Δεινόσαυροι και άλλα σπάνια απολιθώματα εκατομμυρίων χρονών στην έκθεση «Η εξέλιξη»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 8.11.2012

Το Τσιρίδειο Ίδρυμα παρουσιάζει την έκθεση «Η εξέλιξη», μια σπουδαία συλλογή απολιθωμάτων και ορυκτών, σε χώρο δίπλα από το Δημαρχείο Στροβόλου.


Πρόκειται για την ιδιωτική συλλογή του ζεύγους Άγγελου και Εμιλυς Τσιρίδη, η οποία εμπλουτίζεται χρόνο με τον χρόνο και είναι ικανή για τη δημιουργία Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στην Κύπρο.



Στην έκθεση «Η εξέλιξη» παρουσιάζεται μόνο το 15% με 20% της συνολικής συλλογής που το ζεύγος Τσιρίδη έφερε και δημιούργησε στην Κύπρο.


Η επί δεκαετίες ενασχόληση του προέδρου του ιδρύματος Άγγελου Τσιρίδη με τον χώρο της παλαιοντολογίας και αρχαιολογίας ωρίμασε φέτος την ανάγκη για τη δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου, ο οποίος θα ασχολείται συστηματικά και οργανωμένα με την προώθηση της επιστήμης, της γνώσης αλλά και της ψυχαγωγίας.


Το Τσιρίδειο Ίδρυμα, δημιουργώντας την έκθεση «Η εξέλιξη» ή η αρχή της ζωής, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και με άλλους συναφείς οργανισμούς στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, προσφέρει τη γνώση της προϊστορίας, η οποία στον τόπο μας και για τους περισσότερους παραμένει άγνωστη και σκοτεινή.


Στα παιδιά και στους γονείς τους προσφέρει ποικίλες δράσεις και ευκαιρίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή με το συναρπαστικό αντικείμενο της εξέλιξης της ζωής, ενώ ταυτόχρονα ψυχαγωγούνται ωφέλιμα και δημιουργικά.


Δημιουργός της ξεχωριστής αυτής επιστημονικής έκθεσης είναι ο Άγγελος Τσιρίδης. Δεν είναι ένας συνηθισμένος συλλέκτης. Μπορεί να θεωρηθεί ένας αξιόλογος ερευνητής, ο οποίος ενδιαφέρεται πραγματικά για τον κόσμο που τον περικλείει, τη δημιουργία του και τον προορισμό του.


Προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να κατανοήσει τη γένεση της ανθρωπότητας, τη συμπεριφορά των ανθρώπων και των ζώων, όπως και γενικά ό,τι έχει δημιουργηθεί από τη φύση.


Στην «Εξέλιξη», μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τα δημιουργήματα της φύσης. Τους πρώτους οργανισμούς, μονοκύτταρους και πολυκύτταρους. Θα δει πώς τα προϊστορικά ψάρια επιβίωσαν, πώς βγήκαν μετά οι οργανισμοί στην ξηρά. Τους δεινόσαυρους που κυριάρχησαν στη Γη για εκατομμύρια χρόνια. Και σιγά-σιγά να φτάσει και στους προγόνους μας, τους Νεάντερταλ.


tsirides3


Αυτό ήταν το κεφάλι του προγόνου μας του Νεάντερταλ.


tsirides2
Την έκθεση άρχισαν ήδη να επισκέπτονται οργανωμένα μαθητές από όλη την Κύπρο. Για το κοινό οι επισκέψεις γίνονται τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 99 526029, 99 614301 και 22 312676.


tsirides4
Ο Άγγελος Τσιρίδης.


«Όραμά μου το Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας»

Επιστήμη, γνώση και ψυχαγωγία είναι το τρίπτυχο του Τσιρίδειου Ιδρύματος. Και πραγματικά και τα τρία συντελούνται με μια επίσκεψη σε εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν. Ο πρόεδρος του ιδρύματος περιέγραψε το περιεχόμενο της έκθεσης αλλά και το όραμά του για τη δημιουργία στην Κύπρο ενός σύγχρονου Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας.

Πρώτιστα, μας λέει, η δημιουργία του Τσιρίδειου Ιδρύματος αποσκοπεί στο να υπηρετήσει το τρίπτυχο που μας εμπνέει. Επιστήμη, γνώση και ψυχαγωγία. Έχουμε μια πολύ μεγάλη συλλογή παλαιοντολογικών ευρημάτων που θέλουμε να τη γνωστοποιήσουμε σε μαθητές και γονείς και στο ευρύτερο κοινό, τόσο σε Κύπριους όσο και σε ξένους, για γνώση και μελέτη.

Τι περιλαμβάνει η έκθεση «Η εξέλιξη» και πόσο εκπαιδευτικό χαρακτήρα έχει αυτή;

Διατηρούμε ευρήματα από τον σχηματισμό της Γης ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών! Η ζωή ξεκινά από τους μονοκύτταρους οργανισμούς που κατέχουμε σε μεγάλη ποικιλία. Μετά ακολουθούν οι πολυκύτταροι οργανισμοί, ψάρια, πουλιά, δεινόσαυροι και άλλα, που φτάνουν μέχρι πρόσφατα. Επίσης υπάρχει μια εξαιρετική συλλογή ορυκτών και πετρωμάτων από όλα τα μέρη του κόσμου. Η εκπαίδευση αρχίζει με το να μάθουμε πώς άρχισε η ζωή και πώς εξελίχθηκε. Είναι κάτι θαυμάσιο να το παρακολουθείς.

Το υπουργείο Παιδείας στηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία. Μπορείτε να μας πείτε τα ωράρια των επισκέψεων των μαθητών, πόσοι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση και πόσο διαρκεί αυτή;
Τα ωράρια επισκέψεων των μαθητών μέσω των σχολείων τους αρχίζουν στις 9:00 μέχρι και τις 13:00. Η ξενάγηση έχει διάρκεια όση και η σχολική περίοδος. Η έκθεση θα είναι μόνιμη. Βεβαίως η έκθεση παραμένει ανοικτή και τα απογεύματα καθώς και τα σαββατοκύριακα, με εξαίρεση το απόγευμα της Δευτέρας.

Ποιο είναι το πιο σπάνιο έκθεμα της συλλογής;


Υπάρχουν δύο εξαιρετικά σπάνια κομμάτια στη συλλογή μας. Το ένα είναι ο Ανχιόρνις και το δεύτερο είναι ένα πουλί της οικογένειας των Πτεροδακτύλων, του οποίου το μέγεθος των φτερών όταν είναι ανοικτά ανέρχεται στα έξι μέτρα.

Εκείνο που το κάνει πιο σπάνιο όμως είναι το γεγονός ότι έχει βρεθεί με ψάρι στον λαιμό του. Για αυτό το εύρημα θα δημοσιευθεί σύντομα από παλαιοντολόγους επιστήμονες στη Γαλλία μια μελέτη. Δυστυχώς αυτό το εύρημα δεν θα μπορέσουμε να το εκθέσουμε, γιατί είναι πολύ μεγάλο. Θα εκτεθούν όμως φωτογραφίες τόσο αυτού όσο και άλλων μεγάλων απολιθωμάτων που έχουμε αλλά δεν μπορούμε να τα εκθέσουμε λόγω μεγέθους.


Πρόσφατα διαβάσαμε ότι διατηρείτε στην κατοχή σας και μετεωρίτη από τον Άρη. Θα μπορούν να τον δουν οι μαθητές και οι άλλοι επισκέπτες;
Πράγματι! Έχουμε πολλά είδη μετεωριτών, μεταξύ των οποίων έναν μικρό μετεωρίτη από τον Άρη ο οποίος έπεσε πρόσφατα, τον Ιούλιο του 2011, στο Μαρόκο, και η πτώση της βροχής των μετεωριτών αυτών ήταν ορατή. Είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος μετεωρίτης από όλους τους άλλους.

Πείτε μας ποιο είναι το όραμά σας όλα αυτά τα χρόνια που γυρνάτε τον πλανήτη και φέρνετε στην Κύπρο αυτόν το παγκόσμιο θησαυρό.

Ψάχνω για ευρήματα παλαιοντολογίας σε όλον τον πλανήτη εδώ και σαράντα χρόνια. Ναι, είναι πράγματι όραμά μου να αποκτήσει η Κύπρος ένα σύγχρονο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που θα την προβάλλει διεθνώς. Παρατηρώντας όλους αυτούς τους ανεκτίμητους θησαυρούς της Γης θαυμάζεις τη ζωή και το νόημά της. Γίνεσαι πιο φιλικός άνθρωπος με το περιβάλλον και γενικά σοφότερος με τη ζωή την ίδια. Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα του οράματός μου. Θα ήθελα η εκπαίδευσή μας ειδικά αλλά και όλοι οι Κύπριοι πολίτες να πάρουν μια γεύση σε σχέση με το από πού ξεκίνησε η ζωή, πώς προχώρησε και πού είμαστε σήμερα. Έχουμε πολλά να μάθουμε για το παρελθόν αλλά και για το μέλλον μας. Ταυτόχρονα, δε, θα μας κάνει όλους περήφανους που θα έχουμε να δείξουμε στους ξένους τόσο σε τουρίστες αλλά και επιστήμονες αυτά τα σπάνια και ωραία εκθέματα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Δεν πρόκειται για διαστημόπλοιο εξωγήινων, αλλά για τους πρώτους οργανισμούς στη Γη, τους τριλοβίτες.

ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ