Γράμμα από ένα καταϊδρωμένο σκουλήκι

ΚΑΤΑΪΔΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δημοσιεύθηκε 9.8.2022
Γράμμα στον Κύπριο πολίτη του 2074: Κύπρος 2074. Έχουμε ξεχάσει ποιος έφταιγε τελικά στο Κραν Μοντανά, ποιος είναι αυτός που εγκατέλειψε τις συνομιλίες. 100 χρόνια από την εισβολή, τελικά τι έχει αλλάξει; Αρθρογράφοι γράφουν στο «Παράθυρο» ένα γράμμα στον Κύπριο πολίτη του 2074 για αυτά που κάναμε, γι’ αυτά που χάσαμε, για τα λάθη που θα πρέπει να αποφύγουμε, για αυτά που θα έρθουν… Ή για τα όσα συζητούμε ακόμη χωρίς να έχει γίνει... τίποτα.

Φίλε Κύπριε,

Τελικά δεν υπάρχει Θεός. Μόνο σκουλήκια. Είμαι κι εγώ ένα τέτοιο, πολύχρωμο που όταν με πατάς βγάζω μια πράσινη γλίτσα βρομερή γεμάτη μικροσκοπικά αβγουλάκια και έτσι ξαναγεννιέμαι, εις το διηνεκές. Ουδέποτε κατάφερα να σου γράψω ένα γράμμα διότι απλώς ξέχασα να γράφω. Όσα θα σου πω σήμερα τα έγραψε ο φίλος μου, ένα άλλο σκουλήκι που τον λένε Διονύση και είναι ο συντονιστής μας εδώ κάτω, κάτι σαν τον αρχισυντάκτη. Αυτός θυμάται ακόμα πώς να γράφει αλλά απ' ό,τι μας είπε μετά από αυτήν τη μέρα πρόκειται να ξεχάσει για πάντα. Το γράμμα αυτό να καταλάβεις του πήρε 40 ώρες να το γράψει. Αν έχεις όρεξη να το διαβάσεις μια χαρά, αν όχι πάλι καλά. Και αν θέλεις το πιστεύεις πως ένα σκουλήκι μπορεί να γράψει. Επειδή αν το πιστέψεις θα πυρπολήσεις τα κάθε λογής εκκλησιαστικά χτίσματα, ναούς, χωράφια, ξενοδοχεία, αρχιεπισκοπικές παραλίες και όλα θα τα κάνεις ένα απέραντο λούνα παρκ.

Βασικά σε περιπαίξαν. Τα τελευταία 100 χρόνια σου έλεγαν να μην ξεχνάς και αυτό ακριβώς ήταν το κόλπο τους. Όσο δεν ξεχνούσες, τόσο σε τραβούσαν απ' τη μύτη στις παρελάσεις τους. Οι πολιτικοί σου σε πούλησαν όλοι μα δεν κατάλαβες τίποτε. Απ' την πρώτη μέρα στο σχολείο σου έκαναν λοβοτομή και συ τους ευχαριστούσες. Δεν σου έμαθαν τίποτε άλλο πέρα από τα στενά κεφάλαια της ιστορίας, εκείνα που το υπουργείο σου διαλέγει αποκλειστικά και μόνο για να σε κρατά αποχαυνωμένο.

Σε βλέπω να ζεις σε μια χώρα γεμάτη γυάλινα κτήρια φουλ κλιματιζόμενα χειμώνα-καλοκαίρι. Η σκόνη είναι παντού. Μα έμαθες να φοράς μάσκα. Τη συνήθισες τη σκόνη επειδή σου είπαν πως έρχεται από την Αφρική. Μπορεί να είναι και η μόνη αλήθεια που σου είπαν, μα εσύ πίστεψες μια παράξενη ομάδα που κάποτε υποστήριξε πως σε ψέκασαν οι Άγγλοι και μέσα στα σωματίδια της σκόνης υπήρχαν σούπερ τεχνολογικά μικροτσίπ που κόλλησαν σαν τσιμπούρι κάπου στο σώμα σου και με αυτά σου ελέγχουν τον εγκέφαλο. Ήταν και αυτό όμως ένα κόλπο των κυβερνήσεών σου. Άφηναν τη θεωρία να αιωρείται για να μην κάνεις πραξικόπημα.

Βλέπω πως το μισό κομμάτι του νησιού έχει πια ανεξαρτητοποιηθεί και αναγνωριστεί από τα πλείστα κράτη που αναγνωρίζουν και σένα. Εσύ είσαι λυπημένος διότι τα τελευταία χρόνια όλα ακρίβυναν και «από κει». Δεν τολμάς να πεις το όνομα του νέου κράτους γιατί θα δεχθείς επίθεση από τις ακραίες ομάδες κρούσης του χωρκού σου, τις ορκισμένες στη λάμψη του ένδοξου παρελθόντος. Το 2022 κάποιοι υποστήριζαν να βλέπουμε μπροστά, να μην μας απασχολεί η ιστορία, ούτε καν τι έγινε δέκα χρόνια ας πούμε πίσω. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπήρξε ο πρώτος σου Πρόεδρος που θεμελίωσε αυτή τη θεωρία της… «μη ιστορίας». Τώρα που σου γράφω αυτές τις γραμμές έρπεται εδώ μαζί μου κάτω 'που ένα θρουμπί στην καυτερή Πάφο. Κάτω από αυτό το θρουμπί είμαστε μερικά εκατομμύρια άλλοι αφού στην Πάφο δεν υπάρχουν πια πολλοί άγριοι θάμνοι για να κρυφτούμε. Η Πάφος χτίστηκε όλη στα πρότυπα της παλιάς Λεμεσού, που σήμερα ανεξαρτητοποιήθηκε έχοντας μάλιστα και τον δικό της ρωσικό στρατό υψηλής τεχνολογίας. Αυτός ο Χριστοδουλίδης δεν μιλά με τον γέρο σκώληκα Αναστασιάδη, είναι τσακωμένοι 50 χρόνια τώρα και αυτή η κατάσταση μάς χαλά τους δεσμούς της αποικίας μα νομίζω έτσι ήταν και την εποχή που ζούσαν σαν άνθρωποι αν θυμάμαι καλά.

Στο χωράφι μας εδώ παίζουν καθημερινά πολλά παιδάκια. Κύπριοι στην ταυτότητα μα πολλά είναι ξανθά λόγω της πρόσμειξής μας με τον ρωσικό πληθυσμό της Λεμεσού. Στην ανθρώπινη εποχή μας αυτό ήταν πιο σπάνιο. Χθες ήρθε ένα σκουλήκι που κόλλησε πάνω στην μπότα ενός Τούρκου από την παλιά Σμύρνη που έκανε ελεύθερα διακοπές στο νησί μας. Μας διηγήθηκε πόσο όμορφη είναι η χρυσή ακτή εκεί στον αρχαίο Απόστολο Ανδρέα. Γεμάτη υπέροχα ξενοδοχεία με κόκκινες νεροτσουλήθρες που σε οδηγούν κατευθείαν στη θάλασσα.

Βαθιά μέσα στη θάλασσα προβάλλεται με λέιζερ ένα μισοφέγγαρο και κάθε βράδυ που ανάβει όλα τα παιδάκια χειροκροτούν απ' τη χαρά τους. Ο φίλος μας ο Αναστασιάδης προσπάθησε να συρθεί κάτω απ' την μπότα του ανθρώπου αυτού, ίσως τα καταφέρει να πάει να δει το θέαμα αλλά νομίζω δεν το έκανε μόνο γι' αυτόν τον λόγο. Στα πολλά που είπε ο Τούρκος μίλησε και για κάτι απίστευτα ουίσκια από τη Σκωτία που πλέον εισάγονται ελεύθερα και νομίζω αυτό του κίνησε παραπάνω το ενδιαφέρον.

Κουράστηκα να γράφω νομίζω και συ κουράστηκες να διαβάζεις. Έτσι κι αλλιώς στην εποχή σου ελάχιστοι διαβάζουν οτιδήποτε πάνω 'που 5 λεπτά. Οι τεράστιες γιγαντοοθόνες που παίζουν συνέχεια βίντεο το πολύ 30 δευτερολέπτων εσένα σου αρέσουν μα εμένα με ζαλίζουν.

Με αγάπη… και στο επανιδείν,

Ένα καταϊδρωμένο σκουλήκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας