Λιθόστρωτοι δρόμοι από τον 13ο αι. στην Πύλη Πάφου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.8.2014

Γράφει η Σόφη Ορφανίδου


Τους παλιούς λιθόστρωτους δρόμους που οδηγούσαν στην Πύλη Πάφου, καθώς και τις βάσεις του υδραγωγείου φαίνεται να φέρνει στην επιφάνεια η ανασκαφή που διενεργεί στην περιοχή του μνημείου το τμήμα Αρχαιοτήτων.


Ερωτηθείσα σχετικά, η αρχαιολογική λειτουργός Πωλίνα Χριστοφή ήταν φειδωλή στις δηλώσεις της επειδή η ανασκαφή ακόμα συνεχίζεται και η μελέτη του υλικού, όπως είπε, δεν έγινε ακόμα.


Ωστόσο σημείωσε ότι τα μέχρι στιγμής ευρήματα αφορούν κατάλοιπα που σχετίζονταν με την πρόσβαση στην πύλη και άρα έχουν χρονολογική τέρμινο [δηλαδή έχουν μεγάλη μονάδα χρόνου που όμως ακόμα παραμένει απροσδιόριστη].


Πάντως εκ πρώτης όψεως τα κατάλοιπα φαίνεται να αρχίζουν από τον 13ο αιώνα και να εκτείνονται μέχρι τον 21ο, όμως κατά τη μέχρι τώρα ανασκαφή, σύμφωνα με την κ. Χριστοφή, δεν ακολουθείται αλληλουχία.


Οι εργασίες του τμήματος Αρχαιοτήτων γύρω από το μνημείο υπολογίζεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού [εάν βέβαια δεν προκύψει κάποιο άλλο σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα], ενώ το πώς θα αναδειχθεί στη συνέχεια ο χώρος είναι κάτι που θα αποφασιστεί σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας και το Ινστιτούτο Κύπρου.


Το σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι το μνημείο θα φωταγωγηθεί περιμετρικά και η πύλη θα καταστεί προσβάσιμη για τους περαστικούς. Το χρονοδιάγραμμα του δήμου για περάτωση όλων των εργασιών είναι περίπου 10 μήνες.


Η Πύλη Πάφου ήταν μια από τις τρεις εισόδους στα τείχη που έκτισαν οι Ενετοί γύρω από την πόλη της Λευκωσίας. Ο δρόμος που άρχιζε ακριβώς έξω από την πύλη οδηγούσε νοτιοδυτικά προς την Πάφο, απ’ όπου πήρε και το όνομά της. Ήταν επίσης γνωστή και σαν πύλη του San Domenico επειδή αντικατέστησε μια παλαιότερη πύλη των φράγκικων τειχών που λεγόταν «Porta di San Domenico» από το Αββαείο του San Domenico που βρισκόταν εκεί κοντά.


_MG_8899
_MG_8891
_MG_8893
_MG_8896
_MG_8898

Ψηφιακή αποτύπωση


Στο θέμα των αρχαιοτήτων σημειώθηκε και μία άλλη εξέλιξη που έχει να κάνει με την αποτύπωση των ευρημάτων. Όπως εξήγησε η κ. Χριστοφή, η ανασκαφή στην Πύλη Πάφου είναι η πρώτη που θα τύχει τρισδιάστατης ψηφιακής αποτύπωσης και αυτό σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου.


Δηλαδή, για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν ψηφιακά όλα τα τείχη, πράγμα που από τεχνολογικής άποψης αποτελεί τον πλέον πρωτότυπο τρόπο για να αποτυπώνονται τεκμηριωμένα όλα τα ευρήματα.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ