«Τελ Αβίβ / Βηρυτός» : Γυρίσματα στην Κύπρο εν μέσω πανδημίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.3.2021

Η ταινία «Τελ Αβίβ / Βηρυτός» της Γαλλο-Ισραηλινής σκηνοθέτιδας Michale Boganim ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η εμπειρία ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακή καθώς συγκέντρωσε μέλη του καστ και της τεχνικής ομάδας από την Κύπρο, το Λίβανο, το Μαρόκο και το Ισραήλ, όπου τα αεροδρόμια είχαν κλείσει έως και μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των γυρισμάτων. Όλοι έπρεπε να μπουν σε καραντίνα για μια εβδομάδα προτού ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κύπρο για πολιτικούς λόγους και δεν έλαβε χρηματοδότηση από το Ισραήλ.


Ο Μάριος Πιπερίδης και η Janine Teerling στο AMP Filmworks στην Κύπρο συνεργάστηκαν με την ομάδα παραγωγής μαζί με τους Θανάση Καραθάνο και τον Martin Hampel στο Product Twenty Twenty Vision Filmproduktion της Γερμανίας και την Marie Sonne Jensen στο La Voie Lactée της Γαλλίας.Η ταινία είναι γαλλική παραγωγή από τον Frédéric Niedermayer στο Moby Dick Films ("Love Affair (s)") και τον Emmanuel Giraud στο Les Films de la Croisade ("Sauvage"). Το σκορ της ταινίας ανέλαβε ο δημοφιλής μουσικός τζαζ Avishai Cohen.

Τοποθετημένη στο Βόρειο Ισραήλ, η ταινία αφηγείται το ταξίδι δύο οικογενειών σε κάθε πλευρά των συνόρων των οποίων η μοίρα συναντήθηκε εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στον Λίβανο. Το «Τελ Αβίβ / Βηρυτός» ρίχνει φως στην άγνωστη ιστορία του λαού του Λιβάνου που συνεργάστηκε με τον ισραηλινό στρατό για να πολεμήσει τη Χεζμπολάχ.

Η ταινία ακολουθεί δύο γυναίκες σε ένα διάστημα πέρα των 20 χρόνων, μια Λιβανέζα και μια Ισραηλινή, που έρχονται κοντά εν μέσω του πολέμου και ξεκινούν ένα οδικό ταξίδι για να σώσουν ένα αγαπημένο άτομο.

Στην ταινία «Τελ Αβίβ / Βηρυτός» πρωταγωνιστεί ένα διεθνές καστ Ισραηλινών, Παλαιστινίων και Λιβανέζων ηθοποιών, συμπεριλαμβανομένων των Zalfa Seurat, Sarah Adler ("Foxtrot"), Shlomi Elkabetz ("Τα αγόρια μας"), Younès Bouab ("The Unknown Saint") , Sofia Essaïdi («La promesse) και Maayane Boganim.

Μια Ισραηλινή-Γαλλίδα σκηνοθέτιδα, η Μπογκανίμ είχε προηγουμένως σκηνοθετήσει το «Land of Oblivion» που έπαιξε στη Βενετία και το Τορόντο.Εξερεύνησε στο παρελθόν τις ζωές των Εβραίων στο Μπρούκλιν στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο με το "Odessa ... Odessa!" με παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance και αργότερα προβλήθηκε στο Βερολίνο.

Η ταινία στοχεύει στην «εξερεύνηση αχαρτογράφητων εδαφών ως την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που ασχολείται με τις εντάσεις στα σύνορα του Λιβάνου, τον πόλεμο του 2006», δήλωσε η σκηνοθέτιδα.

Η Μπογκάνιμ είπε ότι «είχε την ιδέα να κάνει αυτή την ταινία αφού σκηνοθέτησε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι Harkis του Λιβάνου » για τους Λιβανέζους που βοήθησαν τον ισραηλινό στρατό το 1982 και προδόθηκαν από Ισραηλινούς όταν αποχώρησαν από τον Λίβανο. Έφυγαν και μετανάστευσαν στο Ισραήλ αναζητώντας καταφύγιο, αλλά δεν ένιωσαν ποτέ στο σπίτι τους και συνέχισαν να δέχονται απειλές από τη Χεζμπολάχ ».

Το «Τελ Αβίβ / Βηρυτός» εξετάζει επίσης πώς αυτές οι συγκρούσεις επηρεάζουν την προσωπική ζωή ανδρών, γυναικών και παιδιών για γενιές, εξήγησε η Μπογκανίμ, η οποία πρόσθεσε ότι η ταινία περιλαμβάνει ραδιοφωνικό αρχείο της κάλυψης του πολέμου στη δεκαετία του 1980 και του 2000.

Πηγή:variety.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ