Παράθυρο logo
H «9η Ιουλίου» στο Ηρώδειο
Δημοσιεύθηκε 28.09.2017
H «9η Ιουλίου» στο Ηρώδειο

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατο του εθνικού ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη, το ποίημά του «9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου» παρουσιάζεται μελοποιημένο από τον Μιχάλη Χριστοδουλίδη στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Η συναυλία θα δοθεί στις 7 Οκτωβρίου 2017 με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, του Κύρου Πατσαλίδη, του Κώστα Χατζηχριστοδούλου και του Φωνητικού Συνόλου Διάσταση σε διεύθυνση της μαέστρου Αντριάνας Σεργίδου και τελεί υπό την αιγίδα του Έλληνα προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Μιχάλης Χριστοδουλίδης: «Θα μπορούσα να εγκαταλείψω τη μουσική, για το θέατρο»

Τη συναυλία θα παρακολουθήσουν ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής και ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος.

Ο ίδιος ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης που συνέθεσε το έργο, θα διευθύνει 14μελή ορχήστρα.

Το ποίημα, Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της κυπριακής ποίησης. Έχει ως κύριο θέμα τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού στις 9 Ιουλίου 1821 από τους Οθωμανούς. Πρόκειται για ένα άρτια δομημένο λογοτεχνικό δημιούργημα, που χωρίζεται σε 24 ραψωδίες και έχει 560 δεκαπεντασύλλαβους στίχους, γραμμένο στην τοπολαλιά του νησιού.



Όπως σημειώνει ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης, «αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με την 9η Ιουλίου πρέπει κατ’ αρχή να το κάνει με σεβασμό και αυταπάρνηση. Γιατί η 9η Ιουλίου δεν είναι μόνο ένα ποίημα. Είναι η σφραγίδα της ψυχής ενός λαού που αιώνες τώρα διατρανώνει το δικαίωμα του στη ζωή και στην ταυτότητα του. Αν ο Ελλαδικός χώρος γέννησε τον Σολωμό και τον Μακρυγιάννη, η Κύπρος γέννησε τον Βασίλη Μιχαηλίδη. Έχοντας αυτά υπόψιν άρχισα να γράφω τη μουσική προσπαθώντας να βρω τη δύναμη της απλότητας και της αλήθειας που κρύβει η γλώσσα του Β. Μιχαηλίδη.

ΑΡΘΡΟ | Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης ξανά στον ΘΟΚ

Είχα σκεφτεί στην αρχή να χρησιμοποιήσω μια μεγάλη ορχήστρα, αλλά σκέφτηκα, τι σχέση έχει η κυπριακή γλώσσα με τα χρώματα μιας συμφωνικής ορχήστρας; Καμιά! Έτσι κατέληξα σε 10 όργανα ελπίζοντας έτσι να βγει στην επιφάνεια το ποίημα και τα μηνύματα του. Δεν έγραψα τη μουσική ακολουθώντας τα γεγονότα που εξιστορούνται στο έπος. Επικεντρώθηκα πιο πολύ στο συγκινησιακό μέρος της ποίησης γιατί σ’ αυτό η μουσική τα καταφέρνει καλύτερα. Τώρα αν τα κατάφερα, το χειροκρότημα θα μας το πει στο τέλος της συναυλίας.»

+ 7 Οκτωβρίου 2017 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Αθήνα στις 21:00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Για κράτηση θέσεων και δελτία εισόδου (4 δελτία ανά παραγγελία) το κοινό μπορεί να απευθύνεται στα Εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου [Κεντρικά: Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου], Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-16:00, Σάββατο: 10:00-15:00 | Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη, Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 09:00-14:00 και 18:00-21:00 | Τηλεφωνικά: +30 2103272000, καθημερινά (και Κυριακές) 09:00-21:00 | Online: Στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.greekfestival.gr και στην www.viva.gr

Για κρατήσεις ΑμεΑ: +30 2117800056, Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-16:00 ή email στο tickets@greekfestival.gr

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου και σπούδασε μουσική στο Conservatoire National de Musique του Παρισιού. Στη Γαλλία έμεινε μέχρι το 1977 όπου έγραψε μουσική για περίπου 20 θεατρικές παραγωγές, από τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος στα Εθνικά θέατρα της Γαλλίας (Comedie Francaise, TNP, εθνικά θέατρα του Στρασβούργου και Λυών, Θέατρο της Πόλης του Παρισιού, Φεστιβάλ της Αβινιόν κτλ.). Ανάμεσα στις παραγωγές με δική του μουσική ήταν και τα δύο τελευταία έργα του Ιονέσκο MAKMΠETT (Macbett) και AYTO TO KATAΠΛHKTIKO ΠAΛIOΣΠITO (Ce formidable Bordel), σε παγκόσμια πρεμιέρα. Έγραψε επίσης μουσική για μπαλέτο, και την γαλλική τηλεόραση. Για την προσφορά του, η Γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε με τον τίτλο του IΠΠOTH TEXNΩN KAI ΓPAMMATΩN (Chevalier des arts et lettres).
To 1979 επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Τέχνης, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου το ΔH.ΠE.ΘE. Καλαμάτας κ.ά. Έγραψε μουσική για 22 τραγωδίες και κωμωδίες που παίχτηκαν όλες στην Επίδαυρο. Ανάμεσα τους: IKETIΔEΣ, TPΩAΔEΣ, MHΔEIA, EKABH, με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, OPEΣTEIA, ΠPOMHΘEAΣ ΔEΣMΩTHΣ, ΣΦHKEΣ, με το Θέατρο Τέχνης AIAΣ, EΠTA EΠI ΘHBAΣ, με το Εθνικό Θέατρο, και TPAXINIEΣ, IΦIΓENEIA EN TAYPOIΣ και BAKXEΣ με το K.Θ.B.E.. H μουσική του για το θέατρο στη Ελλάδα ξεπερνά τις 50 παραγωγές. Συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως οι Κάρολος Κουν, Μιχάλης Κακογιάννης, Νίκος Χαραλάμπους, Γιώργος Λαζάνης, Σπύρος Ευαγγελάτος, Εύης Γαβριηλίδης κ.ά.
Εκτός από το θέατρο έγραψε μουσική για την Όπερα TA ΔYO ΠPOΣΩΠA THΣ MHΔEIAΣ για την Όπερα της Βοστώνης, τα μπαλέτα AMAPEΣ για το Εθνικό μπαλέτο της Κούβας, MYΘIAMBOI, ULYSSES για το Ballet Austin του Τέξας και ΠOPΦYPΩMATA για το χορευτικό σύνολο "Διάσταση" Λεμεσού και τη Λυρική Σκηνή και μουσική για 12 κινηματογραφικές ταινίες. Πήρε πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δύο κρατικά βραβεία από το Υπουργείο Πολιτισμού και πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Aix en Province. Έργα του παίχτηκαν σε Γαλλία, Ισραήλ, Γερμανία, Ρωσία Iσπανία H.Π.A και στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών.