«Συγγραφέων το ανάγνωσμα» στη Λεμεσό

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.3.2015

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός Βιβλιοτρόπιο σε συνεργασία με το Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο» διοργανώνει την εκδήλωση «Συγγραφέων το ανάγνωσμα» την Παρασκευή 13 Μαρτίου στη Λεμεσό.


Οι λογοτέχνες Στέλλα Βοσκαρίδου, Αιμίλιος Σολωμού και Γεώργιος Χαριτωνίδης, με το «καπέλο» του αναγνώστη συζητούν με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρίνο Πουργούρη στο Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο / Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί».


Θέμα της συζήτησης θα είναι η σχέση του συγγραφέα με το βιβλίο και την ανάγνωση.


syggrafeon_to_anagnosma2

Η Στέλλα Βοσκαρίδου Οικονόμου γεννήθηκε στη Λεμεσό και σπούδασε Μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημιού Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών από όπου πήρε τα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας και το Δίπλωμα Πιάνου.


Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσική θεάτρου στο Πανεπιστήμιο του Νιουκαστλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το 2009 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με θέμα: Διονυσιακές επιρροές στην οθόνη: Μια κριτική ανάλυση της μουσικής σε ταινίες που βασίζονται πάνω σε αρχαίες τραγωδίες.


Έχει διδάξει σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των Τμημάτων Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πενεπιστημίου, καθώς και Μουσικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο και κινηματογράφο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, ανάμεσα σ’ άλλα, τη σχέση της μουσικής με τη γλώσσα, τις σχέσεις μεταξύ μουσικής και αφήγησης, την έννοια της μουσικότητας και την αναπαράσταση του μύθου μέσα στη μουσική. Εκτός από τη δημοσίευση άρθρων πάνω στα θέματα αυτά, το 2013 δημοσίευσε το πρώτο της λογοτεχνικό έργο - την ποιητική συλλογή Αναγέλαστα  - στην οποία με πειραματική διάθεση επιχειρεί να διερευνήσει την προοπτική συνδυασμού της κυπριακής διαλέκτου με μοντέρνους τρόπους γραφής.


Ο Αιμίλιος Σολωμού γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δημοσιογραφία σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πρωινή καθημερινή εφημερίδα και σήμερα είναι εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Διηγήματά του δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Άνευ, Νέα Εποχή, In focus και Μανδραγόρας και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες διηγημάτων. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Το Σκιάχτρο (2000), Ώσπερ στρουθίον, τάχος επέτασας (2003), που μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στη Βουλγαρία το 2013, Ένα τσεκούρι στα χέρια σου (2007, Άνευ), για το οποίο βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κύπρου και αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2015 στη Βουλγαρία και το Ημερολόγιο μιας απιστίας (2012, Ψυχογιός) που τιμήθηκε με το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2013. Το τελευταίο αναμένεται να μεταφραστεί και να κυκλοφορήσει σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες. Το φθινόπωρο του 2015 θα κυκλοφορήσει νέο μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.


Ο Γιώργος Χαριτωνίδης γεννήθηκε στην Λάπηθο. Το 74 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε και εργάστηκε. Εμφανίστηκε όψιμα στην ελληνική λογοτεχνία με το βραβευόμενο μυθιστόρημα "αναμνήσεις με πολλά κουκούτσια" Το Ινστιτούτο πολιτισμού το τίμησε με το βραβείο Κύπρου Χρυσάνθη.


Ο Μαρίνος Πουργούρης είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Κατέχει  διδακτορικό στη Συγκριτική Λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο Rutgers των Η.Π.Α. και η έρευνά του επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν στη θεωρία της λογοτεχνίας (μοντερνισμός και μεταμοντερνισμός, μεταποικιακή θεωρία, μεταδομισμός, ψυχαναλυτική λογοτεχνική κριτική κ.α.). Το συγγραφικό του έργο συμπεριλαμβάνει μελέτες για τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Friedrich Nietzsche, τον Georg Lukacs, τη Rey Chow και άλλους.


Το Βιβλιοτρόπιο είναι ένας υπό σύσταση μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κύριους στόχους την προώθηση της φιλαναγνωσίας μέσα από τη διάδοση του θεσμού των Λεσχών Ανάγνωσης, την έκδοση ενημερωτικών δελτίων αλλά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, διαλέξεων που έχουν σχέση με το χώρο του βιβλίου.


Τα ιδρυτικά μέλη προέρχονται από τις Λέσχες Ανάγνωσης Βιβλιοτρόπιο και Διά-Λογος που δραστηριοποιούνται τα τελευταία εφτά χρόνια στη Λεμεσό, πραγματοποιώντας μηνιαίες συναντήσεις για συζήτηση βιβλίου, αλλά και μια σειρά από εκδηλώσεις.


Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ, είναι ένας οργανισμός που  φιλοδοξεί να καταστεί σημείο αναφοράς στο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της Κύπρου.  Δημιουργήθηκε το 2012 με σκοπό την έρευνα, και εμβάθυνση σε λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά θέματα και τη  διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων κάθε είδους που εξυπηρετούν το σκοπό αυτό. Αποτελεί ένα δημιουργικό πεδίο έκφρασης όπου θα αναδεικνύεται ο πολιτισμός, η παράδοση του τόπου μας και οι  τέχνες κάθε μορφής. Η μουσική, οι εικαστικές τέχνες, το θέατρο, η λογοτεχνία αποτελούν για μας αντικείμενο έρευνας ως παράγοντες που  συμβάλουν στην εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας. Ένας από τους βασικούς τομείς δράσης του Τεχνοδρομίου, προκύπτει από τη διαχείριση του Μουσείου το Πλουμιστό Ψωμί, στη Λεμεσό, που ασχολείται με την καταγραφή και έρευνα γύρω από θέματα λαογραφίας και κυρίως των πλουμιστών, παραδοσιακών ψωμιών του ελληνισμού.


+ Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 στις 19:00 στο Κέντρο Λόγου και Τεχνών ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ / Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί» [Γρηγόρη Αυξεντίου 9, 3021 Λεμεσός]. Πληροφορίες τηλ. 25340347, 99526772, 99667599 | www.technodromio.org | www.bibliotropio.blogspot.com


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ