Περί Μεγάρου Πολιτισμού: Όλα τα ’χε η Μαριωρή* ο φερετζές της έλειπε

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 28.2.2012

Μία ακόμη άποψη για το Μέγαρο Πολιτισμού, καθώς αρχίζει νέος κύκλος αντιδράσεων σε σχέση με την ανέγερσή του. Στις 29 Φεβρουαρίου θα τοποθετηθεί εκ νέου η Βουλή σχετικά με την αποδέσμευση 11,6 εκατ. ευρώ για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του Μεγάρου Πολιτισμού.



Περί Μεγάρου Πολιτισμού: Όλα τα ’χε η Μαριωρή* ο φερετζές της έλειπε


Αίφνης, ξυπνήσαμε, διαπιστώνοντας πως και το κονδύλι της Ε.Ε. θα μετακυλήσει σε άλλα έργα και όσες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν -εκεί δίπλα από το Υπουργείο Εσωτερικών- τείνουν να μην τελικά «ανοίξουν». Μάλιστα, τώρα ο Πολιτισμός ενίκησε… και τρέχει η Βουλή των Αντιπροσώπων να αποδεσμεύσει το κονδύλι! Άντε και το αποδέσμευσε, άντε κι ό,τι προβλέπει ο νόμος γίνεται, άντε και δημιουργούνται οι θέσεις εργασίας, άντε και ξεκινά, άντε και τελειώνει, άντε κι όλο και κάποιον θα «ανακαλύψουμε» να δυσφημίσουμε για παρατυπίες ή και κακοτεχνίες και θα τον σύρουμε στα δικαστήρια ή θα τα βρούμε εξωδικαστικά, άντε κι αποκτούμε Μέγαρο Πολιτισμού στη Χώρα, άντε και πραγματοποιούνται και τα εγκαίνια… μετά βαΐων και κλάδων. Με το συμπάθιο: μετά κορδέλας, κόκκινου χαλιού και catering αρίστης ποιότητας ήθελα να γράψω. Μπράβο μας! Απ’ το τουρκοκρατούμενο χωριό που κατάγομαι, όλα τα παραπάνω τα λέω υποκρισίες, ανηθικότητες και αίσχη που προβάλλουν μία ανάγωγη καλλιέργεια και θέαση καταστάσεων, ολκής, ενάντια σ’ αυτό που έχουμε διδαχθεί ως (ναι, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας) «ωραίοι Έλληνες». Τι θα στεγάσει ή και τι θα φιλοξενήσει, δηλαδή, το «Μέγαρο Πολιτισμού»; Τα αππώματα των γνωστών και μη εξαιρετέων διαχειριστών του Πολιτισμού στην Κύπρο, τους λακέδες καλλιτέχνες των κυβερνητικών ή ιδιωτικών χορηγιών, τους αστούς, τους λαϊκούς, τους Ελληνοκύπριους, τους Φοινικοκύπριους,  τους Περσοκύπριους, τους Ιουδαιοκύπριους, τους Φραγκοκύπριους, τους Τουρκοκύπριους, τους Αρμενοκύπριους, τους Νεοκύπριους ή τους Κύπριους, εν γένει, δημιουργούς; Ή, ακόμη, και τις υπερπαραγωγές απ’ τα… «εξωτερικά»; Εάν ανάμεσα στους τυφλούς κυβερνά ο μονόφθαλμος τότε καλό είναι να αναλογιστούμε, αστραπιαία, ποιο ή ποια είναι το/τα εκκρεμές/ή πρόβλημα/λήματα του τόπου. Ίσως, τότε, αληθινά… αποδεσμευτούμε από την υπό μανδραγόρα τελούσα εγκληματική έως προδοτική συμπεριφορά μας.


Κώστας Ρεούσης


[Λευκωσία 21.02.2012]


*Όπου «Μαριωρή» βλέπε Λευκωσία



Διαβάστε ακόμη:


Μέγαρο Κουλτουριάρηδων


Ρήνα Κατσελλή: Βιβλιοθήκη, όχι μέγαρο


Κατά του Μεγάρου ο Χαρίλαος Σταυράκης


Το παράδειγμα του Εl Tanque ως χώρου πολιτισμού




Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ