Επειδή τα μηδενικά για μένα δεν είναι παρά ένας ακόμα αριθμός δεν είχα καλωδιώσει ότι μπαίνουμε σε νέα δεκαετία, μέχρι που είδα ένα σωρό άρθρα να κυκλοφορούν για τα 100 καλύτερα από αυτά και τα 100 πρώτα από εκείνα.
Η δεκαετία που μας πέρασε ήταν χωρίς αμφιβολία η δεκαετία της εκλαΐκευσης των γκάτζετς. Αυτά που κάποτε ήταν για λίγους, σήμερα είναι για όλους. Πόσοι είχαν τις παραμονές του 2010 έξυπνο κινητό και πόσοι τις παραμονές του 2020 (να θυμίσω ότι το 2010 το iPhone ήταν ήδη στον αριθμό 3); Πόσες εφαρμογές χρησιμοποιούσαμε το 2009 και πόσες το 2019; Πόσων ιντσών ήταν η τηλεόρασή σας τότε και πόσες σήμερα; (Αυτά για όσους σπεύσουν να πουν «α! πα! πα! εγώ δεν είμαι γκατζετάκιας»).
Τα χειρότερα γκάτζετ: Η δεκαετία που μας πέρασε έφερε την εκλαΐκευση των γκάτζετ, που κάποτε ήταν για λίγους και σήμερα είναι για όλους
Ποια ήταν, όμως, τα χειρότερα που πέρασαν από τα χέρια μας; Και δεν εννοώ εκείνα που απλώς ξεπεράστηκαν από κάτι καλύτερο καινούργιο. Ούτε εκείνα που δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στα χέρια μας. Αλλά αυτά που κυκλοφόρησαν, τα πήραν πολλοί και κάποια στιγμή τα έφαγε η μαρμάγκα. Για διαφορετικούς λόγους.
Βρήκα πέντε τέτοια και είπα να τα δούμε παρέα.
Το πρώτο απ’ όλα έφυγε κακήν κακώς από την αγορά λόγω κακής κατασκευής. Ναι, καλά καταλάβατε, λέω για το Galaxy Note 7 της Samsung που τον Αύγουστο του 2016, όταν κυκλοφόρησε έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Το καλύτερο έβερ λέμε! Αυτά πριν σκάσει το πρώτο. Και μετά το δεύτερο, το τρίτο, μέσα σε 15 μέρες υπήρχαν αναφορές για τουλάχιστον 35 συσκευές που στα καλά καθούμενα πήραν φωτιά. Η εταιρεία έβγαλε μια απολογητική ανακοίνωση πληροφορώντας μας ότι το αποσύρει και δίνει στους χρήστες καινούργιες συσκευές, τα Note 7s. Μόνο που άρχισαν να σκάνε κι αυτά. Το ένα μάλιστα εν πτήσει, γεγονός που υποχρέωσε την αμερικανική εταιρεία TSA να απαγορεύσει όλα τα Note 7s στα αεροπλάνα της. Τελικά, η Samsung υποχρεώθηκε να τα πάρει όλα πίσω, να τα αντικαταστήσει με άλλα μοντέλα και να βάλει στο καινούργιο update ένα είδος ιού που έκανε τα τηλέφωνα που είχαν απομείνει άχρηστα. Δεν σώθηκε ούτε ένα, σώθηκε όμως η Samsung.
Και το άλλο το ξέρετε. Είναι σύντομο ανέκδοτο. Windows Phone. Στην αρχή αγόρασαν τη Nokia (7,2 δις δολάρια) και μετά προσπάθησαν να πείσουν τους προγραμματιστές να φτιάξουν apps. Αλλά αυτοί δεν πείστηκαν ποτέ. Το πρόβλημα είναι ότι ο θάνατος ήταν αργός. Και οι καταναλωτές αισθάνθηκαν εξαπατημένοι (κι εγώ ανάμεσά τους). Και με την πρώτη ευκαιρία τα ξεφορτώθηκαν (κι εγώ ανάμεσά τους). Και μαζί με το Windows Phone πέθανε και η αγαπημένη Nokia (από leader της αγοράς) και χάθηκαν και χρήματα και χρόνος και θέσεις εργασίας.
Το επόμενο δεν το ξέρει κανένας. Αλλά το έχουμε ακούσει όλοι. Είναι τα Google Glass. Θα τα φοράγαμε λέει και θα τα βλέπαμε όλα αλλιώς. Ούτε καν πρόλαβα να τα δοκιμάσω. Άλλα πάρτι από δω και τι να πούμε για το μελάνι που χύθηκε. Τι έγινε τελικά; Δεν έπιασαν ποτέ. Ο κόσμος απλώς δεν τα αγόραζε και το 2015 σταμάτησαν να κυκλοφορούν.
Σας πάω από γρήγορο σε αργό θάνατο. Αργός ήταν και της τηλεόρασης 3D (έχω μια στο σαλόνι ακόμα). Αλλά κανείς δεν θέλει να φοράει γυαλιά στον καναπέ του (κι εγώ ανάμεσά τους) και η εμπειρία δεν είναι η ίδια με τον κινηματογράφο. Και μετά βγήκαν οι 4Κ και άλλες ομορφιές που δεν χρειάζονται γυαλιά. Κι εγώ την έχω ακόμα.
Και για το τέλος: Die hard. Το 2012 μαζί με το iOS 6, η Apple χάρισε στους χρήστες τους δικούς της χάρτες. Αλλά ήταν χάλια. Γιατί χάρτες δεν φτιάχνονται σε μια μέρα. Και η Apple απέλυσε τους υπεύθυνους του πρότζεκτ. Κι έκανε επτά χρόνια να επιστρέψει στην ίδια αγορά. Και πάλι χάλια είναι.