Παράσιτο: σινεμά στα καλύτερά του

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.2.2020

"Μόλις ξεπεραστεί το -μιας ίντζας- εμπόδιο των υποτίτλων, θα γνωρίσετε πολλές ακόμη καταπληκτικές ταινίες", είπε ο Μπονγκ Τζουν-χο παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την -διάσημη πια- ταινία του, που μιλά κορεάτικα και είναι η πρώτη μη αγγλόφωνη που παρέλαβε (και) το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στην 92χρονη πορεία του θεσμού.


Αυτή η αφίσα κυκλοφόρησε πριν τα Όσκαρ, όταν η γαλλική εταιρεία διανομής της ταινίας, The Jokers, θέλησε να γιορτάσει τη βράβευσή της με τη Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας (η πρώτη νοτιοκορεάτικη ταινία που παρέλαβε το εν λόγω βραβείο).

Την εικονογράφησε η Καναδή Μαρί Μπεργκερόν και αντικατοπτρίζει το οικοσύστημα μέσα στο οποίο κινούνται οι δύο οικογένειες της ταινίας Parasite: οι πλούσιοι Παρκ ζουν πάνω, οι φτωχοί Κιμ κάτω, σε ένα ημιυπόγειο banjiha, όπως ονομάζονται αυτά τα διαμερίσματα που υπάρχουν στη χώρα από το 1970, μετά από απαίτηση της κυβέρνησης της Νοτίου Κορέας οι πολυκατοικίες να διαθέτουν καταφύγια σε περίπτωση πολέμου. Βεβαίως στην ίδια την ταινία οι Παρκ δεν ζουν από πάνω αλλά σε διαφορετικό σημείο της πόλης, σε κάποιο ύψωμα.

Η αφίσα, ωστόσο, είναι εξαιρετικά ενδεικτική, αφενός της προσπάθειας οι κάτω να ξεφύγουν, με όποιο τρόπο, από τις συνθήκες στις οποίες διαβιούν σήμερα, αφετέρου της υπόδειξης ότι οι πάνω ζουν σε ένα οικοδόμημα του οποίου τα θεμέλια είναι σαθρά. Και ότι το μεταξύ τους διάστημα είναι τόσο μεγάλο αλλά και τόσο επικίνδυνο, που η τυχόν συνάντηση τους οδηγεί στο χάος. Δείτε την!





+ Η ταινία προβάλλεται εκ νέου στον κινηματογράφο Πάνθεον, στη Λευκωσία, από τις 20 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου στις 20:30.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;