Στο Σιαντεκλαίρ

Άντρος Παυλίδης Δημοσιεύθηκε 17.12.2018

Η νυκτερινή ζωή στην πρωτεύουσα Λευκωσία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Εξάλλου πολλοί απ' όσους εργάζονταν στην πόλη, τα βράδια φεύγανε, αφού κατοικούσαν στα προάστια. Όμως από νωρίς τον 20ό αιώνα η πόλη άρχισε να αποκτάει και νυκτερινή ζωή, αφού ιδρύθηκαν πλέον και λειτούργησαν και νυκτερινά κέντρα και καμπαρέ. Επίσης ιδρύθηκαν και λειτούργησαν στην πόλη και κινηματογράφοι, όπως το Μαγικό Παλάτι, το Λουκούδι και το Ντιάνα. Μάλιστα οι προβολές άρχιζαν από το πρωί, συχνά με συνεχείς προβολές δυο ταινιών αντί μιας.


Τα καμπαρέ παρουσίαζαν πιο τολμηρό πρόγραμμα, με εισαγόμενες καλλιτέχνιδες, συνεπώς δεν προσφέρονταν για οικογένειες αλλά μόνο για άντρες. Ένα δε από τα πλέον γνωστά νυκτερινά κέντρα της πόλης υπήρξε το Σιαντεκλαίρ. Το οποίο, εκτός από φαγητό και ποτό, προσέφερε και ψυχαγωγία. Συχνά δε φιλοξενούσε και καλλιτέχνες από την Ελλάδα. Όπως στη φωτογραφία αυτή, τον τραγουδιστή Φώτη Δήμα, που εικονίζεται κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στο κέντρο. Το πρόγραμμα του κέντρου ήτανε τέτοιο, ώστε χαρακτηριζόταν ως οικογενειακό, κατάλληλο δηλαδή για όλους. Η ύπαρξη πλέον και νυκτερινής ζωής στην πρωτεύουσα οφειλόταν, μεταξύ άλλων, και στο ότι υπήρχανε τώρα όλο και περισσότερα ιδιωτικά αυτοκίνητα. Έτσι ώστε οι κατοικούντες στα προάστια μπορούσαν να κατεβαίνουν στην πόλη και τα βράδια, για ψυχαγωγία. Το δε Σιαντεκλαίρ υπήρξε από τα γνωστότερα και πλέον δημοφιλή νυκτερινά κέντρα της πρωτεύουσας, ιδίως κατά τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Συνδύαζε φαγητό, λειτουργούσε δηλαδή και σαν εστιατόριο, μαζί και ψυχαγωγία, παρουσιάζοντας συνήθως τραγουδιστές, τους οποίους συνόδευε και η ορχήστρα του κέντρου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις