Οι άνθρωποι φορούν δέρματα αρκούδας εδώ και τουλάχιστον 300.000 χρόνια

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.12.2022
Μια μελέτη που δημοσιέυθηκε στο περιοδικό Journal of Human Evolution, δείχνει ότι οι άνθρωποι φορούσαν δέρματα αρκούδας για προστασία από τις καιρικές συνθήκες εδώ και τουλάχιστον 300.000 χρόνια.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Tübingen και του Κέντρου Senckenberg για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και το Παλαιοπεριβάλλον (SHEP) στο Tübingen, εξέτασε ίχνη οστών από μια αρκούδα σπηλαίου, που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Schöningen στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας.

Τα οστά φέρουν σημάδια κοπής στο μετατάρσιο και τη φάλαγγα, μια περιοχή με λίγο κρέας για σφαγή. Αντίθετα, οι ερευνητές αποδίδουν τα σημάδια στην προσεκτική απογύμνωση του δέρματος, ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα εκμετάλλευσης από την Κατώτερη Παλαιολιθική, καθώς μόνο το Boxgrove (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Bilzingsleben (Γερμανία) δίνουν οστά αρκούδας που επίσης υποδεικνύουν γδάρσιμο.

Το Ευρασιατικό αρχείο της Κατώτερης Παλαιολιθικής δεν παρουσιάζει ενδείξεις για την εκμετάλλευση του κρέατος της αρκούδας- μόνο οι θέσεις της Μέσης Παλαιολιθικής, όπως η Biache-Saint-Vaast στη Γαλλία και η Taubach στη Γερμανία, παρέχουν ενδείξεις για την εκμετάλλευση τόσο του δέρματος όσο και του κρέατος από τα σφάγια της αρκούδας.

Προηγούμενες έρευνες στο Schöningen αποκάλυψαν ξύλινα κυνηγετικά όπλα (εννέα δόρατα ρίψης, μια λόγχη ώθησης και δύο ραβδιά ρίψης), μαζί με το σκελετικό σύνολο θηλαστικών του Schöningen. Αυτό έχει δώσει σαφείς ενδείξεις για την εκμετάλλευση μεγάλων φυτοφάγων ζώων για κρέας και μυελό, οστά για την παραγωγή εργαλείων και τώρα ενδεχομένως δέρματα.

"Το εύρημα ανοίγει μια νέα προοπτική", λέει ο καθηγητής του Tübingen Nicholas Conard, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος Schöningen. "Τα ζώα δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για τροφή, αλλά τα δέρματα τους ήταν επίσης απαραίτητα για την επιβίωση στο κρύο. Η χρήση του δέρματος της αρκούδας είναι πιθανότατα μια βασική προσαρμογή των πρώτων ανθρώπων στο κλίμα του βορρά".

ΠΗΓΗ:heritagedaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«ΣΚΑΜΜΑΤΑ» | Πρεμιέρα στις 24 Σεπτεμβρίου

«ΣΚΑΜΜΑΤΑ» | Πρεμιέρα στις 24 Σεπτεμβρίου

«ΣΚΑΜΜΑΤΑ» | Πρεμιέρα στις 24 Σεπτεμβρίου

Αντί αρχαία, αγριόχορτα...

Αντί αρχαία, αγριόχορτα...

Αντί αρχαία, αγριόχορτα...

Στον «πάγο» το αρχαιολογικό πάρκο Λάρνακας

Στον «πάγο» το αρχαιολογικό πάρκο Λάρνακας

Στον «πάγο» το αρχαιολογικό πάρκο Λάρνακας