Άνοιξε το Μουσείο της Αθωότητας του Ορχάν Παμούκ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 28.4.2012

Όλες τις «αποδείξεις» της ερωτικής ιστορίας που αφηγείται στο βιβλίο του «Το Μουσείο της Αθωότητας» συγκεντρώνει στο πραγματικό Μουσείο της Αθωότητας ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 28 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη.


Ένα μικρό τριώροφο κτήριο στο Τσουκούρτζουμα, μια γειτονιά που κάποτε ήταν φτηνή αλλά γνωστή για τα καταστήματα με αντίκες, επέλεξε ο Ορχάν Παμούκ για να εκπληρώσει την ιδέα του: να τοποθετήσει μια φανταστική ιστορία σε ένα πραγματικό σπίτι και έπειτα να κάνει το σπίτι μουσείο. Αγόρασε το σπίτι το 1998, έγραψε το βιβλίο το οποίο κυκλοφόρησε το 2007 και το Σάββατο 28 Απριλίου εγκαινίασε το Μουσείο της Αθωότητας, τίτλο τον οποίο φέρει και το βιβλίο.


Στο μεσοδιάστημα, από το 1998 και έπειτα, η γειτονιά στην οποία βρίσκεται το Μουσείο έγινε γειτονιά «καλλιτεχνική».


Ήρωας του βιβλίου είναι ο Κεμάλ ο οποίος ερωτεύεται τη Φισούν. Το μουσείο είναι πλημμυρισμένο από αντικείμενα που συγκέντρωνε ο Κεμάλ και σχετίζονταν με την αγαπημένη του ή με τη δική του καθημερινότητα στην Τουρκία στο τελευταίο μισό του 20ού αιώνα. «Όταν ο χαρακτήρας μου, ο Κεμάλ, θα αγόραζε ένα δώρο για την αγαπημένη του, τη Φισούν, πρώτα θα αγόραζα αυτό το αντικείμενο και μετά θα έγραφα για αυτό», είπε σε συνέντευξή του ο Ορχάν Παμούκ στο αθηναϊκό Βήμα.


Orhan Pamuks Museum of Innocence 5
Orhan Pamuks Museum of Innocence 1
Orhan Pamuks Museum of Innocence 2
Orhan Pamuks Museum of Innocence 4
Orhan Pamuks Museum of Innocence 3



Οι 83 προθήκες του μουσείου αντιστοιχούν στα 83 κεφάλαια του βιβλίου. Αντικατοπτρίζοντας τις αλλαγές στην Τουρκία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι βιτρίνες του μουσείου είναι γεμάτες φλιτζάνια τσαγιού, ρολόγια, φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ, γκραβούρες της παλιάς Κωνσταντινούπολης, αρώματα, σπιρτόκουτα, παστίλιες για τον λαιμό, νομίσματα και κουμπιά, πλάκες σαπουνιού, αναπαραστάσεις τραπεζιού στρωμένου για ένα αστικό γεύμα με ψάρια από τον Βόσπορο, σύκα και σταφύλια και ακόμη εισιτήρια κινηματογράφου, μπουκάλια γκαζόζας, αφίσες και αποκόμματα εφημερίδων, κοκαλάκια για τα μαλλιά και χιλιάδες γόπες τσιγάρων με ίχνη από κραγιόν. Όλα ανασυνθέτουν την ατμόσφαιρα της καθημερινότητας των ηρώων του νομπελίστα συγγραφέα.


«Δεν υπάρχει λογική απάντηση στα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε», εξήγησε ο Ορχάν Παμούκ όταν ερωτήθηκε γιατί δημιούργησε το μουσείο, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή 27 Απριλίου. «Υπάρχει μόνο η επιθυμία να τα πραγματοποιήσουμε και αισθάνομαι ευτυχής που κατάφερα να υλοποιήσω μια επιθυμία μου».


orhan6
Ο Ορχάν Παμούκ στο Μουσείο της Αθωότητας | Φωτογραφία Dorian Jones.

«Ήταν μια εποχή της αθωότητας», σχολίασε για τη μεσοαστική Τουρκία του παρελθόντος που ξεδιπλώνεται μέσα από τα εκθέματα του μουσείου με τα προβλήματα, τα όνειρα και τις προσδοκίες της, «μια εποχή που οι άνθρωποι ήταν απλοί, που μαζεύονταν και παρακολουθούσαν όλοι μαζί το μοναδικό τουρκικό κανάλι στην τηλεόραση, που στην καθημερινή ζωή τους δεν αισθάνονταν την ανάγκη να κάνουν κάτι διαφορετικό, που ήταν ταπεινοί και χωρίς προσποίηση».


ΠΗΓΕΣ: GUARDIAN | ΤΟ ΒΗΜΑ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Masumiyet Müzesi

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ