Αυλαία με «5 Broken Cameras» για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 1.8.2012

H ταινία του Παλαιστίνιου αγρότη Εμάντ Μπουρνάντ και του Ισραηλινού σκηνοθέτη Γκάι Νταβίντι με τίτλο «Five Broken Cameras» ανοίγει απόψε το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού.


Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην παρουσία του σκηνοθέτη Γκάι Νταβίντι, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Κύπρο και μίλησε στο «Π» λίγο πριν την αναχώρησή του για την χώρα μας.


Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, ο κ. Νταβίντι θα δώσει ένα εργαστήρι ανοιχτό στο κοινό με θέμα «Καταγράφοντας μια σύγκρουση με πέντε σπασμένες κάμερες».




5broken3
Ο Εμάντ Μπουρνάντ [αριστερά] και ο Γκάι Νταβίντι, δημιουργοί του ντοκιμαντέρ 5 Broken Cameras.



Ακτιβιστές με κάμερα
«Το ντοκιμαντέρ δεν έχει εθνικότητα. Θέλουμε το κοινό να δει την ιστορία, όχι την συνεργασία», διευκρινίζει ο Γκάι Νταβίντι από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει πέντε σπασμένες κάμερες, η κάθε μια από τις οποίες διηγείται την ιστορία αντίστασης του χωριού Μπιλίν απέναντι στην ισραηλινή καταπίεση. Το Μπιλίν βρίσκεται στη Δυτική Όχθη, πολύ κοντά στην εκεί πράσινη γραμμή, και τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στο χωριό το 2003. Δύο χρόνια μετά, οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να υψώσουν ένα διαχωριστικό τείχος, καταστρέφοντας το 50% των περιβολιών των κατοίκων του Μπιλίν. Νέες διαμαρτυρίες ξεκίνησαν και «τότε γνωριστήκαμε με τον Εμάντ», λέει ο κ. Νταβίντι. «Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσουν πολύ οι κάμερες. Κινηματογραφούσε τα πάντα. Είχε λοιπόν το πιο πλούσιο οπτικογραφημένο υλικό της περιοχής. Εγώ ήμουν σκηνοθέτης, ήταν αδύνατο να μην συναντηθούμε».
Ο Γκάι Νταβίντι, ακτιβιστής εκτός από σκηνοθέτης, είναι μέλος του Indymedia του Ισραήλ, μιας παγκόσμιας κολλεκτίβας οργανώσεων ανεξάρτητης ενημέρωσης. Με αυτή την ιδιότητα βρέθηκε στο Μπιλίν. «Εντυπωσιάστηκα απ’ όσα είδα. Ήθελα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ αλλά είχε ήδη γίνει μια ταινία για το ειρηνευτικό κίνημα. Έτσι δημιούργησα το Interrupted Streams, για το σύστημα υδάτων το οποίο ελέγχει το Ισραήλ».
Ο σκηνοθέτης παρέμεινε στο χωριό για έξι μήνες, για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ του. «Αν δεν είχα αυτή την εμπειρία, δεν θα μπορούσα να κάνω το ΄Πέντε σπασμένες κάμερες’», σχολιάζει.
Εν τω μεταξύ, το 2006 παρουσιάστηκε η ταινία «Bil’in My Love», η οποία συνάντησε μεγάλη επιτυχία διεθνώς. Ο ίδιος ο Εμάντ αποφάσισε ότι θέλει να κάνει ένα ντοκιμαντέρ το 2009. Προηγουμένως απλά κατέγραφε τα πάντα: την καθημερινότητά του, την οικογένειά του, τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα στο χωριό. Και αναλόγως θεματολογίας, αναρτούσε τα πλάνα του στο YouTube ή τα έστελνε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Ήθελε να χρησιμοποιήσει όλο αυτό το υλικό, δεν πίστευε όμως ποτέ πως θα γίνει ο ίδιος και η οικογένειά του αντικείμενο του ντοκιμαντέρ».

Η συνεργασία
«Δεν ήταν εύκολη, ούτε για μένα ούτε για εκείνον», λέει για τη συνεργασία του με τον Εμάντ Μπουρνάντ ο κ. Νταβίντι. «Ξέραμε πως θα δεχτούμε πολλές πιέσεις από τις κοινότητές μας, όχι μόνο της Δεξιάς παράταξης αλλά και της Αριστεράς. Εγώ έπρεπε να παραμερίσω τον εγωισμό μου, και να δώσω φωνή στον Εμάντ, να τονίσω τη δική του οπτική. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Όμως κι εκείνος μού έδειξε τεράστια εμπιστοσύνη, κάτι που είναι εξίσου δύσκολο».
Ο κ. Νταβίντι διευκρινίζει, πάντως, πως σε καμία περίπτωση η ταινία προωθείται ως συνεργασία Ισραηλινού με Παλαιστίνιο. «Δεν μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο», επισημαίνει, αναγνωρίζοντας πως «η πολιτική πρόκληση είναι μεγάλη».
Πώς θα χαρακτήριζε, λοιπόν, το ντοκιμαντέρ ο ίδιος; Πολιτικό ή ανθρωπιστικό; «Θεωρώ πως όλα τα ντοκιμαντέρ είναι πολιτικά. Αυτό όμως είναι και η ιστορία μιας οικογένειας. Για μένα είναι και ένα πνευματικό ντοκιμαντέρ, και συναισθηματικό».

Προβολή στην Κύπρο
«Είμαι ενθουσιασμένος για την προβολή του ντοκιμαντέρ στην Κύπρο, μια χώρα με την οποία θεωρώ πως ανήκουμε στην ίδια γειτονιά. Γνωρίζω πως υπάρχει μια παρόμοια κατάσταση στην Κύπρο με την τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Θέλω να πιστεύω πως υπάρχουν τρόποι επούλωσης των πληγών παντού όπου υπάρχει διαμάχη. Το ελπίζω και για την Κύπρο».

+ Το ντοκιμαντέρ «5 Broken Cameras» προβάλλεται απόψε στις 21:00 στη Β’ Δημοτική Αγορά (Θέατρο Ένα) Λεμεσού. Θα προηγηθεί η έναρξη του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού στις 20:30. Η ταινία θα επαναπροβληθεί στις 3 Αυγούστου, στις 20:00 στο Sousami Bar. Για το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ, www.filmfestival.com.cy. Το εργαστήρι ««Καταγράφοντας μια σύγκρουση με πέντε σπασμένες κάμερες» θα δοθεί την Παρασκευή 3 Αυγούστου στο ξενοδοχείο Κούριο [11:00-13:00]. Η είσοδος στις προβολές και στο εργαστήρι είναι ελεύθερη.


ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ