Από τα blind dates στο blind δίκτυο

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 4.12.2022
Στο δίκτυο αυτό, οι επαγγελματίες κάνουν ειλικρινείς συζητήσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εργασία και τη ζωή τους.

Ένα κοινωνικό δίκτυο, στο οποίο οι χρήστες είναι ανώνυμοι, αύξησε με θεαματικό τρόπο τη δημοτικότητά του κατά τη διάρκεια της επιστροφής στο γραφείο μετά την πανδημία και την περίοδο της Μεγάλης Παραίτησης. Είναι το Blind, το οποίο ιδρύθηκε το 2013 στην Κορέα και έγινε διαθέσιμο στην αμερικανική αγορά δύο χρόνια αργότερα. Καιρός λοιπόν να το γνωρίσουμε κι εμείς.

Προσοχή όμως, οι χρήστες μπορεί να αναρτούν ανώνυμα, αλλά δεν είναι άγνωστοι για το δίκτυο. Θα πρέπει πρώτα να έχουν «ταυτοποιηθεί» για να τους αφήσει η πλατφόρμα να αναρτούν. Με τον ίδιο τρόπο που οι δημοσιογράφοι (ή ενίοτε και οι εισαγγελείς) προστατεύουν τις πηγές τους.

Στο δίκτυο αυτό, οι επαγγελματίες κάνουν ειλικρινείς συζητήσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εργασία και τη ζωή τους. Συζητήσεις που παλιότερα θα γίνονταν στο πλαίσιο του συνδικαλισμού, απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε. Οι χρήστες στο Blind ομαδοποιούνται ανάλογα με τα θέματα, την εταιρεία και τον ευρύτερο κλάδο τους. Έτσι γνωρίζουμε ότι διαθέτει περισσότερους από 7 εκατομμύρια επαληθευμένους επαγγελματίες σε περισσότερες από 300.000 εταιρείες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το 80% όλων των εργαζομένων της Uber και το 70% όλων των εταιρικών υπαλλήλων της Amazon και της Apple.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τις εξελίξεις στο Twitter και τη Meta, οι υπάλληλοί τους μετακόμισαν μαζικά εκεί για να βρουν ένα απάγκιο. Κατ’ αρχάς στο Twitter, από τη μέρα που ανέλαβε ο Μασκ έχουν εγγραφεί στο Blind πάνω από 1.400 εργαζόμενοι και συνολικά το 95% από το σύνολο των εργαζομένων βρίσκεται πια εκεί (δεν υπολογίζουμε τις μαζικές παραιτήσεις, η αναφορά είναι στο σύνολο των εργαζομένων πριν, καθώς έχει χαθεί πλέον η μπάλα).

Οι εργαζόμενοι συνέρρευσαν στο Blind για να γράψουν κριτικές την ημέρα που κάποιοι έμαθαν ότι το επόμενο πρωί θα ακολουθούσαν μαζικές απολύσεις. Περισσότερες από 950 κριτικές για το Twitter έχουν αναρτηθεί από τους εργαζόμενους από το 2020. Στη συνέχεια, ο «Chief Twit», όπως είναι το παρατσούκλι του Μασκ, έθεσε τελεσίγραφο στο εναπομείναν προσωπικό να υπογράψει ότι συμφωνεί με την «εξαιρετικά σκληροπυρηνική» εργασιακή κουλτούρα του ή να παραιτηθεί. Υπολογίζεται ότι 2.000 ή και περισσότεροι επέλεξαν να παραιτηθούν.

Όσο για τη Meta, περίπου 3.000 υπάλληλοί της γράφτηκαν στο Blind την ημέρα πριν από την ανακοίνωση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ για τις μαζικές απολύσεις. Συνολικά, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, περίπου 7.000 υπάλληλοι της Meta έγιναν μέλη, με 3 στους 4 εργαζόμενους να είναι πλέον εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα.

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι και όσοι έφυγαν και όσοι ανησυχούν βρίσκουν καταφύγιο και σε ένα ακόμα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το LinkedIn. Εκεί δεν κυκλοφορούν τόσο για να γκρινιάξουν, όσο γιατί με τόσο δυναμικό στην αγορά εργασίας, το παζάρι είναι σκληρό. Ήδη εδώ και πολύ καιρό, νέες εταιρείες προσπαθούν να βρουν προσωπικό αλλά είναι δύσκολο. Οι εργαζόμενοι του Twitter και της Meta που έμειναν χωρίς δουλειά είναι κελεπούρια για κάποιες άλλες εταιρείες. Έτσι, λοιπόν, το LinkedIn έχει μεταμορφωθεί σε «νυφοπάζαρο». Τόσο μέσω αγγελιών όσο και με προσωπικά μηνύματα, κάθε εταιρεία προσπαθεί να προσελκύσει πρώτη τους καλύτερους.

Ιδιαίτερη ζήτηση υπάρχει για όσους έχουν ασχοληθεί με την παραπληροφόρηση. Οι εταιρείες που τους προσλαμβάνουν είναι κυρίως υπεργολάβοι για τις μεγάλες πλατφόρμες και χρησιμοποιούν εξελιγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Και δεν είναι μόνο εταιρείες. Ρυθμιστικοί οργανισμοί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό για να στελεχωθούν προκειμένου να ενσωματώσουν τις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Και τέλος, όλοι αναζητούν ειδικούς στην αναγνώριση περιεχομένου που αναρτάται από όσους κακοποιούν παιδιά ή εμπορεύονται ανθρώπους. Οι δεξιότητες αυτές είναι ιδιαίτερες, καθώς θα πρέπει να έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση, γι’ αυτό και μεγάλη επιτυχία έχουν πρώην αστυνομικοί ή στρατιωτικοί, και μάλιστα με ανώτερα πτυχία στη νομική επιστήμη, τις πολιτικές επιστήμες και τη μηχανική. Οι moderators, πολλοί από τους οποίους εργάζονται ως εργολάβοι, είναι επίσης περιζήτητοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ