Οι κυπριακές ταινίες στο Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2017»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 25.4.2017

Οι ταινίες Rosemarie και Το Αγόρι στη Γέφυρα είναι οι κυπριακές ταινίες που θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2017, που ξεκινά την Πέμπτη 27 Απριλίου σε Λεμεσό και Λευκωσία.


Δεκαπέντε χρόνια μετά την ταινία Kalabush που συνσκηνοθέτησε με τον Θοδωρή Νικολαΐδη, ο Άδωνις Φλωρίδης παρουσιάζει τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο Rosemarie. Η ταινία θα ανοίξει την αυλαία του φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες, στο Θέατρο Ριάλτο στις 27 Απριλίου.


Στο ίδιο φεστιβάλ θα προβληθεί η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Πέτρου Χαραλάμπους με τίτλο Boy on the Bridge, η οποία θα ρίξει την αυλαία του φεστιβάλ στις 6 Μαΐου.


Και οι δύο ταινίες διεκδικούν τα βραβεία του φεστιβάλ καθώς προβάλλονται στο διαγωνιστικό τμήμα Glocal Images ενώ αργότερα θα ανοίξουν στα K-Cineplex.


Πιο κάτω, συστήνουμε τους σκηνοθέτες και τις ταινίες τους: 


Rosemarie




  • ΠΡΟΒΟΛΗ στις 27 Απριλίου στις 20:00 στο Θέατρο Ριάλτο και στις 29 Απριλίου στις 20:00 στον Κινηματογράφο Ζήνα.




Χώρα: Κύπρος
Είδος: Δράμα
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 112 min
Γλώσσα: Ελληνική / Υπότιτλοι: Αγγλικοί
Έγχρωμη


Ο Άδωνις Φλωρίδης είναι σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και το θέατρο, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Έχει γράψει το σενάριο και συν-σκηνοθετήσει τις ταινίες «Kalabush» [2002] και «Εspresso», ταινία μικρού μήκους [1998]. Εργάστηκε για χρόνια στην τηλεόραση. Το 2004 πρότεινε την δημιουργία μιας δίγλωσσης [ελληνικά/τουρκικά] τηλεοπτικής σειράς που έφτασε ως το πρώτο δοκιμαστικό επεισόδιο και δεν προχώρησε.


Οι ταινίες Kalabush και Espresso θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό που λέμε cult [αν μπορεί να γίνει λόγος για cult κυπριακές ταινίες, αλλά γιατί όχι;]. Σε αυτό το λινκ είναι αναρτημένη η ταινία Kalabush. Αμφότερες οι ταινίες έχουν μια ιδιαίτερη, με χιούμορ σουρεαλιστική ματιά στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία και οι προσδοκίες για τη νέα του ταινία και δη τόσα χρόνια μετά, είναι υψηλές.


rosemarie_shooting
Από τα γυρίσματα της ταινίας. Φωτογραφία ©ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ


Υπόθεση: Ο συγγραφέας μιας τηλεοπτικής σαπουνόπερας έχοντας ξεμείνει από ιδέες αρχίζει να παρακολουθεί τους «δυσλειτουργικούς» γείτονες του για να εμπνευσθεί. Όμως, αντί αυτού, θα έρθει αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα γύρω του.



Διανομή: Γιάννης Κόκκινος, Ανδρέας Βασιλείου, Μάριος Ιωάννου, Ανδρούλα Ηρακλέους, Νιόβη Χαραλάμπους, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Γιόλα Κλείτου, Γιολάντα Χριστοδούλου, Μάριος Αριστοτέλους, Εμμανουέλλα Χαραλάμπους-Engel κ.ά.


ROSEMARIE_still3ς_2017
ROSEMARIE_still1w_2017
ROSEMARIE_still3w_2017


Σενάριο/Σκηνοθεσία: Άδωνις Φλωρίδης
Παραγωγός: Μάριος Πιπερίδης
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματούλιν
Μοντάζ: Στυλιανός Κωνσταντίνου
Μουσική: Κώστας Κακογιάννης
Σχεδιασμός Ήχου: Χρήστος Κυριακούλλης
Κοστούμια: Μιράντα Θεοδωρίδου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ανδρέας Αντωνίου


Παραγωγή: AMP Filmworks
Συμπαραγωγός: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας



Boy on the Bridge / Αγόρι στη Γέφυρα




  • ΠΡΟΒΟΛΗ στον Κινηματογράφο Ζήνα στις 4 Μαΐου στις 20:00 και στο Θέατρο Ριάλτο στις 6 Μαΐου στις 20:00 




Χώρα: Κύπρος


Είδος: Δράμα
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 85 min
Γλώσσα: Ελληνική / Υπότιτλοι: Αγγλικοί
Έγχρωμη


Αυτή είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Πέτρου Χαραλάμπους, ο οποίος από το 2000 εργάζεται κυρίως στον χώρο της διαφήμισης. Το 2003 παρουσίασε τη μικρού μήκους ταινία «Η απόδραση της Βασίλισσας» και το 2008 τη μικρού μήκους «Φωνές». Το 2010 σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «Η φωτιά μέσα μου» με θέμα την εφιαλτική πυρκαγιά που κατέκαψε το εργαστήρι ζωγραφικής του γνωστού Κύπριου ζωγράφου Ανδρέα Χαραλάμπους το 2006. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χαραλάμπους, η οποία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο χωριό Καλοπαναγιώτης, είναι βασισμένη στο βιβλίο της Αγγλοκύπριας συγγραφέα Ιβ Μάκις με τίτλο The Land of the Golden Apple. Είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις στο κυπριακό σινεμά που το σενάριο μιας ταινίας δεν υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Σπάνια, επίσης, κεντρικοί ήρωες σε κυπριακές ταινίες είναι έφηβοι. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης. Το τρέιλερ είναι πολλά υποσχόμενο.
boy_on_the_bridge_shooting


Υπόθεση: Σε ένα μικρό, ορεινό κυπριακό χωριό στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η ζωή δυο 12χρονων αγοριών είναι ήρεμη κι ανέμελη. Ο Σωκράτης περνά τις μέρες του κατασκευάζοντας αυτοσχέδια εκρηκτικά, παρέα με το φίλο και ξάδερφό του Μάρκο.



Διανομή: Κωνσταντίνος Φαρμακάς, Γιώργος Δημητρίου, Κίκα Γεωργίου, Ανδρέας Τσέλεπος, Μαρία Μιχαήλ, Τόνυ Δημητρίου, Κώστας Δημητρίου, Χριστόδουλος Μαρτάς, Σπύρος Σταυρινίδης, Θανάσης Δρακόπουλος, Λευτέρης Σαλωμίδης, Πάμπος Χαραλάμπους, Λιάνα Χαλκιά, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Πολυξένη Σάββα, Ανδρέας Φυλακτού, Κωνσταντίνος Κυπριανίδης, Δήμος Χριστοδούλου, Σωτήρης Ευσταθίου, Φρόσω Κκολού κ.ά.


boy_on_the_bridge_stills1
BOY ON THE BRIDGE_still_2016
BOY ON THE BRIDGE _still2w
BOY ON THE BRIDGE _still3w


Σενάριο: Eve Makis / Σταύρος Παμπαλλής


Σκηνοθεσία: Πέτρος Χαραλάμπους


Παραγωγός: Μάριος Πιπερίδης
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματούλιν
Μοντάζ: Σωτήρης Χρίστου
Μουσική: Andrey Dergachev
Σχεδιασμός Ήχου: Χρήστος Κυριακούλλης
Κοστούμια: Κρίστυ Πολυδώρου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ανδρέας Αντωνίου


Παραγωγή: AMP Filmworks
Συμπαραγωγός: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ