«STMTS: Power of Innocence» | Η πρώτη δημόσια έκθεση του Έλληνα street artist στη Νέα Υόρκη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.6.2022

Η Avant Gallery παρουσιάζει την έκθεση του γνωστού Έλληνα καλλιτέχνη του δρόμου, STMTS.


Από τις 19 Μαΐου έως τις 26 Ιουνίου, η έκθεση «STMTS: Power of Innocence» περιλαμβάνει την πρώτη δημόσια έκθεση του καλλιτέχνη, η οποία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Τέχνης της Νέας Υόρκης 2022. Ο STMTS χρησιμοποιεί ακρυλικά χρώματα και σπρέι για να δημιουργήσει ισχυρές εικόνες που αποτελούνται από παιχνιδιάρικες σκηνές που απεικονίζουν τα παιδιά, τη φύση αλλά και τη ζωή στην πόλη σε ένα μετα-αποκαλυπτικό αλλά αισιόδοξο τοπίο.

Ο καλλιτέχνης εμφανίζει θέματα της παιδικής ηλικίας συμβολικά ως έναν τρόπο να αντιπροσωπεύει την ανθρωπότητα στο σύνολό της, ενώ παράλληλα καλεί στο νου μια παγκόσμια κατανόηση της τρέχουσας ανθρώπινης κατάστασης. Το έργο διερωτάται για τα αιώνια ερωτήματα σχετικά με το πού ήμασταν και πού πηγαίνουμε, όπως φαίνεται μέσα από τα μάτια μιας νεότερης γενιάς που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ενός παρελθόντος που δεν μπορεί να αλλάξει, ενός παρόντος εκτός ελέγχου και ενός πολύπλοκου μέλλοντος που γίνεται πιο αισθητό με την αίσθηση της ειρωνείας του καλλιτέχνη και του mise-en-scene στις εικόνες του.

STMTS-POWER-OF-INNOCENCE-Solo-Exhibition-AVANT-GALLERY-Hudson-Yards-New-York-City-NY-USA-May-2022-Photo-4-1536x1344


Σε έργα όπως το Beyond the Debris (2021), ο STMTS παρουσιάζει μια ειδυλλιακή επιστροφή στη φύση που περιπλέκεται από τα απόβλητα μιας προηγούμενης γενιάς. Άλλα έργα προχωρούν άμεσα στις ιδιαιτερότητες του παρόντος, όπως το έργο του For YOU (2020), ενθαρρύνοντας τον θεατή να αναλογιστεί και να αναπολήσει την παιδική του αθωότητα.

Οι εντυπωσιακές συνθέσεις ενοποιούνται από την ευαισθησία στην τέχνη του δρόμου, απορρέοντας από τις εκλεκτικές επιρροές του καλλιτέχνη- αυτές περιλαμβάνουν τις ιαπωνικές ξυλογραφίες Shin-hanga, τις ξυλογραφίες και τα χαρακτικά του Albrecht Dürer και του Gustave Doré, τον Ολλανδό – Φλαμανδό ζωγράφο της Αναγέννησης Pieter Bruegel τον Πρεσβύτερο και τα γκράφιτι. Αυτά τα εικαστικά στοιχεία συνυφαίνονται σε μια μοναδική εικαστική γλώσσα που εμπνέεται από την ιστορία της τέχνης και την επαναπροσδιορίζει σε μια πλήρως σύγχρονη προσέγγιση, με θέμα που αφιερώνεται στο μέλλον – δισδιάστατα από τις έγχρωμες ξυλογραφίες αναμειγνύεται με την υφή των χαρακτικών και την αισθητική street art / graffiti – αυτές οι πτυχές συνδυάζονται με μια συνθετική μεγαλοπρέπεια που θυμίζει την Αναγέννηση.

STMTS



STMTS-POWER-OF-INNOCENCE-Solo-Exhibition-AVANT-GALLERY-Hudson-Yards-New-York-City-NY-USA-May-2022-Photo


Ο STMTS είναι εικαστικός καλλιτέχνης με έδρα την Ελλάδα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ξεκινώντας παράλληλα την καριέρα του στις εικαστικές τέχνες. Τα έργα του έχουν εμφανιστεί σε διάφορα projects, commissions, εκθέσεις και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Επίσης έχει συμπεριληφθεί σε καμπάνιες της Adidas, της Reebok, καθώς έχει κάνει και commission works για τους Nicky Jam, KPMG, Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, Παιδικά χωριά SOS, και πολλά άλλα. Τα έργα στους δρόμους της Αθήνας έχουν δημοσιευτεί στους New York Times, στον Guardian, στο Der Spiegel, στο Vice και σε άλλα μέσα.

Το γνωστό έργο του “I Love Life” του 2012 χαρακτηρίζεται πλέον viral και iconic, ενώ επίσης έφτασε σε ένα τεράστιο διαδικτυακό κοινό, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς επιβεβαίωνε μια αμείωτη αισιοδοξία μπροστά στις δυσκολίες.

STMTS-POWER-OF-INNOCENCE-Solo-Exhibition-AVANT-GALLERY-Hudson-Yards-New-York-City-NY-USA-May-2022-Photo-3-1536x1105


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον STMTS και για να δείτε τα έργα του, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του

Info έκθεσης:

STMTS: POWER OF INNOCENCE | 19 Μαΐου – 26 Ιουνίου 2022 | Avant Gallery, 20 Hudson Yards, RU 432, Νέα Υόρκη

Πηγή: elculture.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ