Η ώρα του podcast (3/3)

Βάλια Καϊμάκη Δημοσιεύθηκε 22.3.2021

Για τρίτη εβδομάδα σήμερα σας κάνω κοινωνούς της εμπειρίας μου από το podcast fest summit, τη γιορτή του podcast κλείνοντας με μερικές συμβουλές σε επίδοξους podcasters.


Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Εάν έχετε στο μυαλό σας να κάνετε ένα ωραιότατο podcast για την KPop ή ένα αφιέρωμα στην Beyoncé (που έχουμε και τα Grammy πρόσφατα) μπορείτε να το ξεχάσετε από τώρα. Οποιαδήποτε μουσική χρησιμοποιηθεί έχει δικαιώματα. Και άρα ή θα πάρετε μια συνδρομή ή θα ψάξετε δωρεάν μουσική στο διαδίκτυο για το σήμα σας, το χαλί σας κ.λπ. Και αν κάνετε αυτό το τελευταίο κάπου θα πρέπει να κάνετε και μια αναφορά στον καλλιτέχνη. Να χαρεί κι αυτός. Άρα, τα podcasts τύπου μουσικές εκπομπές δεν παίζουν με τίποτα.

Να κάνετε podcast αν έχετε να μοιραστείτε κάτι με τον κόσμο. Τις γνώσεις σας πάνω σε κάτι (επάγγελμα, χόμπι, επιστήμη), την ομορφιά της αφήγησής σας (για το βιβλίο δεν απαγορεύεται αλλά δεν μπορείτε να διαβάσετε κι ένα ολόκληρο βιβλίο στον αέρα γιατί αυτό είναι audio book κι έχει επίσης δικαιώματα) ή τα έξυπνα αστεία σας (stand-up comedy μια χαρά αλλά προσέξτε ποιον θα βρίσετε γιατί παίζουν και μηνύσεις). Το by the book μην το υποτιμάτε καθόλου. Τα έργα τέχνης, όποια κι αν είναι αυτά ανήκουν στους καλλιτέχνες και μόνο κι έτσι πρέπει να είναι.

Μετά το θέμα έρχεται ο εξοπλισμός. Κάρτα ήχου του υπολογιστή και μικρόφωνο usb ξεχάστε το, η ποιότητα θα είναι χάλια. Κι αν η κάρτα ήχου το αντέχει, το μικρόφωνο των 7 ευρώ όχι γιατί θα σφυρίζουν τα σ και θα φτύνουν τα π. Ξέρω τι σας λέω. Θέλετε ένα καλό μικρόφωνο, μια βάση και μια εξωτερική κάρτα ήχου (που μετατρέπει τον αναλογικό σε ψηφιακό ήχο). Μια συμπαθητική λύση είναι ένα ψηφιακό κασετόφωνο (από τα καλά) κι ένα καλό μικρόφωνο και μεταφορά του αρχείου στον υπολογιστή. Εκεί θα χρησιμοποιήσετε το audacity που είναι μια πολύ καλή εφαρμογή για μοντάζ και μάλιστα δωρεάν. Θα ταλαιπωρηθείτε λίγο στην αρχή αλλά υπάρχουν άπειρα αναλυτικά tutorials στο YouTube και μετά από λίγο θα είναι παιχνιδάκι.

Εξηγήσαμε και στα προηγούμενα άρθρα ότι κάπου πρέπει να το φιλοξενήσετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τις δωρεάν λίγες ώρες που δίνουν οι περισσότερες πλατφόρμες και μετά εάν χρειαστεί να πάρετε συνδρομή ή να βρείτε μια εντελώς δωρεάν πλατφόρμα. Κι εκεί το ανεβάζετε.

Θα πρέπει όμως να έχετε έναν τίτλο. Κι ένα γραφικό που θα μπαίνει κάθε φορά, η μόνη οπτική επικοινωνία του δημιουργού (εσείς) και του ακροατή (εγώ). Και θα πρέπει να έχει και περιγραφή και λέξεις-κλειδιά και όλα τα συμπαρομαρτούντα.

Κι αν νομίζετε ότι τελειώσατε είστε γελασμένοι, γιατί τώρα ξεκινά η πραγματική δουλειά: η διαφήμιση. Να κάνεις ένα podcast και να έχεις ακροατές τον κολλητό/η και τη μάνα σου δεν λέει. Τσάμπα τόσος κόπος. Εδώ στο YouTube και στην πλατφόρμα streaming Twitch υπάρχουν τόσοι και τόσοι που κάνουν τόσο πολύ δουλειά για ελάχιστους ανθρώπους.

Τι κάνουμε λοιπόν; Χρησιμοποιούμε τα social media. Τα αναρτούμε, τα κάνουμε ανάρτηση στον τοίχο ενός φίλου (όχι σπαμάρισμα, θα σας τα κόψω τα χεράκια) αλλά αν πούμε ότι μιλάτε για ψάρεμα, τότε όταν κάποιος φίλος σας αναφέρει το ψάρεμα, μπορείτε να το βάλετε στα σχόλια με μια έξυπνη ατάκα. Βάζουμε επίσης τους φίλους μας όχι ν' ακούνε αλλά να κάνουν αναρτήσεις για το podcast.

Τέλος, αν σκοπεύετε να κάνετε καριέρα ως podcaster διαβάζετε λάθος άρθρο γιατί κανείς ποτέ δεν έζησε από τα podcasts (έστω ακόμα). Είναι όμως ένας πολύ καλός τρόπος να διαφημίσετε κάτι άλλο που κάνετε, το μαγαζί με ρούχα (styling), τα μαθήματα (συμβουλές για γονείς και παιδιά), το εστιατόριο (συνταγές). Μόνος περιορισμός εδώ η φαντασία σας.

Και μην ξεχνάτε να ακούτε το δικό μου podcast τα «Λόγια της Καραντίνας». Θα σας εξετάσω σύντομα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;