«Πνοή» :Η οικολογία και το μέλλον του πλανήτη στο στόχαστρο

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 27.11.2019

Μία παράσταση που συνδυάζει χορό, μουσική και εικόνα, η νέα δουλειά της χορογράφου Μάχης Δημητριάδου Lindahl, «Πνοή», έρχεται να θέσει νέους προβληματισμούς σχετικά με το περιβάλλον και τη φύση. «Ο αυτοκαταστροφικός τρόπος ζωής μας, ο μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε και η κατάχρηση των φυσικών πόρων ήταν μερικές από τις σκέψεις που με οδήγησαν σε αυτή τη νέα δουλειά» ανέφερε η χορογράφος μιλώντας στο «Π» για το έργο που ανεβαίνει στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο από τις 29 Νοεμβρίου και για τρεις μόνο μέρες. Η (ανα)πνοή, όπως τιτλοφορείται και η παράσταση, είναι αναγκαία τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά για τη ζωή μας, ωστόσο «έτσι όπως επιλέγουμε να ζούμε καθημερινά καταλήγουμε να έχουμε ασφυξία, με το περιβάλλον να μολύνεται όλο και περισσότερο».


Ζωή και θάνατος


Χρησιμοποιούμε ωστόσο και τη δεύτερη σημασία της λέξης πνοή, έτσι όπως ορίζεται το πνεύμα. Η πνοή που έδωσε ο Θεός για να δημιουργηθεί ο κόσμος. Πρόκειται για μία ζωογόνο αρχή με πνευματικές προεκτάσεις η οποία είναι αιώνια. Εμείς θα εξαφανιστούμε μια μέρα, αλλά το πνεύμα αυτό ποτέ», υπογράμμισε η καλλιτέχνιδα αναφερόμενη στην ιδέα γύρω από την οποία βασίστηκε η συγκεκριμένη παράσταση. Πώς μεταφράζεται αυτό χορογραφικά; Όπως αναφέρει η Μάχη Δημητριάδου Lindahl «Το σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αναπνοή και τη ζωή που αυτή μας δίνει. Ακόμη και ο τρόπος που αναπνέουμε αντικατοπτρίζει την ψυχική μας κατάσταση. Είναι ένα βαρόμετρο των συναισθημάτων μας που υποδηλώνει κάθε φορά τη χαρά μας, τη λύπη μας, τον θυμό μας, την αγωνία μας».







Φινάλε με καταστροφή και ασφυξία


Σε όλο αυτό το πλαίσιο έρχεται ο χορός να υπογραμμίσει και να εκδηλώσει ακόμα πιο έντονα μέσω του σώματος, τη λειτουργία της αναπνοής, μαζί με όλα τα συναισθήματα και όλες τις ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούνται», όπως συμπληρώνει η καλλιτέχνιδα. Η αναπνοή των χορευτών γίνεται η βασική λειτουργία της παράστασης, όπου σε συνδυασμό με τη μουσική γεννά μία σειρά από ερωτηματικά στους θεατές οικολογικής φύσεως. «Πέρα από τις δικές μας αναπνοές χρησιμοποιούνται επίσης και φυσικοί ήχοι, όπως είναι ο αέρας, η θάλασσα, η κίνηση των δέντρων, υπενθυμίζοντας στο κοινό ότι εκτός από εμάς αναπνέει ολόκληρη η πλάση. Όλα τα φυσικά στοιχεία γύρω μας είναι εμποτισμένα από οξυγόνο κι εμείς κάνουμε τα πάντα για το μειώσουμε στο ελάχιστο», αναφέρει η χορογράφος. Η παράσταση αφήνει στο κοινό μία γεύση προβληματισμού καθώς μέσα από το έργο παρουσιάζεται τελικά η καταστροφή που επέρχεται μετά από τον τρόπο ζωή μας και η ασφυξία που προκαλούμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στο περιβάλλον μας».


Τη χορογραφική διεύθυνση/δραματουργία υπογράφει η Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl, τη μουσική ο Δημήτρης Σάββα, τη νideo art ο Χριστόφορος Λάρκος και τους φωτισμούς ο Γιώργος Λάζογλου.





Χορεύουν/συνδημιουργούν χορογραφικά επί σκηνής οι: Χριστιάνα Ευτυχίου, Λοΐζος Κωνσταντίνου, Πάνος Μαλακτός, Φούλη Στυλιανίδου.


 Παραστάσεις: 29 Νοεμβρίου μέχρι 1η Δεκεμβρίου, στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο. Για πληροφορίες: 99360503.



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο theYard.Residency.25

Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο theYard.Residency.25

Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο theYard.Residency.25

Τάνυσμα | Σήμερα και αύριο στο NIMAC

Τάνυσμα | Σήμερα και αύριο στο NIMAC

Τάνυσμα | Σήμερα και αύριο στο NIMAC