Ο Φρανκ Γκέρι σχεδιάζει τα νέα κτήρια του Facebook

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 28.8.2012

Μετά το Guggenheim Museum στο Μπιλμπάο, το Experience Music Project στο Σιάτλ και το ίδιο του το σπίτι στη Καλιφόρνια, τι έπεται για τον θρυλικό αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι; Το κτήριο που θα στεγάσει τα νέα γραφεία του Facebook.


Πρόκειται για ένα κτήριο χωρίς πόρτες, ανοιχτό και βασισμένο στο όραμα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για ένα νέο είδος εργασιακού χώρου, που δίνει την αίσθηση του γραφείου όταν μαζευτούν πολλοί άνθρωποι σε ένα μέρος.


Πρόκειται δηλαδή για έναν χώρο που θα στεγάζει χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι όμως θα μπορούν να δουλεύουν και ατομικά. Παρέχει επίσης πολλά σημεία συνάντησης ενώ, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στο προφίλ του στο Facebook, «η στέγη του κτηρίου θα είναι ένα πάρκο που γίνεται ένα με τον γύρω χώρο με ένα μακρύ μονοπάτι για περπάτημα, ένα λιβάδι και πολλά σημεία όπου μπορεί κανείς να καθίσει. Για τους περαστικούς, θα μοιάζει λες και κοιτάζουν ένα φυσικό λόφο» προσθέτει.


facebookfrank3
facebookfrank4

Ο ίδιος διευκρινίζει επίσης πως συνεργάζεται με τον Φρανκ Γκέρι ο οποίος σχεδιάζει κτήρια που αποδίδουν περισσότερο από τα χρήματα που ξοδεύονται για την ανέγερσή τους.


«Πολλά αναπτυξιακά έργα όπως αυτό σπαταλούν 30% περισσότερα υλικά, λόγω κακού προγραμματισμού. Όμως ο Γκέρι χρησιμοποιεί λογισμικό για πιο ακριβή και αποτελεσματικό σχεδιασμό. Αναμένουμε, λοιπόν, πως αυτό το κτήριο θα είναι εκπληκτικό και όχι τόσο ακριβό».
facebookfrank2
facebookfrank5


Το νέο κτήριο θα στεγάσει μόνο τους 3400 προγραμματιστές του τμήματος Μηχανικής, ενώ εκείνα των προϊόντων και διαφημίσεων θα παραμείνουν στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Τα δύο κτήρια θα συνδέονται με υπόγειο τούνελ.

Ο Φρανκ Γκέρι, ο οποίος σχεδιάζει τα κτήριά του χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό που αναπτύσσει η ίδια η ομάδα του, είναι σήμερα ένας από τους διασημότερους εκπροσώπους του ντεκονστρουκτιβισμού στην αρχιτεκτονική.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ