Παράθυρο logo
Στο 45% το «κούρεμα» στον πολιτισμό | Συνέντευξη του Παύλου Παρασκευά στο ΚΥΠΕ
Δημοσιεύθηκε 23.09.2013
Στο 45% το «κούρεμα» στον πολιτισμό | Συνέντευξη του Παύλου Παρασκευά στο ΚΥΠΕ

Σε ποσοστό 45% φτάνουν οι περικοπές σε επιχορηγήσεις εκδηλώσεων και αναπτυξιακών έργων για τον πολιτισμό, με αποτέλεσμα κύριος στόχος των Πολιτιστικών Υπηρεσιών είναι να κρατηθεί ο πολιτισμός «ζωντανός».


Αυτά δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς, σημειώνοντας ότι οι διαβουλεύσεις των ΠΥ με τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και την Γενική Διευθύντρια του υπουργείου αποσκοπούν στον τρόπο με τον οποίο «μπορούμε να ανταποκριθούμε χωρίς να βλάπτουμε το ίδιο το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαστε, ο πολιτισμός δηλαδή να μείνει ζωντανός».


«Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις οδηγίες που μας έχουν διαβιβαστεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού», είπε ακόμη, εξηγώντας ότι η Τρόικα έχει δώσει «για κάθε Υπουργείο συγκεκριμένες ‘οροφές’ όσον αφορά τους προϋπολογισμούς για τα επόμενα χρόνια».


Ο κ. Παρασκευάς ανέφερε ότι «το 2011 ο προϋπολογισμός για επιχορηγήσεις ήταν 5 εκατομμύρια, το 2012 4 εκατομμύρια  και το 2013 3 εκατομμύρια και κάπου στα ίδια επίπεδα θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο, άρα μιλούμε για τα 2/5 μείωσης». 


Πάνε και τα αναπτυξιακά


Εκτός από τις επιχορηγήσεις, ανάλογη είναι η μείωση και στα κονδύλια ανάπτυξης, δηλαδή για τομείς όπως είναι το «Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια», τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου που συνδιοργανώνουν οι ΠΥ σε συνεργασία με άλλους φορείς, η Πλατφόρμα Χορού και το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού, οι εκδόσεις και άλλα αναφορικά με την προώθηση του βιβλίου.


«Σε αυτά που έχω αναφέρει τα δύο χρόνια σημειώθηκε μείωση περί 40 και 45% και εύχομαι να μην πάμε πιο κάτω γιατί έχουμε αναπροσαρμόσει και τα προγράμματά μας για τα θέματα της ανάπτυξης, επιδιώκοντας και ελπίζοντας ότι δεν θα πάμε πιο κάτω», είπε ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.


Διευκρίνισε ότι «τα ποσοστά αυτά δεν ήταν απαίτηση της Τρόικας αλλά προέκυψαν μετά από συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και την ‘οροφή’ που δόθηκε στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο οποίο υπάγονται οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες».


Για τις Μπιενάλε


Αναφορικά με την εθνική συμμετοχή στις τρεις μεγάλες Μπιενάλε, της Βενετίας, της Αλεξάνδρειας και του Καϊρου, ο κ. Παρασκευάς είπε ότι «έχει μειωθεί ο προϋπολογισμός για την εθνική συμμετοχή των καλλιτεχνών ενώ η Μπιενάλε της Αιγύπτου είναι αμφίβολο κιόλας εάν θα γίνει λόγω της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης στην χώρα».


Για τις άλλες Μπιενάλε όπου η συμμετοχή δεν είναι εθνική αλλά σε προσωπικό επίπεδο, ο κ. Παρασκευάς είπε ότι «υπάρχει ακόμη η δυνατότητα επιχορήγησης των καλλιτεχνών εάν αυτοί επιλεγούν να συμμετέχουν αλλά μέσα σε άλλα πλαίσια διότι δεν υπάρχει η ευχέρεια κάλυψης δαπανών που μπορούσαμε να καλύψουμε προηγουμένως».


«Ετσι και οι καλλιτέχνες πρέπει να προσαρμόζουν τους προϋπολογισμούς τους σε μια προσπάθεια με τα λιγότερα δυνατά έξοδα να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», είπε ο κ. Παρασκευάς.


Πολιτιστική διπλωματία


Σε σχέση με την Πολιτιστική Διπλωματία ανέφερε ότι «το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, το Μορφωτικό Γραφείο στο Βερολίνο και το Γραφείο Μορφωτικού Συμβούλου στο Λονδίνο είναι τα τρία μας πολιτιστικά γραφεία στο εξωτερικό των οποίων ο προϋπολογισμός διατίθεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και τα οποία και αυτά έχουν τις μειώσεις τους γιατί δεν μπορούμε να κρατούμε τον αριθμό των εκδηλώσεων που γίνονταν προηγουμένως».


Ο κ. Παρασκευάς είπε ότι «αυτό έχει επίδραση στην άσκηση πολιτιστικής διπλωματίας, περιορίζονται οι δραστηριότητες αλλά παρά να τα κλείσουμε καλύτερα να τα διατηρήσουμε σε πιο χαμηλούς βαθμούς δραστηριοποίησης».


«Οι επιπτώσεις είναι σε όλα τα πεδία δραστηριότητας, έτσι η κάθε Διεύθυνση πρέπει να επανακαθορίσει προτεραιότητες οι οποίες πρέπει να κρατηθούν στη ζωή και αυτό κάνουμε», είπε ο Παύλος Παρασκευάς.


Για τις επιχορηγήσεις


Για τα προγράμματα επιχορήγησης, ο κ. Παρασκευάς είπε ότι «δουλεύουμε πάνω σε αλλαγή των προγραμμάτων επιχορήγησης με την προσδοκία από το 2014 να είναι ανταγωνιστικά και να έχουν ως βασικό κριτήριο την αριστεία, δηλαδή να επιλέγονται και να χρηματοδοτούνται οι καλύτερες προτάσεις που υποβάλλονται κατά τομέα».


Ο κ. Παρασκευάς είπε ότι «το νέο σχέδιο θα έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και σκοπούς και ανάλογα με την πολιτική που θα εφαρμόσουμε θα καλούμε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, θα αξιολογούνται, θα βαθμολογούνται και θα αρχίσουν οι επιχορηγήσεις από τον καλύτερο μέχρι εξάντλησης των κονδυλίων».


Πρόσθεσε ότι «υπήρχε πραγματική ανάγκη να στηριχθεί η πολιτιστική δημιουργία για να είναι κτήμα του κάθε πολίτη, όμως σταδιακά πρέπει να επικεντρωθούμε στο θέμα της ποιότητας, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα έχουν εκλείψει σχεδόν εντελώς. Γι' αυτό πρέπει να δούμε τις αναπροσαρμογές που πρέπει να γίνουν».


Αυξημένο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό


Με ευαρέσκεια ο κ. Παρασκευάς σημείωσε το γεγονός ότι «τα τελευταία 15 χρόνια το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό έχει αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και βλέπω πολλούς νέους σε διάφορους τομείς που συνασπίζονται σε φορείς και σε σωματεία, σε ιδρύματα και υπηρετούν αυτό που τους αρέσει και όλα αυτά δείχνουν ότι δεν πρέπει το κράτος να είναι οργανωτής τόσο πολύ αλλά να έχει πιο επιτελικό ρόλο».


Ο κ. Παρασκευάς είπε ότι «αναδιπλώνονται τα σύνολα τα οποία έχουν βάλει κάτω μια υποδομή, έχουν μια παρουσία διαχρονική τουλάχιστον δέκα χρόνων, σχήματα τα οποία ευκαιριακά ή για συγκεκριμένους σκοπούς γίνονται, μπορεί να διαλυθούν ή περιορίσει στο ελάχιστον την δραστηριότητά τους».


«Δεν μπορώ να τους επιχορηγώ με το 10% και να δανείζονται το 90% για ένα πολιτιστικό δρώμενο διότι έτσι θα τους οδηγήσουμε σε χρεοκοπία», είπε ο κ. Παρασκευάς.


Για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα


Αναφορικά με το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και τα όσα γράφτηκαν σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης περί «εκατομμυρίων για πανηγύρια», ο κ. Παρασκευάς είπε ότι «ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι ένας θεσμός της ΕΕ στον οποίο μετέχουν όλες οι χώρες – μέλη και η Κύπρος ακολουθώντας τη νενομισμένη διαδικασία έκανε τις αναγκαίες ενέργειες για να υποβληθούν οι υποψηφιότητες και να επιλεγεί τελικά για το 2017 η Πάφος».


Σημείωσε ότι «αυτός ο θεσμός μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στον τομέα του πολιτισμού και αυτή είναι η δική μας η εκτίμηση αλλά και της ΕΕ και για αυτό και δίνονται μάχες για το ποια χώρα θα επιλεγεί τελικά».


Όπως είπε ο κ. Παρασκευάς, «κάθε πολίτης μπορεί να έχει την άποψή του», διευκρινίζοντας ότι τα χρήματα δεν θα δοθούν για «πανηγύρια», ούτε θα δοθούν σήμερα. Σημείωσε ότι είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία πάρθηκε πριν από δύο χρόνια και αναφέρεται στη συνεισφορά του κράτους για λειτουργικές δαπάνες και όχι για τις εκδηλώσεις.


Πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα η πόλη που επιλέχθηκε έχει την ευθύνη να ανταποκριθεί στην εντολή που της έχει δοθεί. Αυτή είναι η τοποθέτηση μας και βεβαίως ‘πανηγύρια’ μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος κάθε πολιτιστική εκδήλωση. Εξαρτάται από το πώς το αντιλαμβάνονται».


Για τα τιμητικά χορηγήματα


Αναφορικά με κραυγές απόγνωσης καλλιτεχνών ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ο κ. Παρασκευάς είπε ότι για σκαπανείς των Τεχνών ήταν δύο τα μέτρα στήριξης:


το Ετήσιο Τιμητικό Χορήγημα που είχε καθιερωθεί το 2001 και ήταν μια επιβράβευση από πλευράς της Πολιτείας των καλυτέρων στον κάθε τομέα οι οποίοι ήταν άνω ενός ορίου ηλικίας και είχαν σημαντική προσφορά στον τομέα του Πολιτισμού [το χορήγημα αυτό ανερχόταν στο ποσό των 2.600 ευρώ «και θα το έπαιρνε ο καλλιτέχνης ισόβια, χωρίς οικονομικά κριτήρια και αυτή η πρόνοια έχει αφαιρεθεί από τον προϋπολογισμό μας»].


Το μηνιαίο τιμητικό επίδομα, για το οποίο γίνεται λόγος, δόθηκε μέχρι το τέλος του 2012 και αφορούσε 114 δικαιούχους. Το ποσό ανέρχεται στα 517 ευρώ και είναι στο τελικό στάδιο απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο.


Ο κ. Παρασκευάς εκτιμά ότι θα ενταχθεί στην νέα πολιτική επιδομάτων της Κυβέρνησης.


Για το Μέγαρο Πολιτισμού


Υπό συζήτηση είναι και το Μέγαρο Πολιτισμού με τον κ. Παρασκευά να δηλώνει ότι «οι εργαζόμενοι εκεί έχουν επιτελέσει το έργο που ήταν εντεταλμένοι να υπηρετήσουν, δηλαδή  να ετοιμαστούν οι μελέτες και τα σχέδια εκείνο όμως που δεν έγινε είναι να ενταχθεί το σχέδιο στα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ της προηγούμενης περιόδου διότι ούτε πριν από οκτώ χρόνια το κράτος μπορούσε να αντεπεξέλθει και δικαίως το Ίδρυμα Πολιτισμού στράφηκε στα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ».


Ο κ. Παρασκευάς είπε ότι «στην παρούσα στιγμή και με την κρίση που υπάρχει καλείται η Κυβέρνηση να αποφασίσει για τα πάρα κάτω».


Πρόσθεσε ότι «τα θέματα προσωπικού θα αντιμετωπισθούν όπως πρέπει να αντιμετωπισθούν και θα πρέπει να ληφθεί απόφαση εάν το έργο αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε κι αν το κράτος έχει αυτή την δυνατότητα ή να ενταχθεί επιτυχώς στην νέα περίοδο των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ διότι πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση άνω του 85% του έργου».


Για τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου


Για τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, ο κ. Παρασκευάς είπε ότι μετά από χρόνια, έχει αποκτήσει την δική της στέγη, το Κινηματοθέατρο «Παλλάς».


«Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου έχει ένα ωραίο χώρο με πολύ καλή ακουστική η οποία την βοηθά τα μέγιστα για να κάνει την δουλειά της σωστά και οι ίδιοι οι μουσικοί είναι πολύ ικανοποιημένοι από αυτή την διευθέτηση. Ο χώρος είναι ζωντανός, είναι μια επένδυση που έχει γίνει μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ και αποδώσει τα πολλαπλάσια σε πολύ λίγα χρόνια», είπε καταλήγοντας ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ