Η Βιβλιοθήκη

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 1.7.2019

• Τελεία στην προσδοκία κάποιων -λίγων- ανθρώπων που επιθυμούν την ύπαρξη αξιοπρεπούς Κρατικής Βιβλιοθήκης έβαλε η κυβέρνηση, αποφασίζοντας να πει «όχι» στο αίτημα μεταβίβασης συγκεκριμένου τεμαχίου στη Λευκωσία για την ανέγερση μιας Βιβλιοθήκης.

• Πρόκειται για το τεμάχιο που προοριζόταν για την ανέγερση Μεγάρου Πολιτισμού και για το οποίο αντέδρασαν τότε ακόμη και οργανωμένοι πολιτιστικοί φορείς.
• Πρόκειται για το ίδιο τεμάχιο που σήμερα «εξωραΐστηκε» και έγινε προσωρινά χώρος στάθμευσης έναντι ποσού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ μέχρι την ανέγερση ενός κτηρίου για το Υπουργείο Εσωτερικών.

• Πρώτος για το «όχι» του Υπουργικού Συμβουλίου έγραψε ο συνάδελφος Γιώργος Σαββινίδης.
• Δεν προηγήθηκε καμία δημόσια διαμαρτυρία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, καμία δημόσια διαμαρτυρία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, που υποτίθεται ότι είναι δικό τους διαχρονικό αίτημα η ανέγερση, επιτέλους, μιας αξιοπρεπούς Κρατικής Βιβλιοθήκης.
• Η ανάγκη ύπαρξης της οποίας, όχι, δεν παύει με την ύπαρξη της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά, αντίθετα, ενισχύεται απ' αυτήν.
• Με ποιο τρόπο; Σε ρεπορτάζ του «Π» πριν από έναν μήνα περίπου, βρεθήκαμε προ εκπλήξεως όταν αντιληφθήκαμε πόση αξία έχει προσδώσει στους φοιτητές και στις γνώσεις τους η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Κατ' αρχάς θεωρείται κουλ να πηγαίνει κανείς στη Βιβλιοθήκη! Ποιος το περίμενε;
• Επιπλέον, μια φοιτήτρια το δήλωσε και πολλοί συμφώνησαν: «άλλαξε ο τρόπος που διαβάζουμε» και «βελτιώθηκαν οι βαθμοί μου»!
• Ξέρετε, πολλές φορές όταν ρωτάμε τον Παύλο Παρασκευά, διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, γιατί δεν γίνεται το ένα, γιατί δεν γίνεται το άλλο, η απάντηση του -κι έχει απόλυτο δίκιο- είναι πως τα θέματα του πολιτισμού δεν τα απαιτεί η κοινωνία. Κι όταν δεν είναι κοινωνική απαίτηση, πώς θα γίνει κυβερνητική εντολή;
• Προφανώς, η Βιβλιοθήκη δεν είναι απαίτηση ούτε των Πολιτιστικών Υπηρεσιών ούτε του υπουργείου. Ειδάλλως θα έβρισκαν έναν τρόπο δημόσιας διαμαρτυρίας, με μια ανακοίνωση, έστω.
• Μ’ εκείνο το τυπικό «εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας», έστω.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μεσάνυχτα στο 24ωρο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. Φωτο ©Ελένη Παπαδοπούλου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;