Ολοένα και πιο απομακρυσμένο διαφαίνεται το ενδεχόμενο ανέγερσης του Μεγάρου Πολιτισμού, έτσι όπως προκύπτει από στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της γενικής ελέγκτριας για το 2011.
Στην έκθεσή της, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη τονίζει πως, στο πλαίσιο των σημερινών οικονομικών δεδομένων, το -περίπλοκο- θέμα χρηματοδότησης του Μεγάρου Πολιτισμού θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πριν δεσμευτούν επιπλέον ποσά.
Στενά χρονοδιαγράμματα
Στην έκθεσή της, η γενική ελέγκτρια σημειώνει πως το τμήμα Ελέγχου του υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων (ως ενδιάμεσος φορέας) προειδοποιεί με επιστολή του προς τον γενικό διευθυντή του γραφείου Προγραμματισμού ότι το έργο θα πρέπει να αρχίσει το αργότερο στις αρχές του 2013 για να είναι έτοιμο το 2015. Σε διαφορετική περίπτωση, τα επιπρόσθετα ποσά για την καθυστερημένη αποπεράτωση του έργου θα πρέπει να καλυφθούν από το κράτος.
Ωστόσο, είναι αδύνατον οι εργασίες να ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του ’13, καθώς δεν έχει επιλεγεί καν ο εργολάβος που θα αναλάβει την ανέγερση του έργου.
Επιπλέον, κατά την εξέταση των φακέλων των πέντε εργολάβων που υπέβαλαν προσφορές ηγέρθησαν ερωτήματα ως προς την ορθότητα/νομιμότητα της διαδικασίας αξιολόγησης αυτών των προσφορών. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στον νομικό σύμβουλο του ΙΠΚ και στον γενικό εισαγγελέα για μελέτη και έκδοση σχετικής γνωμάτευσης.
Το κόστος στο κράτος
Σύμφωνα με την έκθεση της γενικής ελέγκτριας, το ΙΠΚ δεν προχώρησε καν στην υποβολή αίτησης «μεγάλου έργου» προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Στην προαναφερθείσα επιστολή του τμήματος Ελέγχου αναφέρεται πως το Μέγαρο Πολιτισμού προωθείται για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠ) «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα», συνολικής δαπάνης 579,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο σε αυτό το πρόγραμμα έχουν ήδη ενταχθεί έργα αξίας 673,15 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική αξία των ενταγμένων και προωθούμενων προς ένταξη έργων να αγγίζει τα 889,84 εκατ. ευρώ (153,52%). Αυτό σημαίνει ότι το επιπλέον ποσό θα πρέπει να εξασφαλιστεί από εθνικούς πόρους.
Στο μεταξύ, με δεύτερη επιστολή του προς τον γενικό διευθυντή του γραφείου Προγραμματισμού, τον περασμένο Ιούλιο, το τμήμα Ελέγχου εκφράζει τη θέση ότι οι πιθανότητες αρνητικής απόφασης από την ΕΕ ως προς την ένταξη του Μεγάρου ως συγχρηματοδοτούμενου έργου είναι αυξημένες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το κόστος του έργου θα πρέπει να καλυφθεί εξολοκλήρου από το κράτος.
Από τις Πολιτιστικές υπηρεσίες
«Mπόνους» 8 εκατ. ευρώΣύμφωνα με την έκθεση της γενικής ελέγκτριας, το σύνολο των δαπανών του Ιδρύματος Πολιτισμού Κύπρου (ΙΠΚ) για την περίοδο 2005-2011 ανήλθε σε περίπου 13,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι Πολιτιστικές υπηρεσίες (υπεύθυνες για την παρακολούθηση της οικονομικής διαχείρισης του ιδρύματος) κατέβαλαν ως χορηγία το ποσό των 22,6 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως κατεβλήθη στο ΙΠΚ ποσό κατά 8,8 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από τις πραγματικές του δαπάνες.