Για το Μουσείο Χαρακτικής

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.9.2019


  • Χαρήκαμε όλοι όταν είδαμε τις φωτογραφίες από τις εργασίες ανακαίνισης ενός παλιού κτίσματος στην εντός των τειχών Λευκωσία, το οποίο θα φιλοξενήσει κάποια στιγμή το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή.

  • Είναι ένα σπίτι, το πρώτο όπως πληροφορούμαι, που αναπαλαιώθηκε στο πλαίσιο του περιβόητου μάστερ πλαν [ή ενιαίο ρυθμιστικό σχέδιο] της Λευκωσίας. Το οποίο αφέθηκε ξανά στην ερήμωση και στη μούχλα, διότι δεν φρόντισε κανένας για τη συντήρησή του τόσα χρόνια. Διπλός κόπος δηλαδή.

  • Μου θυμίζει την περίπτωση του Δημοτικού Μουσείου Θεάτρου Σκιών ακριβώς δίπλα από αυτό το σπίτι [μιλάμε για την οδό Αμμοχώστου, την πάροδο έναντι της Πύλης Αμμοχώστου, εκεί που βρίσκεται και η νεότατη -και επίσης κλειστή- ΣΠΕΛ.] Το Μουσείο του Καραγκιόζη, λοιπόν, εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα και έκλεισε λίγους μήνες μετά… Τα λεφτά δεν υπήρχαν. Κι ενώ η θέληση, λέμε τώρα, υπάρχει, το κτήριο έχει επίσης παραδοθεί στην υγρασία και θέλει ξανά-μανά αναπαλαίωση. Because we can.

  • Επανερχόμενη στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, τι βλέπει κανείς κοιτάζοντας λίγο πιο προσεκτικά εκείνες τις φωτογραφίες από τις εργασίες; Μπορεί να εντοπίσει τον γνωστό χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη να σύρνει μπετά στο σκιπ, τον γιο του, animator και γραφίστα Γιώργο Τσαγγάρη, να κουβαλά σάκους με τσιμέντο, την ηθοποιό Λένια Σορόκου να βοηθά επίσης, τον πρόεδρο του συμβουλίου της Κοντέας Μιχάλη Σορόκκο πάνω στη σκαλωσιά.

  • Ω, τι ωραίος ο εθελοντισμός. Για να χτιστεί ένα… ΔΗΜΟΤΙΚΟ Μουσείο!

  • Αλήθεια, πού είναι ο δήμος; Δεν είδα κάποιον σχετικό με το φανελάκι του δήμου στις φωτογραφίες.

  • Και, αλήθεια, πού είναι το κράτος; Πού είναι ο υπουργός της Παιδείας και του Πολιτισμού να δει τις φωτογραφίες και να παρέμβει, να βοηθήσει, να παραμερίσει τον Χαμπή, να του πει ότι θα αναλάβουν οι δικές του υπηρεσίες; Να του πει ότι η δουλειά του είναι η χαρακτική και όχι η κτιστική και να τον στείλει σπίτι του, να τον προστατέψει.

  • Σύντομα ο Χαμπής θα βραβευτεί από το κράτος και τότε ο ίδιος ο ΠτΔ θα βγει στο πόντιουμ να μιλήσει για τον «φίλο» του τον Χαμπή, που έκανε το έτσι και το αλλιώς, το τάδε και το δείνα, που πρόσφερε, που φρόντισε, που μας έμαθε την άγνωστη μέχρι τότε Πλατανίσκια, που μας έμαθε να εκτιμούμε τη χαρακτική τέχνη, που παραδίδει δωρεάν μαθήματα χαρακτικής κάθε καλοκαίρι, που εκτιμάται στο εξωτερικό και μας κάνει περήφανους.

  • Προς το παρόν, ο Χαμπής γεμώννει το σκιπ με τα μπάζα της κρατικής αναισθησίας.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;