Ήταν παντρεμένος ο Ιησούς; Ένας πάπυρος λέει «ναι»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 19.9.2012

Ένας μέχρι σήμερα άγνωστος πάπυρος γραμμένος στα αρχαία κοπτικά πυροδοτεί έντονες αντιπαραθέσεις στον χριστιανικό κόσμο για το αν ο Ιησούς ήταν ή όχι παντρεμένος.


Ο πάπυρος, ο οποίος χρονολογείται από τον 4ο αιώνα, περιλαμβάνει τη φράση «ο Ιησούς τούς είπε, η γυναίκα μου...».


Τον άγνωστο πάπυρο [διαστάσεων 3,8 εκ. x 7,6 εκ. και σε κακή κατάσταση] αποκάλυψε η καθηγήτρια του Χάρβαρντ, Κάρεν Κινγκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη, στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Κοπτικών Σπουδών.

«Η χριστιανική παράδοση εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι ο Ιησούς ήταν ανύπαντρος , ακόμα και αν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις που υποστηρίζουν αυτήν την εκδοχή» επισήμανε η Κινγκ.


«Αυτή η φράση δεν αποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, αλλά μας λέει ότι το ζήτημα αυτό ήρθε στην επιφάνεια στο πλαίσιο έντονων αντιπαραθέσεων για τη σεξουαλικότητα και τον γάμο, την εποχή εκείνη» τόνισε η καθηγήτρια.

Ο πάπυρος περιλαμβάνει έναν διάλογο στον οποίο ο Ιησούς αναφέρεται στη σύζυγό του, Μαρία, και σύμφωνα με την Κινγκ πρέπει να είναι μετάφραση στα κοπτικά ενός ευαγγελίου που γράφτηκε στα ελληνικά τον 2ο μ.Χ αιώνα.

Παρά την επιμονή της Καθολικής Εκκλησίας ότι ο Ιησούς δεν είχε παντρευτεί ποτέ, το θέμα αυτό αποτελεί συχνά αιτία για εντάσεις και αντιπαραθέσεις.


Υπενθυμίζεται ότι ο Νταν Μπράουν εξόργισε το 2003 τους Χριστιανούς, αναφέροντας στο μπεστ σέλερ βιβλίο του «Ο Κώδικας Ντα Βίντσι» πως ο Ιησούς ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Μαγδαληνή.

Η Κάρεν Κινγκ επισήμανε πως το εν λόγω τμήμα παπύρου είναι απόδειξη ότι ορισμένοι Χριστιανοί στα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού πίστευαν πως ο Ιησούς ήταν παντρεμένος.

Ο Ρότζερ Μπάγκναλ, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πάπυρος, τον οποίο η Κινγκ ονομάζει «Το Ευαγγέλιο της Συζύγου του Ιησού», είναι αυθεντικός. Ωστόσο χρήζει εξέτασης από ειδικούς.

Ο πάπυρος ανήκει σε ανώνυμο συλλέκτη, ο οποίος επικοινώνησε με την καθηγήτρια Κινγκ για να τον βοηθήσει να το μεταφράσει και να το αναλύσει. Ο ίδιος πιστεύει ότι ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο ή ίσως στη Συρία.

Η Αμερικανίδα επιστήμονας επισήμανε πως «η χριστιανική παράδοση προέβαλλε μόνο εκείνες της φωνές που ισχυρίζονταν ότι ο Ιησούς δεν είχε παντρευτεί ποτέ. Το ευαγγέλιο αυτό δείχνει πως κάποιοι είχαν αντίθετη άποψη».

Η ανάλυση του παπύρου από την Κάρεν Κινγκ θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2013 στην Θεολογική Επιθεώρηση του Χάρβαρντ.


ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ | Reuters | Γαλλικό

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ