Τις εκδόσεις του 2020 παρουσιάζει το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.3.2021

Τις εκδόσεις με έργα Κυπρίων και ξένων επιστημόνων, τις οποίες πραγματοποίησε κατά το 2020, δημοσιοποιεί το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (Κ.Ε.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στα πλαίσια των εκδοτικών του δραστηριοτήτων, οι οποίες, όπως αναφέρει, έχουν σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου γενικότερα μέσα από τα πορίσματα της κυπρολογικής έρευνας.


Σε αυτές περιλαμβάνεται η εργασία της Άννα Νεοφύτου για τη Λαϊκή λατρεία στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου: Οι γιορτές του Πάσχα από τις Αποκριές μέχρι την Πεντηκοστή, η οποία βασίζεται στις μαρτυρίες ατόμων απ’ όλη την Κύπρο για τα παραδοσιακά έθιμα της γιορτής του Πάσχα, τα οποία τηρούσε και εξακολουθεί να τηρεί ο λαός.

Αυτές οι μαρτυρίες, οι οποίες ηχογραφήθηκαν και συγκεντρώθηκαν από ομάδα ερευνητών εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, καταγράφονται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, προστίθεται.

Η συγγραφέας περιγράφει και σχολιάζει μαρτυρίες που σχετίζονται με όλα τα πασχαλινά έθιμα, ξεκινώντας με τις Αποκριές, την καθαρά Δευτέρα, τα καρναβάλια, την εποχή της νηστείας, τη Μεγάλη Εβδομάδα, την Κυριακή του Πάσχα, την εβδομάδα της Διακαινησίμου, Την Πέμπτη της Αναλήψεως και τελικά την Πεντηκοστή. (Σειρά: Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, αρ. 62, Λευκωσία 2020. Διαστάσεις 17 x 24, 656 σελίδες, ISBN: 978-9963-0-8155-4, Τυπογραφείο Στ. Λειβαδιώτη, Τιμή €26,00).

Επίσης το βιβλίο του Nicholas Coureas, The Burgesses of Lusignan Cyprus 1192-1474 [Οι βουργέσιοι της Κύπρου επί εποχής των Λουζινιανών 1192-1474], στο οποίο ο συγγραφέας εξιστορεί τη γένεση και διαμόρφωση στο φραγκικό βασίλειο της Κύπρου μιας κοινωνικής ομάδας, των βουργεσίων, οι οποίοι αποτελούνταν από τεχνίτες, εμπόρους, νομικούς και διπλωμάτες, και είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό το δικαίωμα πρόσβασης στο δικαστήριο που ονομαζόταν Η Χαμηλή Αυλή, άλλως η Αυλή των Βουργεσίων, για την εκδίκαση των υποθέσεων τους. Είχαν επίσης το δικαίωμα να υπηρετούν ως ένορκοι στο ίδιο δικαστήριο.

Προσεγγίζοντας το θέμα διαχρονικά, ο συγγραφέας εξηγεί πως αρχικά οι βουργέσιοι, στην αρχή αποκλειστικά Φράγκοι στην καταγωγή και Ρωμαιοκαθολικοί στο θρήσκευμα, με την πάροδο του χρόνου και ιδίως από τις αρχές του 14ου αιώνα και μετά περιλάμβαναν Έλληνες, Σύριους, Αρμένιους και από τα μέσα του 14ου αιώνα ακόμη και Εβραίους. (Σειρά: Πηγές και Μελέτες της Κυπριακής Ιστορίας, αρ. 84, Λευκωσία 2020, Διαστάσεις 19 x 28, xviii + 374 σελίδες, ISBN: 978-9963-0-8154-7, Τυπογραφείο ΛΥΧΝΙΑ Α.Ε. Τιμή €38,00).

Τέλος, γίνεται αναφορά στο βιβλίο του Στέφανου Ευθυμιάδη, Η βυζαντινή αγιολογία της Κύπρου: Οι άγιοι, οι συγγραφείς και τα κείμενα (4ος – 13ος αιώνας). Τα αγιολογικά κείμενα γενικά αποτελούν μια από τις πιο αυθεντικές λογοτεχνικές πηγές της ύστερης αρχαιότητας και του μεσαιωνικού κόσμου, όπως η ακαδημαϊκή κοινότητα αναγνωρίζει σήμερα κατά γενική αποδοχή.
Έχουν ιδιάζουσα σημασία από ιστορικής και ακόμη κοινωνιολογικές πλευράς, τη στιγμή μάλιστα που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τον καθημερινό βίο των ανθρώπων της εποχής κατά την οποία γράφτηκαν. Οι περιγραφές που περιέχουν για μορφές και πράξεις ανθρώπων που υπερβαίνουν τα ανθρώπινα μέτρα προσφέρουν τόσο στους επιστήμονες όσο και σε άλλους αναγνώστες ευκαιρία να γνωρίσουν, παράλληλα με τις εκφάνσεις της θρησκευτικής πίστης, την ιστορία και τις αντιλήψεις ενός συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου όπως αυτές εξελίσσονται και διαφοροποιούνται διαχρονικά. (Σειρά: Πηγές και Μελέτες της Κυπριακής Ιστορίας, αρ. 85, Λευκωσία 2020, Διαστάσεις 19 x 28, xviii + 366 σελίδες,  ISBN: 978-9963-0-8153-0,Τυπογραφείο ΛΥΧΝΙΑ Α.Ε., Τιμή €33,00).

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ