινητική ερμηνεία (η οποία βραβεύθηκε με Χρυσή Σφαίρα).

Σ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας βλέπουμε τη δημιουργία τέχνης (ανεξαρτήτως της ποιότητας) και σε κάνει να κατανοείς την προσωπική εμπλοκή ενός καλλιτέχνη στο δημιούργημα του και τι σημαίνει γι’ αυτόν σε προσωπικό επίπεδο αφού ο Wiseau δημιουργεί πολλές σκηνές της ταινίας βασιζόμενος σε δικές του εμπειρίες και προβλήματα κάνοντας τον να νομίζει πως το δημιούργημα του είναι ένα αριστούργημα.  Στην ταινία περιγράφεται σαν ατρόμητος χωρίς να τον ενδιαφέρει το τι λένε οι άλλοι, κάτι που είναι η κινητήρια δύναμη της δημιουργίας αλλά παράλληλα και ο λόγος της αποτυχίας του. Το κατά πόσο αυτή η στάση είναι σωστή ή όχι είναι ένα θέμα συζήτησης που πολύ πιθανόν οι θεατές να έχουν μετά από την ταινία, κάτι που θεωρώ πως θα πρέπει να είναι ένας από τους απώτερους σκοπούς μιας ταινίας. Το τι πιστεύω πως ήταν το φιλοσοφικό δίλλημα  της ταινίας είναι πως από την μία δεν θα έπρεπε να επηρεάζεσαι από άλλους αλλά από την άλλη το να μην ακούς κανέναν είναι θανάσιμο λάθος έτσι αν έχετε σκοπό να δείτε αυτήν την ταινία, θα σας συμβούλευα να τη δείτε μαζί με κάποιον φίλο, ώστε να μπορείτε να έχετε μια εποικοδομητική συζήτηση πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Γενικά, το The Disaster Artist είναι μια απίστευτη κωμωδία που αφηγείται μια σπουδαία ιστορία φιλίας, ονείρων και φυσικά το κυνήγι της κινηματογραφικής επιτυχίας. Ο James Franco είναι καταπληκτικός τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα. Το σενάριο είναι γεμάτο έξυπνο χιούμορ και το καστ δίνει ωραίες ερμηνείες Θα σας σύστηνα ανεπιφύλακτα να δείτε το The Disaster Artist

Βαθμολογία: 7.8/10 (Αρκετά Καλό)

Υστερόγραφο: Δείτε το The Room προηγουμένως. Είναι μια εμπειρία που δεν περιγράφεται με λόγια.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;