Η «Λιόλια» στο STORY OF MY NIGHT

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 17.1.2020

Τι παίζει στην πόλη μας; Η Κατερίνα Μιχάηλου βγαίνει έξω και μας δίνει μία μικρή γεύση της πολιτιστικής ζωής της πρωτεύουσας. Ηθοποιοί και συντελεστές ανοίγουν στο «Παράθυρο» την αυλαία και μιλούν για τη δουλειά τους με αφορμή τις θεατρικές παραστάσεις στις οποίες συμμετέχουν.








Χορηγός: Cytamobile Vodafone.

#FREEDOM #TrulyUnlimited #noWIFI #worryfree #cytamobilevodafone #storyofmynight #parathyro #MEMORANDUMTHEATREGROUP #Liolia

Στο πέμπτο επεισόδιο: ΛΙΟΛΙΑ

Η Μemorandum Theatre Group, αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Mπρατάκο, Αλέξανδρο Αχτάρ και Χριστίνα Κωνσταντίνου, παρουσιάζει το έργο «Λιόλια» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη, από την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, στη δεύτερη σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου.

Η «Λιόλια»  είναι βασισμένη στην Κερένια κούκλα, το κορυφαίο «αθηναίικο μυθιστόρημα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου που έφερε έναν διαφορετικό αέρα στην ελληνική λογοτεχνία των αρχών του 20ού αιώνα και σκανδάλισε στην εποχή του μιας και ο κύριος άξονας του έργου αφορά σε ένα ιδιότυπο «ερωτικό τρίγωνο».

 «Θα σας πω μιαν ιστορία απλή και λυπητερή, γιατί απλή και λυπητερή είναι η ζωή…»

Η Κερένια κούκλα  είναι το δεύτερο βιβλίο του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου (1867-1911), το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα Πατρίς το 1908 και εκδόθηκε ως αυτοτελές βιβλίο το 1911, τη χρονιά του πρώιμου θανάτου του συγγραφέα. Στις σκονισμένες φτωχογειτονιές μιας παραπλανητικά ειδυλλιακής Αθήνας ξετυλίγεται ένα αστικό δράμα ταπεινών και καταφρονεμένων, σαν να ήταν οι τραγικοί ήρωες ενός αρχαίου δράματος: καθένας τους έχει το δίκιο με το μέρος του και κανείς τους δεν έκανε κάτι για το οποίο πρέπει να πληρώσει ή να τιμωρηθεί. H Μοίρα όμως εκτελεί τα προγραμμένα, που φαντάζουν αναίτια και παράδοξα.

Απέναντι σε αυτή την σκληρή και άδικη Μοίρα, ο συγγραφέας υμνεί τη Ζωή, τη Φύση, τον Ήλιο και τον Έρωτα. Κορυφαίο συμβολιστικό έργο της ελληνικής πεζογραφίας, η Κερένια κούκλα προκάλεσε σάλο στην εποχή της, τόσο για τη δημοτική γλώσσα της, που στοίχισε στο έργο πολλές εκδοτικές περιπέτειες, όσο και για την τολμηρότητα του θέματος, που πήγαινε κόντρα στον καθωσπρεπισμό. Το μυθιστόρημα αυτό, που αγαπήθηκε και επανεκδόθηκε πολλές φορές, έγινε το πρώτο ελληνικό λογοτεχνικό έργο που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1916 από τον Μιχάλη Γλητσό, θεατρικό έργο, τηλεοπτική σειρά και graphic novel.

Η Μemorandum Theatre Group εμπνέεται από αυτό το υπέροχο ερωτικό παραμύθι για να μας παρουσιάσει μία συγκινητική ιστορία για τα πάθη του έρωτα και τη δύναμη της αγάπης, σε μια παράσταση που συνδέει τους παράφορα ερωτευμένους ήρωες του Χρηστομάνου με το ρεμπέτικο τραγούδι σε ενορχήστρωση και μουσική διασκευή του  συνθέτη Δημήτρη Σπύρου.

Συντελεστές:

Δραματουργία: Παναγιώτης Μπρατάκος / Αλέξανδρος Αχτάρ

Σκηνοθεσία:  Παναγιώτης Μπρατάκος

Μουσική/ Μουσική διδασκαλία: Δημήτρης Σπύρου

Σκηνικά / Κοστούμια: Σωσάννα Τομάζου

Φωτισμοί: Καρολίνα Σπύρου

Κινησιολογία: Αλέξανδρος Αχτάρ

Trailer/ Φωτογραφίες: Αντώνης Φραγκούς

Προβολή /  Επικοινωνία: Μύρω Χριστοδούλου

Παίζουν: Λέα Μαλένη, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Αχτάρ, Κρίστη Χαραλάμπους

Παραστάσεις:

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20:30

Γενική Είσοδος: €15 | €12 (μειωμένο για  ανέργους, συνταξιούχους, μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, ηθοποιούς)

Χώρος:  Δεύτερη Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου

Οδός Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, Αγλαντζιά, 2102 Λευκωσία

Τηλέφωνα  Επικοινωνίας & Κρατήσεων:  96211590 | 99659847

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ