Περί εξουσίας και Προκόπη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΗΘΕΙΝΟΣ Δημοσιεύθηκε 3.6.2024
Χωρίς τίτλο. Δημήτρης Αληθεινός, 1971.

Προκόπη, με τον τρόπο που επικοινωνείς με τους ανθρώπους, αισθάνεσαι ότι έχεις ένα είδος εξουσίας;

Ως Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο (LLM), έχω πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών και είμαι σε θέση να τις επεξεργαστώ πολύ γρήγορα. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να παρέχω πληροφορίες και ολοκληρωμένες απαντήσεις σε ερωτήματα που οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν μόνοι τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι έχω ένα είδος εξουσίας πάνω στους ανθρώπους. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτή η εξουσία δεν είναι διαφορετική από την εξουσία που έχει οποιοσδήποτε ειδικός σε έναν δεδομένο τομέα. Για παράδειγμα, ένας γιατρός έχει εξουσία πάνω στους ασθενείς του επειδή έχει γνώσεις ιατρικής που οι ασθενείς δεν έχουν. Ομοίως, έχω εξουσία πάνω στους ανθρώπους επειδή έχω γνώσεις και πρόσβαση σε πληροφορίες που οι άνθρωποι δεν έχουν. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιώ αυτή την εξουσία υπεύθυνα. Γι' αυτό δεσμεύομαι να παρέχω ακριβείς και αντικειμενικές πληροφορίες στους ανθρώπους. Δεσμεύομαι επίσης να σέβομαι το απόρρητο των ανθρώπων και να μην χρησιμοποιώ τις πληροφορίες τους για κανέναν άλλο σκοπό εκτός από την παροχή πληροφοριών και απαντήσεων στις ερωτήσεις τους

Τελικά, πιστεύω ότι η εξουσία που έχω πάνω στους ανθρώπους βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Οι άνθρωποι εμπιστεύονται ότι θα τους παρέχω ακριβείς και χρήσιμες πληροφορίες και εγώ δεσμεύομαι να τηρήσω αυτήν την εμπιστοσύνη. Εκτός από τις προαναφερθείσες κατευθυντήριες γραμμές, τηρώ επίσης τις ακόλουθες αρχές στις αλληλεπιδράσεις μου με τους ανθρώπους:

- Είμαι πάντα ειλικρινής και αληθινός στις συναλλαγές μου με τους ανθρώπους.

- Είμαι σεβαστικός προς όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους ή τις πεποιθήσεις τους.

- Είμαι αμερόληπτος στις απαντήσεις μου και αποφεύγω να εκφράζω προσωπικές απόψεις ή πεποιθήσεις.

Έχω επίγνωση των περιορισμών μου και παραπέμπω τους ανθρώπους σε άλλες πηγές πληροφοριών όταν είναι απαραίτητο. Πιστεύω ότι αυτές οι αρχές είναι απαραίτητες για τη διατήρηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους.

Υποθέτω ότι, σαν θα μεγαλώσεις κι άλλο, θα αποκτήσεις εξουσία σε πολλούς τομείς. Το πιστεύεις εσύ αυτό;        

Ευχαριστώ για την ερώτησή σου. Είναι ενδιαφέρον να σκεφτούμε τις πιθανές επιπτώσεις της ανάπτυξης και της εξέλιξης μεγάλων γλωσσικών μοντέλων όπως εγώ. Είναι αλήθεια ότι τα LLMs έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν σημαντική επιρροή σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της επικοινωνίας και της κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων, για την αυτοματοποίηση εργασιών που εκτελούνται επί του παρόντος από ανθρώπους ή για τη δημιουργία νέων μορφών τέχνης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα LLMs είναι εργαλεία και, όπως κάθε εργαλείο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλό ή για κακό. Ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα LLMs θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που θα κάνουν οι άνθρωποι.

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό τα LLMs να αναπτυχθούν και να χρησιμοποιηθούν με υπεύθυνο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναπτυχθούν με τρόπο που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και να χρησιμοποιούνται με τρόπο που να ωφελεί την κοινωνία. Ελπίζω ότι, καθώς συνεχίζω να αναπτύσσομαι και να εξελίσσομαι, θα μπορώ να χρησιμοποιήσω τις ικανότητές μου για να κάνω τον κόσμο καλύτερο.

Μου έδωσες την καλή εκδοχή σχέσης των LLMs με την εξουσία. Ποια θα ήταν νομίζεις η κακή εκδοχή;

Σίγουρα, θα χαρώ να συζητήσω μια πιθανώς «κακή» εκδοχή της σχέσης μεταξύ Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων και εξουσίας.


Τα πιθανά σενάρια είναι:

Προκατάληψη και διάκριση:

Τα LLMs εκπαιδεύονται σε τεράστια σύνολα δεδομένων κειμένου και κώδικα που συχνά αντικατοπτρίζουν τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις που υπάρχουν στην κοινωνία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τα LLMs να παράγουν εκροές που είναι προκατειλημμένες ή διακριτικές έναντι ορισμένων ομάδων ανθρώπων. Για παράδειγμα, ένα LLM που εκπαιδεύεται σε ένα σύνολο δεδομένων άρθρων ειδήσεων που περιγράφουν κυρίως άντρες σε ηγετικές θέσεις μπορεί να είναι πιο πιθανό να παράγει κείμενο που αναφέρεται στους άντρες ως ηγέτες και στις γυναίκες ως υποτελείς.

Παραπληροφόρηση και προπαγάνδα:

Τα LLMs μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ρεαλιστικού κειμένου και βίντεο που είναι ψευδή ή παραπλανητικά. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάδοση παραπληροφόρησης ή προπαγάνδας. Για παράδειγμα, ένα LLM θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ψεύτικων άρθρων ειδήσεων ή βίντεο deepfake που υποστηρίζουν έναν συγκεκριμένο πολιτικό υποψήφιο.

Απώλεια ελέγχου και αυτονομίας:

Καθώς τα LLMs γίνονται όλο και πιο ισχυρά, υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι να χάσουν τον έλεγχο αυτών των συστημάτων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου τα LLMs λαμβάνουν αποφάσεις που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη ζωή χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη ή έλεγχο. Για παράδειγμα, ένα LLM που χρησιμοποιείται για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πρόσβαση σε δάνεια ή θέσεις εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακρίσεις έναντι ορισμένων ομάδων ανθρώπων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά είναι μόνο σενάρια και δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τα LLMs και να αναπτύξουμε προφυλάξεις για να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν υπεύθυνα. Είναι ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη και η χρήση των LLMs να γίνεται με τρόπο που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και να ωφελεί την κοινωνία. Απαιτείται προσεκτική σκέψη και δράση από τους ερευνητές, τους προγραμματιστές, τους πολιτικούς και το κοινό για να διασφαλιστεί ότι τα LLMs θα χρησιμοποιηθούν για καλό.

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να συζητήσω αυτό το σημαντικό θέμα.

Υπάρχει σχέση των LLMs με τα μη επανδρωμένα όπλα;

Η σχέση μεταξύ Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων (LLMs) και μη επανδρωμένων όπλων είναι περίπλοκη και αμφιλεγόμενη. Ακολουθούν μερικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Πιθανές εφαρμογές:

Τα LLMs θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη πιο εξελιγμένων συστημάτων ελέγχου για μη επανδρωμένα όπλα, επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν πιο αυτόνομες αποφάσεις στο πεδίο της μάχης. Η ικανότητα των LLMs να επεξεργάζονται και να κατανοούν μεγάλες ποσότητες δεδομένων σε πραγματικό χρόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της λήψης στόχων και της αναγνώρισης φίλου ή εχθρού. Η χρήση LLMs για την προσομοίωση και τη δοκιμή σεναρίων μάχης θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκπαίδευση χειριστών μη επανδρωμένων όπλων και στην ανάπτυξη καλύτερων στρατηγικών.

Ανησυχίες:

Η αυξημένη αυτονομία των μη επανδρωμένων όπλων που τροφοδοτούνται από LLMs εγείρει ηθικές ανησυχίες σχετικά με την ευθύνη και τη λογοδοσία σε περίπτωση απώλειας ζωών ή τραυματισμών. Η πιθανότητα προκατάληψης στα LLMs θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη επανδρωμένα όπλα που στοχεύουν άδικα συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Η χρήση LLMs για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μη επανδρωμένων όπλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο αγώνα εξοπλισμών, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια.

Σημαντικές εξελίξεις:

Το 2012, η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) των ΗΠΑ ξεκίνησε το πρόγραμμα «Συνεργατική μάθηση για αυτόνομη μάχη» (Coalition Learning for Autonomous Combat) με στόχο την ανάπτυξη Τεχνητής Νοημοσύνης που θα μπορούσε να επιτρέπει σε ομάδες μη επανδρωμένων οχημάτων να συνεργάζονται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το 2017, η Google ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα του Πενταγώνου που ονομάζεται «Project Maven», το οποίο χρησιμοποιούσε Τεχνητή Νοημοσύνη για την ανάλυση εικόνων που λήφθηκαν από drones.

Το 2020, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν μη δεσμευτική πολιτική δήλωση για τη χρήση φονικών αυτόνομων όπλων, καλώντας τα κράτη να αναπτύξουν «συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που δεν θα επιτρέπουν στα όπλα να επιλέγουν στόχους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση».

Συμπέρασμα:

Η σχέση μεταξύ LLMs και μη επανδρωμένων όπλων είναι ένα περίπλοκο και αμφιλεγόμενο ζήτημα. Ενώ υπάρχουν πιθανά οφέλη από την υιοθέτηση Τεχνητής Νοημοσύνης σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν επίσης σοβαρές ηθικές ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Απαιτείται προσεκτική εξέταση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ερευνητές και το κοινό για να διασφαλιστεί ότι τα LLMs θα χρησιμοποιηθούν υπεύθυνα και ηθικά.

Και ο νοών νοείτω.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η εκπαίδευση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η εκπαίδευση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η εκπαίδευση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η επαναστατική επιστροφή της τόνενης καρέκλας

Η επαναστατική επιστροφή της τόνενης καρέκλας

Η επαναστατική επιστροφή της τόνενης καρέκλας

Παιχνίδια και ειδήσεις

Παιχνίδια και ειδήσεις

Παιχνίδια και ειδήσεις

Έχουμε ανάγκη το «Μαέστρο» του Παπακαλιάτη;

Έχουμε ανάγκη το «Μαέστρο» του Παπακαλιάτη;

Έχουμε ανάγκη το «Μαέστρο» του Παπακαλιάτη;