Έκθεση του Ρόμπερτ Μοντγκόμερι στην Κύπρο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.12.2014

«All Kingdoms Smashed and Buried in the Sky» είναι ο τίτλος της εικαστικής πρότασης του Σκοτσέζου καλλιτέχνη και ποιητή Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, η οποία παρουσιάζεται από τις 18 Δεκεμβρίου στην γκαλερί the Office, στη Λευκωσία.


Πρόκειται για την παρουσίαση έξι έργων από την πιο πρόσφατη δουλειά του Montgomery ενώ ένα μέρος τους έγινε με αφορμή τη συγκεκριμένη έκθεση στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως η οδός Κλεάνθη Χριστόφιδη στην οποία βρίσκεται το the Office γειτνιάζει με τη νεκρή ζώνη και διακόπτεται από αυτή.


Αναφέρει ο ιδιοκτήτης της γκαλερί, Τάσος Α. Γκέκας:


Η δουλειά του Μontgomery ξεκινά συνήθως από την ποίηση και ολοκληρώνεται στη γλυπτική. Είναι συνδεδεμένη με ποιητικά κείμενα το οποία γράφει ο ίδιος και που στη συνέχεια παρουσιάζει με τρόπο διαφορετικό από τον συνηθισμένο, είτε φωτίζοντας ένα κείμενο είτε άλλοτε παρουσιάζοντάς το με μέσα, των οποίων οι συμβάσεις ανήκουν σε άλλα είδη και μορφές λόγου, όχι κατανάγκη στην ποιητική.


Έτσι, μπορεί ένα κείμενο να παρουσιαστεί υπό τη μορφή διαφημιστικής αφίσας ή πινακίδας.


Υιοθετώντας και μεταπλάθοντας τις συμβάσεις παρουσίασης χρηστικών και στρατευμένων μορφών λόγου κάνει το κείμενο πιο ζωντανό και καθημερινό προφέροντάς του μια νέα διάσταση. Είναι κυριολεκτικά σαν να το βγάζει να
μιλήσει έξω στους δρόμους καθιστώντας το περιεχόμενό του δημόσιο.


Το έργο ALL KINGDOMS SMASHED AND BURIED IN THE SKY που φέρει και τον τίτλο της έκθεσης όχι μόνο παρουσιάζεται στο δρόμο αλλά και στηρίζει τις δύο του άκρες στα υπάρχοντα κτήρια συνομιλώντας με την αρχιτεκτονική τους. Το περιεχόμενό του αποτελεί ένα είδος αναδρομικού σχόλιου για το μέλλον που έρχεται σε απευθείας διάλογο με την τοποθεσία όσο και με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Κύπρο σήμερα. Το νησί είναι κατεξοχήν ένα μέρος από το οποίο έχουν περάσει πολλοί κατακτητές και όπου μεσουράνησαν αλλά και διαλύθηκαν ουκ ολίγα βασίλεια. Έμμεσα και ως ένα σημείο μπορεί να λειτουργεί και σαν αυτοκριτική για τον εικαστικό λαμβάνοντας υπόψη την αγγλική του υπηκοότητα.
Τα υπόλοιπα έργα παρουσιάζονται στους τρεις χώρους εντός της γκαλερί και σε αυτά το κείμενο διατηρεί ένα πιο εσωτερικό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η σειρά έργων σε υδατοχρώματα μικρών διαστάσεων.


Ωστόσο, και σε αυτά ο αυθορμητισμός και η ειλικρίνεια δεν παύουν να λειτουργούν σαν μια δριμεία κριτική ενάντια στο σύγχρονο πολιτικοκοινωνικό σύστημα αλλά και ως μια μορφή ενεργής αντίστασης σε διάφορες μορφές ελέγχου.


Τα έργα του Robert Montgomery είναι απλά και άμεσα, και παράλληλα πολύπλοκα και απρόβλεπτα. Είτε κοσμούν δημόσιους είτε ιδιωτικούς χώρους, δεν χάνουν το λυρισμό τους και τον ανατρεπτικό τους χαρακτήρα, καθώς αποτελούν μια δραστική πρόταση για το πως το σύγχρονο αστικό τοπίο μπορεί να γίνει ποιητικό αλλά και η ίδια η ποίηση μέρος της καθημερινότητας.»


robert_montgomery3
robert_montgomery2

Προσωπική σημείωση του Robert Montgomery για τις ζωγραφιές σε υδατοχρώματα με ευκαιρία την έκθεση στην Κύπρο:


«Παρόλο που είναι σχέδια κειμένων, τα βλέπω σαν παραδοσιακούς πίνακες τοπιογραφίας, όπως όλους αυτούς τους πίνακες με ηλιοβασιλέματα πάνω από τη θάλασσα ή ηλιοβασιλέματα πάνω από ερειπωμένα κτίρια, με τα οποία στη Βρετανία είχαμε πάντα εμμονή. Γι’ αυτό, διαλέγω την ακουαρέλα για υλικό μου, που είναι το υλικό του 19ου αιώνα στη Βρετανική Βασιλική Ακαδημία, και το υλικό των Κυριακάτικων ζωγράφων όπως είναι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο πρίγκηπας Κάρολος, και το υλικό του Τέρνερ. Η ακουαρέλα είναι ένα υλικό που αγαπώ και το ηλιοβασίλεμα είναι η αγαπημένη μου στιγμή της ημέρας, ωστόσο κοιτάζω πίσω στη βρετανική αυτοκρατορία με λύπη και ενοχή. Νομίζω ότι η γενιά των γονιών μου σκεφτόταν ότι η βρετανική αυτοκρατορία ήταν δυο άντρες με λινά κουστούμια, και κράνη που έπιναν τζιν που δίδασκαν τους ντόπιους κρίκετ, ενώ η γενιά μου γνωρίζει ότι η βρετανική αυτοκρατορία ήταν ένα στρατιωτικό σύστημα καταπίεσης και βίας.


Είναι αδύνατον να εκθέσω στην Κύπρο χωρίς να νιώσω μια σκιά ενοχής για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει η βρετανική αυτοκρατορία.


Επίσης στη σύγχρονη δημόσια συζήτηση 'υπέρ ή κατά της Ευρωπαϊκής ένωσης', που αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζει την βρετανική πολιτική, είμαι αυστηρά υπέρ της Ευρώπης.


Ανυπομονώ για ένα μέλλον χωρίς χώρες, πέρα από αυτοκρατορίες, πέρα από την καταπίεση, ως εκ τούτου κρατώ ζωντανή την πίστη μου στο Ευρωπαϊκό σχέδιο και πιστεύω ότι μπορεί να δουλέψει.


Πιστεύω στην ελεύθερη διακίνηση όλων των Ευρωπαίων σε όλη την Ευρώπη και στην μετάδοση των πολιτισμών μας, της εκπαίδευσης και της καλοσύνης μας και στην εξέλιξη της Ευρώπης σε
μία ισχυρή δύναμη για ειρήνη στον κόσμο. Πιστεύω σταθερά στην ελεύθερη μετανάστευση όλων των Ευρωπαίων στη Βρετανία, διότι ξέρω από δική μου εμπειρία ότι η μετανάστευση κάνει την Βρετανία ένα ομορφότερο μέρος για να ζει κανείς. Αλλά ακόμα ζωγραφίζω με ακουαρέλα επειδή αγαπώ τον Τέρνερ, θέλω να απελευθερώσω την ακουαρέλα σαν υλικό το οποίο είναι συνδεδεμένο με ένα εθνικιστικό και αυτοκρατορικό όραμα 'Βρετανικότητας'. Η υδατογραφία κοιτάζει πλέον προς μία ελεύθερη πολυπολιτισμική Ευρώπη.»


Ποιος είναι


Ο Robert Montgomery ακολουθεί δημόσιες παρεμβατικές στρατηγικές στην παράδοση της σύγχρονης τέχνης του κειμένου, δουλεύοντας με ποικίλα μέσα: πινακίδες, φωτεινές πινακίδες που ενεργοποιούνται με ηλιακή ενέργεια, φλεγόμενα, ξύλινα ποιήματα, ξυλόγλυπτα και υδατογραφίες. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλες υπαίθριες εγκαταστάσεις με φωτισμένες πινακίδες στην περιοχή της παλιάς αμερικανικής βάσης Πολεμικής Αεροπορίας του Tempelhof του Βερολίνου και στην παλιά αυτοκρατορική πόλη λιμάνι του Kochi-Muziris στην Ινδία, καθώς ο Βρετανός καλλιτέχνης επιλέχθηκε για την Μπιενάλε του 2012 στο Kochi-Muziris. Η δουλειά του έχει συμπεριληφθεί σε πολυάριθμες εκθέσεις και χώρους, συμπεριλαμβανομένων των KOP στην Breda, Φεστιβάλ Αθηνών στην Ελλάδα, στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας, στην De La Warr Pavilion στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη γκαλερί Nuke στο Παρίσι, στο Guido Costa Projects στο Τορίνο, στο 20 Hoxton Square Projects στο Λονδίνο, στη γκαλερί Analix Forever στη Γενεύη, στην Πινακοθήκη της Πρεσβείας του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βαλτικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, στο Newcastle-Gateshead στο Ηνωμένο Βασίλειο, The Art Festival στο Εδιμβούργο, Πινακοθήκη Anna Lupertz στο Βερολίνο και C24 Gallery στη Νέα Υόρκη. Προσεχείς, είναι η ανάθεση μια δημόσιας εγκατάστασης στο Grand Depart του Tour de France του 2014 ενώ μια νέα μονογραφία μόλις δημοσιεύθηκε από το Distanz.
Ο Robert Montgomery γεννήθηκε στη Σκωτία το 1972. Σπούδασε στο Edinburgh College of Art και στη συνέχεια παρακολούθησε το πρόγραμμα του Μουσείου Καλών Τεχνών στο Χιούστον. Zει στο Λονδίνο από το 1999.


+ Εγκαίνια την Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου στις 20:00 στην γκαλερί the Office [Κλεάνθη Χριστοφίδη 32, 1011 παλιά Λευκωσία]


Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου.


Ώρες λειτουργίας Τρίτη - Σάββατο 11:00 - 20:00. Πληροφορίες τηλ. 99848495, press@theofficegallery.com.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ