Νόμπελ Λογοτεχνίας: live streaming την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.10.2014

Ποιος θα πάρει το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014; Το Νόμπελ θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου το μεσημέρι και μπορείτε να παρακολουθήσετε την ανακοίνωση ζωντανά στο www.parathyro.com.



Tα φαβορί


Τα ονόματα των Χαρούκι Μουρακάμι και Φίλιπ Ροθ είναι μόνιμα στη λίστα με τους διεκδικητές της κορυφαίας λογοτεχνικής διοργάνωσης.


Στα φαβορί προστίθεται φέτος και ο Κενυάτης συγγραφέας Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο.


Το βρετανικό γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes δίνει 4/1 πιθανότητες στον Ιάπωνα Μουρακάμι για το Νόμπελ, το ίδιο ποσοστό όμως συγκεντρώνει και ο Κενυάτης συνάδελφός του.


Σύμφωνα με το ίδιο γραφείο στοιχημάτων, ο Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο άργησε να τραβήξει τα βλέμματα, αλλά γίνεται καθημερινά όλο και πιο δημοφιλής. «Θα μπορούσε σύντομα να αποτελέσει το ξεκάθαρο φαβορί» λέει ο εκπρόσωπος του Ladbrokes, Άλεξ Ντόνοχιου.


Ngugi_wa_Thiongo_Daniel-A-Anderson
O Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο [Ngugi wa Thiong’o] θεωρείται φαβορί δεδομένου και του σκεπτικού ότι το βραβείο Λογοτεχνίας πρέπει να έχει ιδεολογικό υπόβαθρο.


Γι' αυτό αποφεύγονται οι «εμπορικοί» λογοτέχνες - όπως ο Μουρακάμι και ο Ροθ. Ο Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο έχει φυλακιστεί στην Κένυα για τις ιδέες του.


Αρκετά δημοφιλής είναι και η Σβετλάνα Αλεξάγιεβιτς από τη Λευκορωσία, η οποία είναι γνωστή για τις δημοσιογραφικές της έρευνες και εξαναγκάστηκε σε εξορία.


svetlana_alexievich
O ποιητής Άδωνις, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του αραβόφωνου κόσμου, παραμένει καθεχρονικά στη λίστα με τους φημολογούμενους υποψήφιους.


Ο Μουρακάμι, πάντως, είναι ο πιο δημοφιλής μεταξύ των αναγνωστών, ιδιαίτερα μετά την έκδοση του νέου του μυθιστορήματος με τίτλο Colorless Tsukuru Tazaki and his Years of Pilgrimage (κυκλοφορεί σύντομα στα ελληνικά με τίτλο Ο Άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματός του).


Πολλοί εκτιμούν ότι υποψήφιος θα μπορούσε να είναι ακόμα και ο Μπομπ Ντίλαν (το όνομά του ακούστηκε και πέρυσι) για το πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας του, Chronicles.



Live Streaming


Παρακολουθήστε ζωντανά την ανακοίνωση του φετινού νικητή του Νόμπελ Λογοτεχνίας εδώ:



Το Νόμπελ Λογοτεχνίας σε αριθμούς




106 βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας έχουν δοθεί από το 1901 μέχρι το 2013


13 γυναίκες έχουν παραλάβει το βραβείο Λογοτεχνίας μέχρι σήμερα




4 βραβεία Λογοτεχνίας έχουν δοθεί εξ ημισείας


42 ετών ήταν ο νεαρότερος νικητής του βραβείου: ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, γνωστότερος για το βιβλίο του The Jungle Book



88 ετών ήταν η γηραιότερη νικήτρια του βραβείου: η Ντόρις Λέσινγκ, η οποία παρέλαβε το νόμπελ το 2007



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ