Τι θα δούμε στο Cyprus Film Days 2015

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.3.2015

Η οσκαρική ταινία Whiplash, η υποψήφια για Όσκαρ «Λεβιάθαν», η πολυσυζητημένη πανευρωπαϊκά «Ξενία» και άλλοι ενδιαφέροντες τίτλοι περιλαμβάνονται στο τμήμα Viewfinder του φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2015.


Επιπλέον, στο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται τέσσερις ταινίες κυπριακής παραγωγής - αριθμός ρεκόρ για συμμετοχή Κυπρίων σκηνοθετών στο φεστιβάλ.


Πρόκειται για τις ταινίες «Μέλος Οικογένειας» του Μαρίνου Καρτίκκη, «Τα Μαγικά Φασόλια» του Θεόδωρου Παναγίδη, «Οι Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου και «Conveyor Belt» της Αλεξίας Ρόιτερ.


Το φεστιβάλ ξεκινά στις 17 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Απριλίου με ταυτόχρονες προβολές στο Ζήνα Πάλας Λευκωσίας και στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού.


Στο πλαίσιο του φεστιβάλ περιλαμβάνεται η θεματική ενότητα «Το Άλλο Σινεμά του Φανταστικού» η οποία περιλαμβάνει διεθνείς μεγάλου μήκους ταινίες με επίκεντρο το στοιχείο του φανταστικού.



Τμήμα VIEWFINDER: Mατιές στον σύγχρονο διεθνή κινηματογράφο


To τμήμα VIEWFINDER αποτελεί το μη διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ που παρουσιάζει βραβευμένες ταινίες, οι οποίες έχουν διακριθεί κατά τη διάρκεια της φεστιβαλικής χρονιάς ανάμεσά τους και οι ακόλουθες:




  • «Λεβιάθαν»  [ΡΩΣΙΑ / Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες, Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας κ.α.]




Leviathan


Ο πολυβραβευμένος Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ επιστρέφει στις Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2015 με την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, η οποία προκάλεσε έντονες συζητήσεις αφού θέμα της είναι η πολιτική διαφθορά στη σύγχρονη Ρωσία.




  • «Whiplash» (Η.Π.Α. / Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Τζέι Κέι Σίμονς, Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ, Όσκαρ Καλύτερου Μιξάζ, Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Διασκευασμένου Σεναρίου κ.α.)




Whiplash-5547.cr2


Στην κορυφαία αυτή ταινία του Damien Chazelle για την ηθική της επιτυχίας, ο Τζέι Κέι Σίμονς αναλαμβάνει τον ρόλο ενός καθηγητή της τζαζ. Με μεθόδους διδασκαλίας κάθε άλλο παρά συμβατικές, σπρώχνει τους φοιτητές του στα όριά τους στον βωμό της τέλειας ερμηνείας.




  • «Ξενία» (ΕΛΛΑΔΑ / Eπίσημη συμμετοχή στο τμήμα «Un Certain Regard» του 67ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών)




Xenia_WEB


Εντυπωσιακή έχει χαρακτηριστεί από κοινό και κριτικούς η ελληνική ταινία του Πάνου Κούτρα, που αφηγείται την πορεία δύο έφηβων, δεύτερης γενιάς Αλβανών. Όταν η Αλβανή μητέρα τους πεθαίνει, ξεκινούν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη για να βρουν τον πατέρα που τους είχε εγκαταλείψει από παιδιά.




  • «Corn Island» (ΓΕΩΡΓΙΑ / Νικήτρια ταινία του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, Βραβείο “Bridging the borders” στο Διεθνές Φεστιβάλ του Παλμ Σπριγκς  κ.α.)




Η ταινία του Γκιόργκι Οβασβίλι από τη Γεωργία, διαδραματίζεται σε ένα ποτάμι στα σύνορα της Γεωργίας με την Αμπχαζία και αφηγείται τη σχέση ενός ηλικιωμένου αγρότη με την εγγονή του αλλά και τη μαγεία της φύσης.



ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ «Το Άλλο Σινεμά του Φανταστικού» [Περιλαμβάνει διεθνείς μεγάλου μήκους ταινίες με έντονο το στοιχείο του φανταστικού.]




  • «Νορβηγία» (EΛΛΑΔΑ / Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, Βραβείο Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ.α.)




Η ατμοσφαιρική, αλληγορική αυτή ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ διαδραματίζεται στα μέσα της δεκαετίας του ’80 με πρωταγωνιστές βρυκόλακες του υποκόσμου.


Norway_WEB



  • «A Girl Walks Home Alone at Night» (H.Π.Α / Gotham Independent Film Award for Breakthrough Director κ.α.)




A girl walks home alone at night


Η ταινία αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Ιρανής Ανα Λίλι Αμιρπούρ. Πρόκειται για την πρώτη Ιρανική ταινία με πρωταγωνιστές βαμπίρ, τους  οποίους η σκηνοθέτις τοποθετεί σε ένα κινηματογραφικό χώρο κατασκευασμένο από στοιχεία που δανείζεται από δημοφιλή κινηματογραφικά είδη. Σε μία απροσδιόριστη βιομηχανική πόλη, ένα θηλυκό βαμπίρ παρατηρεί την παρακμή των κατοίκων και τιμωρεί τους υπαίτιους, μέχρι το βράδυ που θα ερωτευθεί.




  • «Goodnight Mommy» (ΑΥΣΤΡΙΑ / Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και επίσημη συμμετοχή στα Φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο)




Οι σχέσεις δύο αγοριών με τη μητέρα τους δοκιμάζονται σε αυτό το αιχμηρό ψυχολογικό θρίλερ από την Αυστρία, των Φραντς και Φιαλά. Όταν η μητέρα τους επιστρέφει από το νοσοκομείο μετά από μια σειρά επεμβάσεις στο καλυμμένο σχεδόν ολοκληρωτικά με επιδέσμους πρόσωπό της, τα αδέρφια πιστεύουν ότι είναι μια ξένη.



Eθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα


Συμμετοχή – ρεκόρ σημειώνεται φέτος για τις κυπριακές ταινίες αφού τέσσερεις νέες κυπριακές παραγωγές θα διαγωνιστούν στο φετινό Φεστιβάλ, στο ειδικό Εθνικό Διαγωνιστικό τμήμα που δημιουργείται για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, για το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής ταινίας θα διαγωνιστούν οι:




  1.  «Μέλος Οικογένειας», του Μαρίνου Καρτίκκη




  2. «Τα Μαγικά Φασόλια», του Θεόδωρου Παναγίδη




  3. «Οι Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου, και




  4. «Conveyor Belt» της Αλεξίας Ρόιτερ.





Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ, Glocal Images, θα ανακοινωθούν σύντομα. Το αναλυτικό πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα είναι σύντομα διαθέσιμο στη διεύθυνση www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook.



+ Υπότιτλοι: Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.


Είσοδος:




  • €6 Εισιτήριο Ημέρας




  • €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)




  • Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας, για μαθητές, για κατόχους κάρτας ΑμεΑ



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ