Η Ιεροκηπία και η πόλη της Εδέμ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 29.7.2019

* Για τον "εξωτερικό παρατηρητή" οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον αρχαιολογικό χώρο στη Γεροσκήπου, όπου αποκαλύφθηκαν σημαντικά ευρήματα αλλά προγραμματίζεται οικοδομική ανάπτυξη καθώς η γη ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου, αποτελούν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπόθεση από κάθε άποψη.


* Αν ήταν ταινία, θα ήταν γεμάτη σασπένς, με υπόνοιες διαπλοκής και τακτικές επιβολής της εξουσίας.

* Αν ήταν ανθρωπολογική μελέτη, θα ήταν γεμάτη ερωτήματα περί αλήθειας, ψεμάτων, καλών προθέσεων και κακών χειρισμών.

* Αν ήταν έγκλημα [oh, wait], οι ύποπτοι θα ήταν πολλοί και δεν θα αποκαλύπτονταν παρά μόνο στο τέλος. Και εάν.

* Εξόφθαλμα, πάντως, τα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο της Γεροσκήπου, εκτός από τις ισχυρές ενδείξεις ότι πρόκειται για την αρχαία Ιεροκηπία, παρέχουν και ισχυρές ενδείξεις για το πόσο αλαζονικά, κοντόφθαλμα και συμφεροντολογικά αντιμετωπίζουμε την ίδια την υπόσταση αυτής της χώρας.

* "Θα ανέβω στο τρακτέρ και θα τα ξηλώσω όλα", έλεγε ο Αρχιεπίσκοπος το 2017, έτοιμος να αντισταθεί σε όσους διανοούνταν να εμποδίσουν την οικοδόμηση του Eden City του, αυτού που περιλαμβάνει τρία πολυώροφα παλούκια στην παραλία της Γεροσκήπου αλλά και τεχνητό νησί και άλλα πολλά υπερφίαλα.

* Εμείς, τότε, γελούσαμε. Με νεύρα, βεβαίως, αλλά γελούσαμε. Και τώρα που τα πράγματα δεν είναι πια αστεία, ο Αρχιεπίσκοπος αλλάζει τα σχέδια για να υπάρχει εναρμονισμένη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και ανάπτυξης. Με τις ευλογίες, μάλιστα, του Τμήματος Αρχαιοτήτων που αναρωτιέμαι πότε, επιτέλους, θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του. Αν αποκαλυφθούν, εν τέλει, οι Κήποι της Αφροδίτης, θα γίνει και η ανάπτυξη Ο Κήπος της Εδέμ και κλείσαμε.

* Δεν θα έπρεπε το Τμήμα Αρχαιοτήτων να ζητά την ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του 2017 για αποχαρακτηρισμό του τεμαχίου ως μνημείου; Έστω στα χαρτιά; Δεν θα έπρεπε να επιμένει στην ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών προτού διαβουλευτεί για την εναρμονισμένη συνύπαρξη;

* Ξέρετε, η συγκεκριμένη ανάπτυξη δεν παρεμβαίνει μόνο στην καλώς νοούμενη προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Προτείνει 14 ορόφους κάτι μέτρα μακριά από την παραλία που δεν ικανοποιούν ούτε τους κανονισμούς του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας για την ασφάλεια των πτήσεων. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση θα είναι μη αναστρέψιμη. Θα δημιουργεί και προηγούμενο για να χτιστεί σιγά-σιγά όλο το παραλιακό μέτωπο της Γεροσκήπου.

* Αυτό θέλουμε;

* Το Τμήμα Αρχαιοτήτων όφειλε να ενώσει τη φωνή του με όσους διαμαρτύρονται για όλους τους πιο πάνω λόγους ενάντια στην ανάπτυξη του Αρχιεπισκόπου. Ο οποίος, μαζί με το τρακτέρ, είχε πει τότε πως αν ήταν ο Ούγγρος επενδυτής θα είχε φύγει μέχρι τώρα.

* Ο Ούγγρος η μόνη μας ελπίδα. Ας βασιστούμε για μία ακόμα φορά στην καλοσύνη των ξένων.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ